Seboroická dermatitida trápí kojence i starší pacienty. Jaké jsou její příznaky?

13. 8. 2019 9:00
přidejte názor

Seboroická dermatitida je chronické kožní onemocnění, se kterým se údajně potýká až 5 % populace. Mezi typické příznaky patří nepříjemné zarudnutí pokožky a tvorba odlupujících se žlutavých šupinek na místech se zvýšenou funkcí mazových žláz. Co se týče léčby, odborníci doporučují speciální šampony, krémy a dermatokosmetické přípravky, někdy je však nutné podávat také kortikosteroidy či antibiotika. 

Co je seboroická dermatitida?

Seboroická dermatitida (seboroický ekzém) je poměrně časté neinfekční onemocnění kůže, které obvykle mívá chronický a recidivující průběh. Ačkoli je při správné péči možné projevy této kožní poruchy zmírnit, pacienty většinou trápí po celý zbytek života, což může vést ke vzniku různých psychických problémů a depresí.

Seborea, jak se toto onemocnění někdy také označuje, postihuje především kojence během prvních tří měsíců života. Další ohroženou skupinou jsou mladí lidé, kteří právě procházejí obdobím puberty, a dospělí pacienti. Mezi nimi převládá výskyt seboroické dermatitidy hlavně u mužů ve věku 20–40 let, u žen se naopak objevuje po menopauze.

Jaké má seboroická dermatitida příčiny?

Lékaři dosud přesně neví, co za vznikem seboroické dermatitidy vlastně stojí. Vliv údajně může mít zvýšená činnost mazových žláz, přemnožení kvasinek rodu Malassezia, oslabený imunitní systém i celá řada dalších faktorů, jako jsou:

  • Genetické dispozice
  • Hormonální nerovnováha
  • Nedostatek spánku
  • Nadměrné pocení
  • Velká únava a stres
  • HIV pozitivita
  • Užívání některých léků (kortikosteroidy, imunosupresiva)
  • Nevhodné kosmetické produkty

Na projevy seborey má vliv také právě probíhající roční období, klimatické podmínky a výkyvy počasí. Podle pacientů se příznaky tohoto kožního onemocnění výrazně zhoršují během zimních měsíců, zatímco v létě bývají symptomy mírnější. Svědění je ale někdy údajně horší, pokud je pokožka vystavena přímému slunečnímu záření.

Výskyt

Seboroická dermatitida se vyskytuje především na místech se zvýšenou funkcí mazových žláz, kam patří obličej, hrudník, genitálie a vlasová pokožka. Pacienty tedy nejčastěji trápí právě seboroická dermatitida ve vlasech a za ušima nebo seboroická dermatitida v obličeji. Dále postihuje také tato místa:

  • Nosoretní rýhy
  • Okraje víček
  • Ušní záhyby
  • Obočí
  • Oblast pod vousy
  • Oblast na zádech mezi lopatkami
  • Oblast na hrudi a pod prsy
  • Oblast pubického ochlupení

Příznaky seboroické dermatitidy

Mezi typické symptomy, které seboroickou dermatitidu obvykle doprovází, patří zvýšená produkce kožního mazu, zarudnutí pokožky a vznik plochých odlupujících se žlutavých šupinek. Na některých místech se mohou ložiska těchto mastných šupin slévat do větších mapovitých oblastí a pokožka může pacienta nepříjemně svědit nebo mokvat. V některých případech dochází i ke ztrátě vlasů.

Seboroická dermatitida u kojenců se obvykle projevuje vznikem žlutooranžových šupinek a krustiček na vrcholku hlavy či ve vlasech (anglicky se tento problém označuje jako „cradle cap“). Může se ale rozšířit také na ouška, nos, víčka nebo obočí a někdy postihuje i namáhané záhyby kůže, oblast kolem genitálií a pokožku okolo pupíku.

