Saunování je součástí zdravého životního stylu. Možná dokáže zabránit přibírání v menopauze

26. 7. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Pixabays/kathrina5

Máte rádi saunu? Jejími příznivými účinky na lidské zdraví se zabývalo již mnoho studií. Nový výzkum provedený na myších samicích naznačuje, že by saunování mohlo pomoci ženám po menopauze v boji s přibíráním na váze a inzulinovou rezistencí. Lze ale dělat na základě takového zkoumání závěry i pro lidskou populaci?

Nová studie prezentovaná vědci na každoročním setkání Americké společnosti pro nutrici se zabývá vlivem horka na stárnutí. Výsledky odhalují, že starší samice myší vystavené každodennímu celotělovému 30minutovému působení tepla pomaleji přibývaly na váze a vykazovaly lepší využití inzulinu ve srovnání se samicemi myší, které nepodstupovaly tuto „saunu”.

Ženy jsou oproti mužům k obezitě náchylnější, a to obzvlášť po menopauze, kdy dochází k poklesu hladiny estrogenu. Studie na myších naznačuje, že celotělová terapie teplem by mohla být efektivní a neinvazivní metodou prevence inzulinové rezistence a obezity.

Studie probíhala na desetiměsíčních myších a myších s odstraněnými vaječníky (tím byla simulována menopauza). Aby nabraly požadovanou hmotnost, byly krmeny vysoce kalorickou potravou. Jedna skupina hlodavců navíc podstupovala denně 30minutovou terapii teplem (40 ℃) po dvanáct týdnů, zatímco druhá ne.

Myši podstupující tepelnou kúru nevykazovaly žádné poškození tkáně a měly významně nižší hladiny laktátdehydrogenázy, což ukazuje na snížené poškození tkáně související se stárnutím. Oproti kontrolní skupině tak nepřibíraly na váze a vykazovaly známky zlepšení inzulinové senzitivity a snížení akumulace tuku.

„Náš výzkum ukazuje, že každodenní celotělová terapie teplem (40 ℃) po dobu 30 minut může významně snížit obezitu a zlepšit citlivost na inzulín u starších myších samic a myších modelů, které simulují menopauzu. Třicetiminutová denní doba tepelné terapie byla zvolena na základě směrnic CDC, které doporučují pro dospělé alespoň 150 minut středně intenzivní fyzické aktivity týdně,” komentuje výsledky studie doktorandka Rong Fan.

Vědci zdůrazňují, že bude potřeba další výzkum k určení optimální délky a intenzity expozice tepla k maximalizaci zdravotních přínosů napříč populacemi.

„Celotělová terapie teplem by mohla nabídnout účinný způsob, jak bojovat proti obezitě a zlepšit metabolické zdraví, a to zejména u stárnoucí populace a u jednotlivců, kteří nejsou schopni pravidelného fyzického cvičení,” řekla Fang.

„Pokud budoucí studie potvrdí tato zjištění, především u žen po menopauze, mohl by tento přístup poskytnout novou metodu, jak bez léků zvládat problémy s váhou a metabolismem, zlepšovat zdraví a kvalitu života během stárnutí,” dodala.

Zdroje:  sceincedirect.com, medicalnewstoday.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?