Vakcíny proti chřipce dostanou rizikové skupiny koncem září

18. 9. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Již nyní upozorňují lékaři na prevenci před nastávající chřipkovou sezónou. Hygienici pak očekávají, že první vakcíny k očkování proti chřipce budou k dispozici na přelomu měsíců září a října. Nejvíce očkování bude provedeno v říjnu a v listopadu. Více pacientů s chřipkami a problémy s horními cestami dýchacími začínají evidovat praktičtí lékaři...


Ústí nad Labem - „Jde ale o všechny věkové skupiny. V současné době se to týká řádově jednotlivců, než aby šlo o začínající epidemii,“ uvedla včera předsedkyně praktických lékařů pro dospělé na Ústecku MUDr. Pavla Píchová. Nárůst počtu lidí, které trápí chřipka, je však podle ní znatelný.

Lékaři proto lidem doporučují na posílení obranyschopnosti organismu obohatit jídelníček o vitamíny z čerstvé zeleniny a ovoce. Různé vitamínové doplňky pak užívají hlavně stresovaní lidé, sportovci, ale třeba i konzumenti alkoholu či kuřáci.

„Kromě vitamínů je vhodné mít doma také paralen nebo acylpyrin a sirup na kašel. Pacient si tak léky může při případné teplotě hned vzít a nemusí vyhledávat pohotovost. Navíc lékárny jsou otevřené jen do 22 hodin,“ připomíná MUDr. Píchová.

Vakcína proti chřipce bude k dispozici koncem září. „Tento termín podle našich zkušeností dostačuje, protože většina potřebných lidí bude očkována v říjnu a v listopadu,“ uvedl vedoucí epidemiologického odboru ústecké krajské hygienické stanice MUDr. Josef Trmal. Očkování se týká hlavně domovů důchodců a léčeben dlouhodobě nemocných, včetně personálu podobných zařízení. Vakcínu dostanou i osoby, které loni byly očkovány u praktických lékařů s nemocnými plícemi či srdcem.

„V příštích letech to bude hradit zdravotní pojišťovna. Hygienická služba ale kvůli zachování kontinuity očkování vzala letos zajištění vakcíny na sebe,“ doplnil hygienik.

TOMÁŠ PRCHAL, Ústecký deník, 18.9.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?