Vážení čtenáři,

6. 11. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
již potřetí, tentokrát opět formou supplementa časopisu Postgraduální medicína, se vám dostává do rukou výsledek mezioborového setkání odborníků nad různými aspekty diagnostiky a léčby invazívních mykotických onemocnění.


Organizace se opět ujala CELL (The CzEch Leukemia study group for Life - České leukemická skupina pro život) pod záštitou České hematologické společnosti ČLS JEP a České onkologické společnosti ČLS JEP. Po diagnostice aspergilových infekcí (supplementum časopisu Vnitřní lékařství, 2007), možnostech terapie (včetně kombinované) a problematice infekcí způsobených vzácnými vláknitými houbami (supplementum časopisu Postgraduální medicína, 2008) jsou na následujících stranách shrnuty a zhodnoceny dosavadní poznatky o antimykotické profylaxi a možnostech PCR diagnostiky invazívních mykotických infekcí.

Výše zmíněné je dostatečným důkazem toho, že hluboké houbové infekce jsou stále v popředí zájmu a s péčí o rizikové nemocné se v každodenní praxi setkává stále větší množství lékařů.
V první části supplementa je velmi detailně diskutována potřeba a užitečnost antimykotické profylaxe u různých skupin pacientů. Zatímco v případě alogenní transplantace krvetvorné tkáně a u nemocných podstupujících léčbu akutní myeloidní leukémie je k dispozici řada kvalitních studií posuzujících tuto problematiku, u ostatních skupin dospělých hematologických nemocných (pacienti po autologní transplantaci krvetvorné tkáně, s akutní lymfoblastickou leukémií a s ostatními hematologickými malignitami) jsou, stejně jako u dětských pacientů s hematologickými malignitami, data velmi omezená a úloha autorů jednotlivých kapitol proto byla značně nelehká.

Výsledkem jsou však velmi detailní analýzy, které v tomto rozsahu nebyly dosud v české literatuře publikovány. Pro klinickou praxi bude jistě velmi užitečné shrnutí celé problematiky, které je konsenzem názorů všech autorů a jehož výsledkem jsou doporučení pro antimykotickou profylaxi u dospělých nemocných s hematologickou malignitou. Druhá část je věnována oblasti velmi diskutované, do které jsou vkládány velké naděje - časné diagnostice invazívních mykotických onemocnění pomocí PCR metod. Navzdory chybějícím standardům, které zatím znemožňují použít tento způsob testování v rutinní praxi, předkládají autoři přehled dosavadních poznatků v diagnostice invazívní aspergilózy, kvasinkových a vzácných houbových infekcí. Poslední část popisuje přímé zkušenosti s molekulárněbiologickou diagnostikou v klinické praxi (case reporty).

Předkládané supplementum je společným dílem odborníků z České a Slovenské republiky, ale výsledná podoba kapitol je výraznou měrou ovlivněna také živou diskusí všech účastníků setkání. Na tomto místě jsme každoročně uváděli seznam účastníků setkání. V letošním roce však byla účast na setkání již tak hojná (čemuž jsme velmi rádi), že toto není možné z prostorových důvodů provést. Připomeňme si však setkání společnou fotografií účastníků akce.

účastníci setkání

Vážení čtenáři, doufáme, že jednotlivé články i jejich shrnutí vám poskytnou vodítko a budou vám nápomocny ve vaší každodenní péči o pacienty se závažnými defekty imunity ohrožené invazívními mykotickými onemocněními.

V Brně, Praze, Bratislavě, Českých Budějovicích v říjnu 2009

MUDr. Zdeněk Ráčil, Ph. D.
Prof. MUDr. Jiří Mayer, CSc.
MUDr. Jan Haber, CSc.
h. doc. MUDr. Ľuboš Drgoňa, CSc.
MUDr. Michal Kouba
Doc. MUDr. Pavel Žák, Ph. D.
Mgr. Iva Kocmanová
MUDr. Naďa Mallátová

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?