Diagnostika

Seboreu obecně není lehké diagnostikovat, protože její příznaky často připomínají také jiná kožní onemocnění. Někteří lidé ji proto zaměňují s lupénkou nebo si ji pletou s dětským atopickým ekzémem. Jakoukoliv kožní nemoc by měl proto zhodnotit zkušený dermatolog či tricholog vyškolený na anomálie vlasové pokožky, který od sebe dokáže jednotlivé problémy odlišit.

Seboroická dermatitida léčba

Vzhledem k recidivujícímu průběhu bývá léčba seboroické dermatitidy zdlouhavá. Dermatologové obvykle radí zvolit léčbu lokální, která se soustředí na postižené oblasti. Pacienti v takovém případě mohou vyzkoušet některý z následujících přípravků:

  • Šampon na seboroickou dermatitidu
  • Krém na seboroickou dermatitidu
  • Speciální oleje a gely
  • Dermatokosmetické přípravky s obsahem antimikrobiálních složek

Krémy a šampony, které obsahují kortikosteroidy a hydrokortizon, nicméně mohou způsobit zeslabení pokožky, a proto by je pacienti měli používat maximálně několik týdnů. Dospělí mohou při léčbě seboroické dermatitidy vyzkoušet také šampóny s obsahem antimykotik, jako je ketonazol, kyselina salicylová nebo pyrithion zinečnatý.

V těžkých případech lékaři předepisují také kortikoidy, které však mohou mít při dlouhodobém užívání výrazné nežádoucí účinky, nebo antibiotika doplněná o užívání vitamínů skupiny B, zinku a selenu. Vlasovou pokožku je dále možné ošetřit pomocí rašelinových zábalů, které odstraní lupovitost, a kromě toho může mít pozitivní účinek také pobyt u moře nebo na čerstvém horském vzduchu.

Léčba seborey u kojenců

Zatímco u dospělých se seborea často chronicky vrací, jakmile se objeví seboroidní dermatitida u miminek, může při správné a trpělivé každodenní péči během několika týdnů či měsíců zcela vymizet. Pokud jde o nejmenší pacienty, doporučuje se denně umývat pokožku hlavy teplou vodou a speciálním dětským šamponem. Hodinu před mytím je dobré aplikovat do vlasů také minerální olej.

U kojenců starších než 6 měsíců lékaři doporučují napustit ložiska šupinek ve vlasech dvakrát týdně salicylovým olejem, následně je vyčesat jemným kartáčem a vymýt pomocí šamponu. Také lze aplikovat krémy s ureou a na další postižené oblasti můžete vyzkoušet antimykotika v pastách či krémy s antibakteriálními látkami. Pokud se situace nelepší, je třeba konzultovat nemoc s pediatrem.

Seboroická dermatitida a přírodní léčba

Jak na seboroickou dermatitidu vyzrát pomocí babských rad a přírodních léků? Lidé doporučují doplnit konvenční léčbu třeba o užívání doplňků z rybího oleje, extraktu z aloe vera či probiotik. Pomoci může údajně také jablečný ocet. Nikdy se naopak neužívají přípravky s obsahem olejů a alkoholu, kde se kvasinka Malassezia snáze množí.

Režimová opatření pro pacienty trpící seboreou

Abyste udrželi nepříjemné potíže pod kontrolou, je nutné věnovat postiženým místům každodenní péči. Důležitá jsou ale i další režimová opatření a vhodná strava. Dietní jídelníček při seboroické dermatitidě nicméně nemusí být nijak speciální. Odborníci doporučují hlavně pokrmy bohaté na vitaminy a minerály, omezit byste naopak měli živočišné tuky a sladkosti.

Co se týče dalších opatření, pacienti by měli dát při oblékání přednost jemným bavlněným kouskům a přírodním materiálům. Musí také dbát na pravidelnou tělesnou hygienu a používání kvalitních nemastných a zároveň hydratujících přípravků.

Seboroická dermatitida obrázky

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?