V Evropě klesá počet obětí, USA se chystají na těžké týdny

6. 4. 2020 8:51
přidejte názor
Autor: Redakce
V 1. až 7. odstavci jsme doplnili nové údaje a informace z Itálie, Británie, USA a Francie. V celé zprávě jsme aktualizovali údaje. V 9. odstavci přibyla informace o plánovaných slovenských omezeních na velikonoční svátky a zmínka o mši papeže Františka. V posledních dvou odstavcích je zmínka o nových případech v Africe a situaci v ČR.



Madrid/Washington 5. dubna (ČTK) - Španělsko a Itálie zaznamenaly nejnižší denní počty zemřelých na covid-19 za více než 10 dní, ve Francii tento údaj klesl na nejnižší úroveň za poslední týden. Menší počet mrtvých oproti v sobotu oznámeným smutným rekordům hlásí také Británie či americký stát New York. Většinu Američanů přitom podle šéfa zdravotnické služby čeká nejhorší týden jejich životů srovnatelný s národními tragédiemi formátu napadení přístavu Pearl Harbor za druhé světové války či teroristických útoků z 11. září 2001. Česká republika přijme šest pacientů z Francie. Nárůst počtu nakažených hlásí Japonsko a Německo.

Španělsko oznámilo 674 obětí covid-19, což je nejméně za posledních jedenáct dní. V Itálii je oznámená bilance úmrtí (525) nejmenší dokonce za více než dva týdny. Italský ministr zdravotnictví Roberto Speranza řekl, že vláda připravuje plán na postupné rušení omezení přijatých v souvislosti s pandemií, nechtěl však zatím uvést konkrétní datum. Ve Španělsku budou restriktivní opatření trvat nejméně do 26. dubna.

Ve francouzských nemocnicích zemřelo za sobotu 357 pacientů, což je nejméně za týden. Společně s oběťmi z domů s pečovatelskou službou však celkový počet zemřelých na covid-19 překonal hranici 8000.

Šest pacientů s koronavirem z Francie by měla přijmout fakultní nemocnice Brno, oznámil premiér Andrej Babiš. Francie má s umísťováním nakažených do nemocnic problémy především na východě země, některé její pacienty převzalo například Německo.

Mírný pokles oproti rekordům ohlášeným v sobotu zaznamenala Británie a americký stát New York. Londýn oznámil 621 úmrtí, počet všech obětí se tam již blíží hranici 5.000. Británie se chystá na večerní poselství královny Alžběty II. Očekává se, že v něm panovnice zdůrazní nutnost sebekázně a odhodlání při zvládání koronavirové krize a vyjádří také soustrast se zármutkem, bolestí i finančními těžkostmi, s nimiž se potýká britská veřejnost.

New York oznámil nižší počty mrtvých, nově nakažených i pacientů přijatých na jednotky intenzivní péče oproti předchozímu dni. Podle tamního guvernéra Andrewa Cuoma by se mohlo jednat o znamení, že stát již dosáhl vrcholu epidemie, na jasné stanovisko je však zatím brzy.

"Tohle bude náš Pearl Harbor, naše 11. září, jen to nebude omezené na jedno místo. Bude se to dít po celé zemi. A chci, aby to Amerika pochopila," řekl s odkazem na příští týdny šéf americké zdravotnické služby Jerome Adams a vyzval všechny guvernéry, aby ve svých státech omezili pohyb obyvatel nejméně na týden, ideálně však na 30 dní. Spojené státy evidují již přes 324.000 lidí s koronavirem, nejvíce na světě.

V Německu bylo za poslední den evidováno 5825 nových případů. Nárůst je vyšší než v sobotu, kdy přibylo zhruba 5000 případů. Celkem již úřady zaregistrovaly 91.384 nakažených a přes 1300 zemřelých. Denní nárůst počtu obětí poklesl v Nizozemsku.

Slovenský premiér Igor Matovič se chystá navrhnout omezení volného pohybu od 8. do 13. dubna, tedy i na období velikonočních svátků. Týkat by se mělo i cest za příbuznými. Papež František včera v bazilice sv. Petra ve Vatikánu odsloužil mši, jíž zahájil předvelikonoční svatý týden. Obřady se kvůli koronaviru konaly bez poutníků.

S nákazou se potýkají i řecké tábory pro migranty. Na již druhý v tomto týdnu musela být uvalena karanténa. V táboře ve městě Malakasa, 40 kilometrů severovýchodně od Atén, byl na nemoc covid-19 pozitivně testován 53letý muž z Afghánistánu. V Řecku žije nyní na 60.000 migrantů, z toho asi 40.000 na řeckých ostrovech v Egejském moři, kde jsou tábory mnohonásobně přeplněné.

V Tokiu se za posledních 24 hodin nakazilo koronavirem dalších 143 lidí. Jedná se o dosud nejvyšší denní nárůst případů, v japonské metropoli jich je celkově už přes 1000. Celkový počet obětí v Japonsku překonal hranici stovky, v zemi se množí výzvy po vyhlášení stavu nouze a karanténních opatření.

Počet nakažených koronavirem v hlavním městě Ruska za posledních 24 hodin stoupl o 536. Celkem tak Moskva eviduje 3893 infikovaných, 29 lidí nákaze podlehlo. Většina ruských regionů přijala přísná opatření po vzoru Moskvy, kde obyvatelé mají zakázáno opouštět své domy s výjimkou nejnutnějších případů.

V pevninské Číně, odkud se na sklonku loňského roku začala nákaza šířit, v sobotu přibylo 30 nových potvrzených případů infekce a tři další úmrtí. Ve 25 z 30 nových případů byla nákaza zjištěna u lidí, kteří se do Číny vrátili z ciziny.

Nejvíce zasaženou zemí na Blízkém východě je Írán, kde počet obětí koronaviru přesáhl 3600, přičemž za uplynulých 24 hodin přibylo 151 mrtvých. Celkem má země 58.226 potvrzených případů nemoci covid-19. Prezident Hasan Rúhání oznámil, že Írán od 11. dubna obnoví některé málo rizikové ekonomické aktivity.

První případ nemoci covid-19 oznámil Jižní Súdán, v Etiopii nákaze podlehl první člověk.

V ČR se nákaza prokázalo u více než 4500 lidí, 67 z nich zemřelo. Počty nových případů však v posledních několika dnech stagnují. Festival Pražské jaro se vzhledem k opatřením proti šíření koronaviru letos uskuteční on-line, organizátoři připravují přibližně deset živě přenášených koncertů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?