Tis červený aneb Kolik semínek zabije člověka?
Je překvapivé, že v době supermarketů a hypermarketů se stále můžeme setkat s tím, že si lidé místo čaje uvaří odvar z rostliny, o které nic nevědí. Rostlina jim roste na zahradě a oni se domnívají, že jim pomůže… třeba na žaludek?! Mějte se na pozoru a odvar si dělejte jenom z rostlin, které bezpečně znáte. Jinak by totiž mohl být váš poslední… Nedávno jsme s kolegyní absolvovaly seminář v Ústí nad Labem EMERGENCY 2014. K poslechu byla řada zajímavých a poučných přednášek. Nás ovšem nejvíce zaujala přednáška MUDr. Miroslavy Korfové z ARO Masarykovy nemocnice v Ústí n. L. na téma intoxikace tisem červeným. Přesto, že se zdá, že v dnešní době je otrava tisem téměř výjimečná, je zapotřebí mít se na pozoru. Tato rostlina se vyskytuje téměř všude okolo nás. Na zahradách a veřejných prostranstvích, dokonce je možné setkat se s ním na zahradách mateřských školek. Jde o velmi jedovatou rostlinu, která upoutá pozornost hlavně na podzim svým zvláštním rumělkovým plodem. Plodem tisu je tisinka, obsahující semena obklopená míškem (dužnatý útvar nazývaný míšek). Celá rostlina je prudce jedovatá. Pouze tento dužnatý míšek není jedovatý. Plod tisu má nasládlou chuť, a především kvůli svému nápadnému rumělkovému zbarvení je nebezpečný hlavně pro děti. Děti ho vzhledem k jeho barvě považují za jedlý a s ním pozřou i prudce jedovaté semeno. Rovněž se lze otrávit odvarem z jehličí nebo semen. Za smrtelnou dávku