Únava očí

11. 10. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V práci sedíme u počítače, večer v pološeru sledujeme děj na televizní obrazovce a pak si čteme v posteli. Oči nám slzí, pálí nebo řežou, jsou unavené. Jak zabránit únavě očí a ještě si udržet zdravý zrak?

ilustrační fotografie

Zvýšená únava očí nemusí být vždy důsledkem jejich opakovaného dlouhodobého namáhání, únava očí souvisí také s cukrovkou – s hladinou cukru v krvi kolísá i ostrost zraku. Provázet může i hormonální změny u žen, a to nejen dané menopauzou, ale i při užívání hormonální antikoncepce, a řadu celkových onemocnění. Negativní vliv na oči má samozřejmě pobyt v prašném prostředí, ale i v klimatizované místnosti. Problémy s únavou očí nepochybně zvětšuje zakouřené prostředí.

Také počítač nám může „kazit oči“

Při práci na počítači klesá frekvence mrkání. Oční rohovka a spojivka tak nejsou dostatečně omývány slzami. Tím dochází k poruchám slzného filmu a oči nám nepohodlí dávají najevo pocitem pálení, řezání, zarudnutí.

Jedná se o tak rozšířený problém, že už má i vlastní název: Computer Vision Syndrome, zkráceně CVS. Trpí jím v určité míře většina lidí, kteří pracují s počítačem víc než dvě hodiny denně.
Oční lékaři proti CVS doporučují používání tzv. umělých očních slz či gelu.

Pomohou přestávky

Potíže nám působí neustálé a nadměrné zaostřování zraku (akomodace) na obrazovku počítače. Podle našeho věku a dioptrické vady, pokud některou máme, se při dlouhé a nepřerušované práci na počítači může kromě únavy očí objevit rozostřené vidění, bolest hlavy a dvojité vidění.
Prevencí je hygiena práce – vždy nejdéle po hodině činnosti si na několik minut odpočineme, uvolníme akomodaci očí pohledem do dálky. Ještě lepší pomocí jsou dále uváděné cviky očí.

Oční jóga zpomalí stárnutí

Unaveným očím dodá cvičení energii, stejně jako ji cvičení dodává unavenému tělu. „Oční jóga“ navíc zpomaluje proces stárnutí oka. Stačí sundat si brýle a zacvičit si, kdekoli a kdykoli pocítíme únavu očí: Oči v sloup – hlavu držíme rovně, nezakláníme ji. Pohled upřeme nahoru na strop a v myšlenkách pokračujeme v pohybu očima pod lebku k temeni hlavy.

Pohled dolů – vedeme oči dolů a snažíme se soustředit pozornost na oblast štítné žlázy. Vlevo a vpravo – oči se dívají na stěnu a pozornost jde za levé ucho. Potom otočíme oči na druhou stranu a pozornost směřujeme za pravé ucho.

Kruh – opisujeme kruh očními bulvami, ale nepohybujeme hlavou. Rada je jednoduchá -představíme si před sebou veliký zlatý ciferník a pomalu jedeme pohledem po jeho číslicích – nejprve ho objedeme zleva doprava, pak na druhou stranu.

Unikátní operace šedého zákalu

Třem pacientkám byl na pražské Evropské oční klinice Lexum při operaci šedého zákalu a vetchozrakosti implantován nový typ nitrooční čočky, která umožňuje opětovné vidění na čtení, na počítač i na dálku bez brýlí a současně koriguje astigmatismus (nepravidelné zakřivení rohovky). Jedná se o první operace, při kterých byla tato nová technologie v České republice použita.

„Možnost vrátit pomocí jedné čočky vidění na všechny vzdálenosti a korigovat přitom astigmatismus, který postihuje přes 30 procent pacientů, je pro lékaře velikým krokem vpřed, ale především je to obrovský přínos pro naše pacienty, kteří po takové operaci nebudou muset nosit žádné brýle,“ řekl prof. MUDr. Martin Filipec, CSc., zakladatel kliniky s tím, že implantace této čočky je vhodná i pro ty, kteří mají sice čočku čirou, ale jsou krátkozrací, dalekozrací a současně vetchozrací a musejí střídat brýle na různé vzdálenosti. (daf)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?