Skvrny na jazyku mohou být příznakem poranění i rakoviny. Jaké jsou další důvody?

11. 4. 2023 7:30
přidejte názor
check
MUDr. Daniel Petr | Odborný garant článku
„Na svůj jazyk se naštěstí můžeme vždy podívat. Pokud na něm uvidíte něco, co se vám nezdá, nechte se vyšetřit lékařem.“

Skvrny na jazyku jsou obvykle neškodné a brzy vymizí bez nutnosti léčby. Existují ale případy, kdy mohou být známkou infekce nebo poukazují na závažnější zdravotní stav. Nejčastěji vám napoví zbarvení a charakter těchto skvrn. Zajímá vás, co jednotlivé skvrny mohou signalizovat a kdy vyhledat lékaře?

Co znamenají skvrny na jazyku?

Co se dozvíte v článku
  1. Co znamenají skvrny na jazyku?
  2. Bílé skvrny na jazyku
  3. Červené skvrny na jazyku
  4. Černé a hnědé skvrny na jazyku
  5. Kdy vyhledat lékaře?

Existuje mnoho důvodů, proč můžete mít skvrny jazyku, a ty pak mohou mít různou podobu. Zdravý jazyk má za normálních okolní spoustu malých teček. Ty jsou tvořeny jazykovými papilami, což jsou hrbolkovité výběžky sliznice. Tyto hrbolky nám pomáhají s mluvením, žvýkáním i rozpoznáváním teploty. Některé z nich obsahují chuťové pohárky a jiné ne.

Někdy se ale na jazyku mohou objevit skvrny, které zde běžné nejsou. Ve většině případů jsou neškodné, ale někdy také mohou signalizovat zdravotní problém. Z tohoto důvodu je důležité rozpoznat, o jaký typ skvrn se jedná, a v případě potřeby vyhledat lékařskou péči. [1, 23]

Bílé skvrny na jazyku

Níže uvádíme některé z nejčastějších typů zdravotních stavů, které se projevují bílými skvrnami na jazyku.

Afty

Bílé skvrny na jazyku nebo jiných částech úst mohou způsobovat vředy, kterým se rovněž říká afty. Někdy mohou být i nažloutlé s červeným okrajem. Afty bývají zpravidla velmi bolestivé, zejména při jídle nebo na dotek.

Tato bolest vám tak může znepříjemňovat běžné činnosti, jako je mluvení, konzumace jídla nebo čištění zubů. Někdy se na jazyku může afta objevit samostatně a jindy jako shluk malých puchýřků. Afty zpravidla vymizí samy do dvou týdnů bez nutnosti léčby.

Lingvální papilitida

Typickým příznakem tohoto stavu jsou malé bělavé nebo načervenalé hrbolky na jazyku. Jedná se o zvětšené a zanícené papily. Může se jich objevit více najednou nebo pouze jedna. Zánět obvykle doprovází pocit pálení nebo svědění či citlivost na teplo. Nejčastěji bývají způsobeny poraněním, jako je kousnutí do jazyka. Zpravidla se však hojí v řádu dnů bez nutnosti léčby, ale pomoci mohou antihistaminika.

Orální kandidóza

Ústní kandidóza, která se označuje také jako moučnivka, je mykotické onemocnění způsobené kvasinkami z rodu Candida. Moučnivka má podobu bílých krémovitých skvrn, někdy s červenými lézemi. K této infekci jsou náchylní zejména kojenci, starší lidé a jedinci s oslabeným imunitním systémem. Kandidóza v ústech může být také bolestivá. Skvrny na jazyku u dětí doprovázené pláčem tedy často signalizují tuto infekci. Moučnivka se zpravidla léčí antimykotiky.

Leukoplakie

Dalším původcem bílých, šedých a výjimečně i hnědých skvrn na jazyků mohou být leukoplakie. Přesná příčina, která tyto skvrny způsobuje, není známá. Často je však leukoplakie spojena s užíváním tabáku, alkoholu a také s úrazy jazyka. Navíc může obsahovat rakovinové a prekancerózní buňky, takže není radno oddalovat návštěvu lékaře. Tyto nebolestivé skvrny se přitom mohou objevit také na jiných částech sliznice, tedy i na dásních nebo tvářích. [4, 5, 6, 7]

Červené skvrny na jazyku

Červené hrbolky na jazyku bývají často způsobeny papilami, které se zanítily. K zánětu dochází například při poranění kousnutím (viz výše) nebo virovou infekcí, podvýživou či stresem. Tento stav obvykle netrvá příliš dlouho a zahojí se bez nutnosti léčby.

