Sdružení pacientů žádá změny ve vyhlášce o léčebném konopí

7. 6. 2019 7:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Sdružení pacientů Kopac žádá změny ve vyhlášce o léčebném konopí. Mělo by podle něj nich být i pro mladší 18 let a hrazené z 90 procent. Ke změnám vyzvali ministerstvo zdravotnictví a Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), informoval spolek v tiskové zprávě. 


Podle něj žádný zákon nestanoví, že by léčba měla být omezená jen pro dospělé. "Podle nálezů klinických studií je konopí pro léčbu indikováno ke zvládání příznaků dětských epilepsií s několika až několika desítkami záchvatů denně, jako je syndrom Dravetové nebo Lennox-Gastautův syndrom," uvádí Kopac. Upozorňuje, že běžná léčba má závažné vedlejší účinky jako rozostřené vidění, nevolnost, ospalost nebo alergické reakce.

Spolek odkazuje na studii, podle níž přípravky z konopí u 85 procent těchto dětí snížily významně frekvenci záchvatů a u 14 procent z nich vymizely úplně. Podobně by podle Kopace léčba konopím pomohla dětem v terminálním stádiu rakoviny, které provázejí silné bolesti.

Sněmovna projednává návrh zákona o léčivech, který zavádí úhradu 90 procent ceny léčebného konopí z veřejného zdravotního pojištění. Podle pacientské organizace vychází z chybných dat a dostupnost léčiva výrazně nezvýší, protože limit stanoví na 30 gramů měsíčně. Kopac žádá úhradu až 180 gramů a výpočet z koncové ceny v lékárně. Nyní si pacienti konopí hradí, gram stojí od 180 do 300 korun podle dodavatele.

Podle dřívějšího vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) vychází navrhovaná dávka ze současné praxe, kolik v průměru pacientům lékaři předepisují. Oficiálně loni užívalo v Česku léčebné konopí 447 lidí, podle spolku Kopac ho ale bere více než půl milionu lidí.

Spolku také vadí, že lékaři předepisující konopí budou muset pravidelně reportovat údaje o výsledcích léčby. "Současně tato nová povinnost povede pacienty k povinné účasti na této 'studii' bez možnosti odstoupení," uvedl Kopac.

Asi 70 vybraných lékařů konopí předepisuje například lidem s roztroušenou sklerózou, rakovinou či AIDS. Většina pacientů ho má na chronickou bolest, na níž nezabírají jiné léky. Legislativa ho povolila v roce 2013, prvních několik let ale nebylo příliš dostupné. Nejprve se jen dováželo ze zahraničí, nyní ho na základě smlouvy se Státním ústavem pro kontrolu léčiv pěstuje slušovická firma Elkoplast.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?