V ČR bylo do konce srpna zaznamenáno 480 případů žloutenky A

22. 10. 2010 9:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V Česku bylo letos do konce srpna zaznamenáno 480 případů žloutenky typu A, přitom průměr pro toto období v letech 2001 až 2009 je 168 lidí.

Žloutenka A je nyní v ČR nejrozšířenějším typem, je víc zdrojů infekce než dříve, řekla dnes novinářům Daniela Fránová ze Státního zdravotního ústavu v Plzni. Virus žloutenky A se vylučuje stolicí, je vysoce infekční a odolný. Při pokojové teplotě dokáže přežít několik týdnů, zmrazený dokonce několik let. Nejčastěji se přenáší pozřením kontaminovaného jídla či nápoje. Chrání proti němu očkování.

Infekční žloutenka je nakažlivé onemocnění způsobené viry, které napadají jaterní tkáň. Zatím je ve světě popsáno sedm typů žloutenky. Liší se způsobem přenosu viru, průběhem onemocnění i možnými následky.

V Česku v posledních třech letech vzrostly počty žloutenky A, v roce 2008 několikanásobně. Prevencí je důsledné mytí rukou a používání nezávadné vody, a to i pro oplachování nádobí.

Žloutenka typu B na rozdíl od „áčka“ může přecházet v chronickou formu. Přenáší se tělními tekutinami – krví, spermatem či vaginálním sekretem. Mezi nejčastější způsoby nákazy patří nechráněný sexuální styk. Nakazit se však lze třeba i použitím infikovaného zubního kartáčku, holicího strojku nebo při úrazu. K přenosu stačí mikroskopické množství krve a malá oděrka.

Každoročně v ČR onemocní žloutenkou B přibližně 300 lidí. Podle odhadů až 50.000 lidí jsou „přenašeči“ žloutenky typu B, u nichž se onemocnění neprojevilo, ale mohou jej šířit dál. U chronických přenašečů může žloutenka typu B způsobit cirhózu či rakovinu jater.

Nejzákeřnější je žloutenka typu C, způsobuje zánětlivé změny jater. Ročně je jí v ČR hlášeno asi 1000 nových případů. Přenáší se hlavně přímým kontaktem s lidskou krví. Proti žloutence typu C neexistuje očkování.

Očkovat se lze pouze proti žloutence typu A a B, a to jak proti každému typu zvlášť, tak i jednou kombinovanou vakcínou. Potřeba jsou tři dávky, druhá se dává měsíc po první a třetí pět měsíců po druhé dávce. Člověk je chráněn už dva týdny po druhém očkování. Jedna dávka i s aplikací vyjde na 1500 až 1600 korun, celkem tedy očkování proti žloutence kombinovanou vakcínou (A,B) vyjde zhruba na 4500 korun. Ochrana vydrží u typu A nejméně 25 let, u typu B celoživotně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?