Mapovitý jazyk

Mapovitý jazyk se latinsky označuje lingua geographica. Jde o poměrně častý stav, který obvykle neznamená nic vážného. Přesná příčina není známá, ale může se jednat o nedostatek některých vitamínů nebo doprovodný příznak autoimunitních onemocnění, jako je lupénka.

Na jazyku typicky vznikají zarudlé plochy s bělavým okolním zabarvením. Tento stav může být zaměnitelný s kvasinkovou infekcí, proto je lepší navštívit lékaře, který provede výtěr dutiny ústní a potvrdí správnou diagnózu.

Erytroplakie

Erytroplakie je označení pro abnormální červené skvrny, které se mohou objevit na jazyku i na spodním patře. Příčin, které vyvolávají tento stav, může být více, a to včetně rakoviny jazyka. Výskyt těchto skvrn proto nepodceňujte a vyhledejte lékaře.

Rakovina jazyka

Rakovina jazyka může způsobit afty, které se nehojí, ale také rudé skvrny a abnormální výrůstky. Příčin, které mohou vést k rozvoji rakoviny, je celá řada, nicméně riziko se zvyšuje při nadměrné konzumaci alkoholu, užívání tabáku a také kontaktem s HPV viry. Rudé skvrny jsou tedy dobrým důvodem k vyhledání lékaře. [8, 9, 10, 11]

Za pálením jazyka stojí zánět či nedostatek vitamínů. Může ale značit i vážnou nemoc
Přečtěte si také:

Za pálením jazyka stojí zánět či nedostatek vitamínů. Může ale značit i vážnou nemoc

Černé a hnědé skvrny na jazyku

Hnědé a černé skvrny na jazyku mohou být způsobeny pigmentací nebo také zabarvením papil od jídla, kávy nebo vína. Zbarvené papily mohou vyčnívat a vypadat jako hnědé nebo černé tečky.

Lingua villosa nigra

Hnědočerné skvrny mohou být projevem hromadění odumřelých buněk, kterých se organismus nezbavuje tak rychle, jak by měl. Latinsky se tento stav nazývá lingua villosa nigra a bývá charakterizován hnědočernými „chloupky“. Ve skutečnosti se ale jedná o prodloužené papily, které působí dojmem růstu vlasů na jazyku.

Důvodem nejčastěji bývá užívání tabáku, ale na vině mohou být i špatné ústní návyky nebo některé léky. Riziko těchto skvrn se dále zvyšuje s věkem, přičemž častěji postihují muže. Skvrny také může doprovázet lechtání nebo pálení na jazykuzápach z úst. Důsledné používání kartáčku nebo škrabky na jazyk by mělo pomoci tyto skvrny odstranit.

Rakovina jazyka

Hnědé skvrny mohou být v některých případech rovněž známkou vážného stavu, jako je rakovina. Tmavé oblasti mohou připomínat rány, které se nehojí. Dalšími indikátory rakoviny mohou být záněty, které se nehojí, a obtíže s polykáním. Tyto příznaky jsou důvodem k návštěvě lékaře. [12, 13, 14, 15]

Jaké skvrny na jazyku se u vás objevily?

Kdy vyhledat lékaře?

Skvrny na jazyku jsou většinou neškodné a poměrně rychle zmizí samy od sebe. Některé skvrny nebo vředy mohou ovšem naznačovat závažnější problém, zejména pokud nemizí nebo se zhoršují.

Pozorujete-li na jazyku neobvyklé skvrny déle než týden, nebo pokud se objeví další neobvyklé příznaky, jako je krvácení, bolest nebo zvětšení, měli byste vyhledat lékařskou péči.

Lékař se vás bude pravděpodobně ptát na jakékoli další příznaky, kdy se skvrny objevily a na případnou bolest, kterou pociťujete. Tyto informace mohou pomoci lékaři určit správnou diagnózu a doporučit vám vhodnou léčbu. [16, 17]

Zdroje: prolekare.cz, stefajir.cz, my.clevelandclinic.org, medicalnewstoday.com, healthline.com, mayoclinic.org, newmouth.com, heritagedentalkaty.com, championsdental.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?