Menopauza obvykle přichází kolem padesátého roku života. Jaké jsou její příznaky?

29. 5. 2019 9:00
3 nové názory

Pro některé ženy strašák, pro jiné konec „mateřských povinností“ a začátek seberealizace. Menopauza neboli klimakterium je období, během kterého vyhasíná funkce vaječníků, které jsou odpovědné za tvorbu ženského hormonu estrogen. „Přechod“ je zpravidla završen ztrátou menstruačního cyklu, doprovází ho navíc nepříjemné fyzické i psychické příznaky. Menopauzu má většina žen spojenou s obdobím nepříjemných tělesných a psychických změn, ke kterým dochází vlivem ztráty funkce vaječníků. Ty totiž přestávají produkovat ženský hormon estrogen, který je důležitý pro vývoj sekundárních pohlavních znaků ženského těla, periodický vývoj děložní sliznice i přítomnost libida. Snižuje se také hladina progesteronu. Tato zásadní změna je završena úplnou ztrátou menstruačního cyklu a s ním spojenou ztrátou plodnosti. Klimakterium nebo lidově přechod se obvykle dostaví po 50. věku života, prvotní příznaky však mohou pociťovat i o dost mladší ženy. Naprostou výjimkou tak není ani menopauza po čtyřicítce, přičemž jejím prvotním projevem bývá nepravidelný menstruační cyklus nebo změny v sexuální oblasti. A jak dlouho trvá menopauza? Vzhledem k tomu, že se jedná



Menopauza a její příznaky

Některé ženy mají to štěstí, že se u nich klimakterium projeví jen ztrátou menstruačního cyklu a s ním spojenou neplodností. Většina (asi 75 %) z nich však trpí také akutním klimakterickým syndromem, který je doprovázený tolik obávanými fyzickými příznaky. Těmi zpravidla jsou:

Ženy v přechodu jsou také více náchylné k infekcím močových cest a vaginálním mykózám. Asi u poloviny z nich se navíc objevuje také poševní suchost, která se projevuje bolestí při pohlavním styku. S náhlým poklesem hormonů některé ženy ztrácejí také libido, typické je i zrychlené stárnutí organismu.

Klimakterium u žen neovlivňuje jen jejich fyzickou stránku, značný vliv má také na psychiku. Kromě toho, že ženy zpravidla bojují se změnami nálad, trpí také:

  • Úzkostí
  • Zhoršenou pamětí
  • Plačtivostí
  • Ztrátou sebevědomí

Mezi příznaky menopauzy dále patří také zhoršená koncentrace a zhoršená schopnost rozhodování. Výjimkou není ani nespavost. Délka a intenzita příznaků se však u každé ženy liší

Předčasná menopauza

O předčasné menopauze mluvíme v případě, že ke ztrátě menstruace dojde před 40. rokem života. Ne vždy se příčina předčasné menopauzy podaří určit, podle lékařů však může mít vliv:

  • Dědičné onemocnění
  • Genetická predispozice – menopauza u ženy obvykle nastává v podobném věku jako u její matky
  • Poškození vaječníků infekcí
  • Chemoterapie, radioterapie
  • Chirurgické odstranění vaječníků
  • Autoimunitní onemocnění

Kdy navštívit lékaře?

Vyšetření lékařem by mělo následovat co nejdříve od vyskytnutí prvních příznaků. Odborník totiž musí vyloučit i jiné příčiny. Těmi by mohly být třeba porucha funkce štítné žlázy nebo cukrovka. Zda žena skutečně prochází obdobím přechodu, jí pomůže zjistit také volně prodejný test na menopauzu, který probíhající klimakterium pozná na základě zvýšené hladiny FSH v moči. Jen test ale nestačí. Návštěva lékaře je i přesto nutná. A stejně tak i pravidelné kontroly. To, že žena nemenstruuje, totiž neznamená, že se jí netýkají gynekologická onemocnění.

Krvácení v menopauze a po ní

Krvácení v menopauze není ničím neobvyklým. Dochází totiž k jeho postupnému vymizení. Menstruace tak bývá různě dlouhá a intenzivní. Pokud se však krvácení znenadání objeví i po menopauze, tedy poté, co uplynul rok od posledních měsíčků, neměla by dotyčná žena s návštěvou lékaře zahálet. Krvácení po přechodu může být příznakem nádoru dělohy.

