Sojové jogurty pomáhají proti cukrovce

8. 12. 2006 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Přestože lidem s cukrovkou se většinou doporučuje vyhýbat se sladkým jídlům, sojové jogurty a některé mléčné jogurty s vysokým podílem ovoce regulují enzymy, které mají vliv na hladinu cukru v krvi...


Sojové jogurty, především ty s ovocnou složkou, mají příznivý vliv na cukrovku 2. typu a na vysoký krevní tlak.

říká zpráva uveřejněné v časopisu Journal of Food Biochemistry.

„Zdravá strava by se měla stát součástí celkové léčby,“ prohlásil Kalidas Shetty z University of Massachusetts Amherst.

Sojový jogurt má více fenolů

Cukrovku 2. typu, kterou trpí více než 15 milionů Američanů a kolem 150 milionů lidí po celém světě, charakterizuje abnormální zvýšení krevních cukrů hned po jídle.

Tento efekt, kterému se říká hyperglykémie, ničí tepny, játra, srdce, oči a nervy.

Shetty spolu se svým týmem studoval určité rostlinné sloučeniny ovlivňující enzymy, na které působí antidiabetika, zejména alfa-amylázu a alfa-glukosidázu.

Vědci zkoumali výskyt antioxidantů a fenolů v různých druzích jogurtů. Testy v laboratoři potvrdily, že sojový borůvkový jogurt měl výrazný vliv na všechny tři enzymy.

Určitý vliv měl i broskvový a jahodový jogurt. Nejvyšší obsah fenolů a antioxidantů měl sojový jogurt bez příchutě.

Změna stravování je nezbytná

Sojový jogurt měl také největší vliv na potlačování enzymu ACE, který způsobuje zužování tepen a zvyšuje krevní tlak.

Shetty upozorňuje, že cukrovka 2. typu se nejčastěji vyskytuje mezi chudými vrstvami, především mezi Afroameričany.

„Efektivní změny ve stravování jsou pro léčbu této nemoci naprosto zásadní. Potraviny s vyšším obsahem ochranných antioxidantů hrají při léčbě důležitou roli,“ prohlásil Shetty.

„Konzumace ovoce a zeleniny spolu s pravidelným cvičením může působit jako prevence cukrovky i vysokého tlaku.“

Aktuálně.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?