Sojové jogurty, především ty s ovocnou složkou, mají příznivý vliv na cukrovku 2. typu a na vysoký krevní tlak.
říká zpráva uveřejněné v časopisu Journal of Food Biochemistry.
„Zdravá strava by se měla stát součástí celkové léčby,“ prohlásil Kalidas Shetty z University of Massachusetts Amherst.
Sojový jogurt má více fenolů
Cukrovku 2. typu, kterou trpí více než 15 milionů Američanů a kolem 150 milionů lidí po celém světě, charakterizuje abnormální zvýšení krevních cukrů hned po jídle.
Tento efekt, kterému se říká hyperglykémie, ničí tepny, játra, srdce, oči a nervy.
Shetty spolu se svým týmem studoval určité rostlinné sloučeniny ovlivňující enzymy, na které působí antidiabetika, zejména alfa-amylázu a alfa-glukosidázu.
Vědci zkoumali výskyt antioxidantů a fenolů v různých druzích jogurtů. Testy v laboratoři potvrdily, že sojový borůvkový jogurt měl výrazný vliv na všechny tři enzymy.
Určitý vliv měl i broskvový a jahodový jogurt. Nejvyšší obsah fenolů a antioxidantů měl sojový jogurt bez příchutě.
Změna stravování je nezbytná
Sojový jogurt měl také největší vliv na potlačování enzymu ACE, který způsobuje zužování tepen a zvyšuje krevní tlak.
Shetty upozorňuje, že cukrovka 2. typu se nejčastěji vyskytuje mezi chudými vrstvami, především mezi Afroameričany.
„Efektivní změny ve stravování jsou pro léčbu této nemoci naprosto zásadní. Potraviny s vyšším obsahem ochranných antioxidantů hrají při léčbě důležitou roli,“ prohlásil Shetty.
„Konzumace ovoce a zeleniny spolu s pravidelným cvičením může působit jako prevence cukrovky i vysokého tlaku.“
Aktuálně.cz