Enzymy řídí trávení i tvorbu svalů. Co potřebují ke správnému fungování?

enzymy

Zdroj: Shutterstock

Enzymy jsou životně důležité látky bílkovinné povahy vyskytující se v lidském organismu, kde řídí biochemické reakce. Podílejí se tak na životně důležitých funkcích, od přeměny potravy na energii až po dýchání. Porucha enzymů může být důsledkem špatného stravování, změny tělesné teploty i některých zdravotních stavů. Zajímá vás, které enzymy patří mezi nejdůležitější?

Co jsou enzymy?

Enzymy jsou látky, které v organismu řídí biochemické funkce katalickým způsobem, proto se rovněž označují jako biokatalyzátory. Mají povahu složených bílkovin nebo jsou tvořeny biomolekulou RNA (tzv. ribozymy).

Enzymy se vyskytují v živočišných i rostlinných organismech a umožňují průběh takových reakcí, které by za normálních podmínek neprobíhaly, neboť většina biochemických reakcí má příliš vysokou energii, zatímco enzymy umožňují energeticky méně náročný průběh reakce. Určují tedy povahu i rychlost chemických reakcí a vytvářejí harmonickou souhru chemických funkcí v organismu.

Aby ovšem mohly enzymy ovlivnit určitou látku, musí se spojit s jinými látkami, tzv. koenzymy, kterými často bývají některé vitaminy. V lidském těle se pak enzymy konkrétně podílejí například na přeměně potravy na energii, na odstraňování odpadních látek nebo na obraně proti škodlivým mikroorganismům. [1, 2, 3]

Enzymy v těle

V lidském organismu se vyskytuje přibližně 3000 enzymů a každý z nich má v těle jiný úkol podle toho, kde se nachází. Důležité jsou zejména při metabolických procesech k rozkladu nebo tvorbě tuků, sacharidů a bílkovin, ale podílejí se i na mnoha dalších procesech, a to včetně:

  • dýchání,
  • odstraňování zestárlých a opotřebovaných buněk,
  • buněčné obnovy,
  • zneškodňování odpadních látek metabolismu,
  • nervové činnosti a myšlení,
  • obranyschopnosti těla proti škodlivým mikrobům,
  • hojení všech typů zánětů,
  • tvorby svalstva,
  • funkce nervů,
  • a mnoha dalších funkcí.

K tomu, aby enzymy v těle fungovaly správně, potřebují vhodné podmínky z hlediska teploty a pH. Pokud tyto podmínky nejsou ideální, mohou enzymy změnit tvar, což jim zamezuje správně se spojit s koenzymy, a přestávají plnit svoji funkci. Příliš málo nebo příliš mnoho enzymů může vést ke zdravotním problémům.

Enzymy jsou citlivé zejména na kyselost i zásaditost a zvýšenou teplotu. Pokud například váš žaludek nemá dostatek kyseliny, enzym zvaný pepsin nemůže optimálně fungovat a dostavují se obtíže s trávením. Při vysokých horečkách může pro změnu dojít k narušení některých tělesných funkcí. [4, 5, 6]

Trávicí enzymy

V trávicím systému existuje celá řada trávicích enzymů, nicméně mezi nejdůležitější řadíme 3 hlavní typy produkované slinivkou břišní, která se významně podílí na celém procesu trávení. Hlavní pankreatické enzymy jsou:

  • amyláza – štěpí škroby a sacharidy na cukry,
  • proteáza – enzym štěpící bílkoviny na aminokyseliny, patří mezi proteolytické enzymy,
  • lipáza – štěpí tuky a oleje na glycerol a mastné kyseliny.

Tyto enzymy mohou být citlivé na nejrůznější změny v těle, z nichž některé mohou vést ke vzniku prostředí, jež znesnadňuje správné fungování enzymů. Pokud vaše tělo nevytváří dostatek enzymů, nemůže správně trávit potravu, což může vést k bolestem žaludku, plynatosti, průjmu, zvracení a dalším obtížím.

Poruchy trávicích enzymů  

Negativní dopad na stav slinivky a enzymů, které produkuje, může mít zejména alkohol, ale také vysoce kalorická jídla, ultra zpracované potraviny a nedostatečný příjem důležitých živin. Stejně tak mohou funkci slinivky ovlivnit antibiotika i některé zdravotní stavy, které mohou snížit účinnost i počet enzymů, včetně:

Jak obnovit trávicí enzymy?

Některé druhy ovoce a zeleniny obsahují přirozené trávicí enzymy, proto jejich konzumace může podpořit vaše trávení. Správnou tvorbu amylázy a proteázy podpoříte nejlépe konzumací medu a dále banánů a manga. Avokádo obsahuje trávicí enzym lipáza, zatímco v papáje naleznete enzym zvaný papain. Obzvláště prospěšné na trávicí enzymy je pak kysané zelí.

Pokud trpíte zažívacími obtížemi nebo některým z výše uvedených zdravotních stavů, měli byste vyhledat vašeho lékaře, který stanoví vhodnou léčbu. Stejně tak i předtím, než se rozhodnete pro konzumaci volně prodejných doplňků, se vždy poraďte nejprve se svým lékařem, jaké enzymy na trávení pro vás budou nejlepší. [10, 11]

Další nezbytně důležité enzymy v těle

V lidském těle se nachází celé tisíce enzymů, které zde zastávají přibližně 5000 různých funkcí. Pomáhají tedy takřka všem důležitým životním funkcím, a to od dýchání přes obranyschopnost až po trávení. Mezi hlavní a nejdůležitější enzymy však patří zejména následující:

  • jaterní enzymy –  tyto enzymy pomáhají srážet krev, rozkládají potraviny a toxiny a bojují s infekcemi,
  • enzymy ve slinách – nejdůležitější je maltáza, která štěpí sladový cukr (maltázu) na glukózu,
  • střevní enzymy – nejdůležitější je laktáza, jež štěpí mléčný cukr (laktózu) na glukózu, a trypsin,  který rozkládá bílkoviny v tenkém střevě na aminokyseliny,
  • enzymy ve svalech a nervech – zde hraje klíčovou roli zejména enzym zvaný acetylcholinesteráza, který rozkládá neurotransmiter acetylcholin v nervech a svalech,
  • enzymy, které rozkládají DNA – helikáza,
  • enzymy, které syntetizují DNA z deoxyribonukleotidů – DNA polymeráza. [12, 13]

Zdroje: bezpecnostpotravin.cz, studiumbiochemie.cz, celostnimedicina.cz, my.clevelandclinic.org, healthline.com, webmd.com, medicalnewstoday.com, chiroeco.com

Napsat komentář

Vaše emeilová adresa nebude zveřejněna

top