Jak zmírnit příznaky menopauzy?

Za nejlepší „lék“ na menopauzu mnozí považují hormony. Hormonální léčba s sebou však nese určitá rizika, nemůže být navíc předepsána všem ženám. Na trhu je pak mnoho doplňujících léků, kterými lze zmírnit jednotlivé příznaky, konkrétně třeba Canesten, který působí proti kvasinkám, nebo Vagisan, který pomáhá při vaginální suchosti.

Projevy lze zmírnit i úpravou jídelníčku a celkové životosprávy. Pomůže například dostatečný příjem minerálů a potravin s vysokým obsahem vlákniny. Návaly horka zmírní třeba vápník a vitamín E, který se nachází například v za studena lisovaném olivovém oleji, listové zelenině nebo mandlích.

Miloš Novotný (neregistrovaný)
Dobrý den, menopauza má celkem 3 stádia: 1. PREMENOPAUZA Období, které začíná přibližně po 40. roce věku a trvá do 1 roku před posledním menstruačním krvácením. V tomto období začíná žena menstruovat nepravidelně, zpočátku obvykle častěji, než byla dříve zvyklá, později se interval krvácení naopak prodlouží. Objevují se první akutní příznaky. 2. PERIMENOPAUZA Období největších změn a nejintenzivnějších potíží. Začíná přibližně 1 – 2 roky před poslední menstruací a končí rok po ní. Průměrně tedy asi od 49. – 52. roku věku. POSTMENOPAUZA Začíná rok po poslední menstruaci a trvá po zbytek života ženy. I v tomto období pociťuje řada žen ve větší či menší míře menopauzální příznaky. Přibližně 10 % žen má obtíže i po 70. roce života. V důsledku poklesu hladiny estrogenu v krvi se u žen objevují akutní příznaky, jako jsou návaly horka, pocení, bušení srdce a bolesti hlavy. Někdy je provází i nervozita, náladovost nebo nespavost. Nedostatek estrogenu má také vliv na rychlejší stárnutí pleti. Pleť je suchá, ztrácí elasticitu, ztenčuje se a dochází ke vzniku vrásek. A proto se doporučují například doplňky stravy, které se začínají užívat po 40 roku ženy. Extrakt z ploštičníku hroznatého, extrakt z kůry borovice přímořské, kyselina hyaluronová, ginkgo biloba a další. Užívat se dá: MENOFEM potahované tablety 90 , OGESTAN®Anti-Age Menopause , A GNUCASTON potahované tablety 30 . Ve vašem případě bych vyloučil menopauzu a znovu bych navštívil lékaře.
simona (neregistrovaný)
Dobry den je mi 42 roku pred rokem a pul jsem zjistla ze jsem v prechodu.mnela jsem vykyvi z menstruaci posledni menstruace byla pred 5mnesicich zacla jsem pribirat na vaze a okolo hrudniku zvetseni prsou a okolo pasu boku.mam buseni srdce ne kazdy den poceni a boli mne paze paleni v pazi byla jsem u lekare napsal mi femoston 1/10mg mam obavy je uzivat bojim se ze priberu a nezadoucich ucinku a trebas jestli to nema dopad na srdce ty to hormony ziju ve skotsku a nesem si jista zda je to dobry lek predepsal mi ho obvodni lekar ponevac gynegolv tu nejsou jako u nas dekuji
Redakce Zdraví.Euro.cz (neregistrovaný)
Dobrý den, Simono, lék Femoston je předepisován ženám, kterým příznaky objevující se po menopauze výrazně komplikují život. Je předepisován po důkladné anamnéze, aby Vám co nejvíce pomohl. Je pravdou, že tento lék má nežádoucí účinky, pokud jste ale pravidelně sledována u lékaře, tak se nemusíte obávat. Srdeční infarkt je uveden mezi vzácnými nežádoucími účinky. Pročtěte si důkladně příbalový leták a při přítomnosti jakéhokoliv nežádoucího příznaku kontaktujte lékaře. Redakce Zdraví.Euro.cz
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?