Vdolky recept: s povidly jsou neotřelou klasikou. Pochutnejte si na těch tradičních či jejich odlehčenější verzi

6. 6. 2025 7:30
přidejte názor
Vdolky s povidly
Autor: Shutterstock

Vdolky zná každý přinejmenším ze školní jídelny, kdy se podávaly navrchu pomazané povidly a s kopečkem smetany či tvarohu. S tímto pokrmem kuchařky u dětí nikdy nešláply vedle. Sice jde o kalorickou bombu, ale čas od času si člověk rád zahřeší. Jestliže vás tedy zrovna honí mlsná, můžete si jimi osladit život s pomocí našich receptů.  A pokud byste přece jen kvůli blížící se plavkové sezoně váhali, vyzkoušejte jejich odlehčenější verzi.

Jako vdolek se nazývá pečivo z kynutého těsta mající kulatý tvar. Přestože se může zdát, že jeho příprava je dosti jednotvárná, není tomu tak. Způsob přípravy vdolků se různí v čase i napříč regiony. Často se konzumovaly i slané a přikusovaly k polévce nebo omáčce. Dělávaly se při různých svátečních příležitostech nebo o nedělích.

Co se dozvíte v článku
  1. Vdolky: recepty
  2. Historie vdolků
  3. Tipy k přípravě vdolků

Vdolky: recepty

Jak se říká, někdo má rád holky, jiný zase vdolky. Pokud se řadíte do týmu vdolků, který na tuto sladkou pochoutku nedá dopustit, jsou následující řádky přímo pro vás. Najdete tu jak recept na vdolky smažené, tak na vdolky pečené a na konci naleznete i jejich odlehčenější variantu.

Bavorské vdolky 

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky,
  • 21 g čerstvého droždí (půl kostky),
  • 60 g moučkového cukru,
  • 250 ml vlažného mléka,
  • 1 vejce,
  • 1 žloutek,
  • 60 g rozpuštěného másla,
  • 1 lžíce rumu,
  • 1 lžička soli,
  • kůra z půlky citronu,
  • Na smažení: olej, sádlo nebo stoprocentní tuk,
  • Na dozdobení: 150 až 200 g švestkových povidel, tvaroh, případně 250 ml smetany ke šlehání, vanilkový cukr a cukr moučka na posypání. 

Postup:

Nejdříve si připravíme kvásek. Vezmeme tedy misku, do ní rozdrobíme droždí, přisypeme lžíci moučkového cukru, 2 lžíce mouky a zhruba 100 ml vlažného mléka. Všechny ingredience důkladně promícháme a následně směs necháme kynout zhruba 15 až 20 minut na teplém místě. 

Dále přichází na řadu příprava těsta. Začneme tím, že do jiné mísy prosejeme mouku, k ní přisypeme zbylý cukr, sůl, vejce, citronovou kůru, žloutek, rum, rozpuštěné máslo a zbylé mléko. Na závěr přidáme vzešlý kvásek a ze směsi vypracujeme hladké těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a opět ho necháme na teplém místě vykynout, zhruba 60 minut. 

Čevabčiči je neodmyslitelně spojeno s balkánskou kuchyní. Zkuste si ho připravit se smetanou a pita chlebem
Přečtěte si také:

Čevabčiči je neodmyslitelně spojeno s balkánskou kuchyní. Zkuste si ho připravit se smetanou a pita chlebem

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rozválíme ho. Plát by měl na výšku měřit zhruba 1,5 až 2 cm. Z plátu se následně vykrajují kolečka o průměru 6 až 8 cm. Do každého kolečka se v jeho středu učiní důlek, k čemuž lze využít například obrácenou stranu vařečky. Kolečka se přikryjí utěrkou a necháme je ještě na 20 až 30 minut odležet. 

Nyní už můžeme přistoupit ke smažení. Vdolky vkládáme důlkem dolů do rozehřátého oleje, zhruba o teplotě 170 až 180 °C a tolik množství, aby v něm byly vdolky napůl ponořené. Přikryjeme je pokličkou a smažíme dozlatova, poté je otočíme a smažíme už nezakryté. 

Hotové vdolky pokládáme na papírovou utěrku nebo mřížku, kde je necháme okapat. Již je zbývá jen posypat tvarohem, přidat švestková povidla a lehce každý vdolek pocukrovat. Eventuálně lze vyšlehat smetanu s moučkovým a vanilkovým cukrem a nahradit jí tvaroh.

bavorské vdolky

S čím máte vdolky nejraději?

Vdolky z trouby

Vdolky pečené v troubě představují o něco zdravější alternativu k těm těžkým smaženým. Můžete si vybrat, jestli si raději zvolíte předešlý recept, jen v závěru místo smažení vdolky upečete, nebo upřednostníte následující recept, podle nějž můžete postupovat od začátku až do konce. 

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky,
  • 200 g polohrubé mouky,
  • 250 ml mléka,
  • 100 g změklého másla,
  • 20 g čerstvého droždí (popřípadě 7 g sušeného),
  • 1 vejce,
  • 2 žloutky,
  • 30 g třtinového cukru,
  • 1 balíček vanilkového cukru,
  • kůra z poloviny citronu,
  • špetka soli,
  • Na dokončení: švestková povidla, rozpuštěné máslo, 250 g plnotučného tvarohu, moučkový cukr a zakysaná smetana či šlehačka na ozdobu.

Postup:

Do hrnečku nalijeme 100 ml vlažného mléka, v němž rozmícháme droždí spolu se lžičkou mouky a cukru. Tuto směs necháme na teplém místě 10 až 15 minut odpočinout, aby mohl vzejít kvásek. Poté si vezmeme větší mísu, do níž vložíme změklé máslo, třtinový a vanilkový cukr, a vše vyšleháme do pěny. K ní připojíme vejce, žloutky, špetku soli a nastrouhanou citronovou kůru. Nakonec vmícháme vzešlý kvásek a zbylé mléko. 

V dalším kroku prosejeme obě mouky a ke směsi je postupně přidáme, vypracujeme hladké těsto buď na pomoučeném vále, nebo v robotu s hnětacím hákem. Výsledné těsto může trochu lepit. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme zhruba hodinku vykynout na teplém místě. 

Těsto přesuneme na pomoučněný vál a vyválíme z něj plát o výšce 1,5 cm. Z plátu následně vykrájíme kolečka o průměru zhruba 7 cm. Hotové je přesuneme na plech vystlaný pečicím papírem a do středu každého z nich uděláme důlek. Na plechu je dobré je ještě nechat na 15 až 20 minut kynout. Poté už zamíří do trouby předehřáté na 180 až 190 °C, kde je pečeme dozlatova. To trvá přibližně 15 až 20 minut.

Po vytažení z trouby se horké vdolky potírají rozpuštěným máslem. Pak už jen stačí je potřít švestkovými povidly, tvarohem vyšlehaným spolu s moučkovým cukrem nebo ozdobit zakysanou smetanou či šlehačkou. Vršek je navíc možné poprášit moučkovým cukrem. 

Kvíz: Vyznáte se v dietách?

Držet dietu se lidé zpravidla rozhodnou po vánočních svátcích, kdy se v jídle nijak neomezovali. Kromě toho v této době nastupuje nový rok, který bývá spjat se zvolením si různých předsevzetí, a toto bývá jedním z nejčastějších. Jsou přitom známy různé typy diet, od keto diety přes paleo stravu až po hubnutí pomocí smoothies. 

Zdravější verze vdolků pečených v troubě

Jestliže si chcete na vdolcích pochutnat bez výčitek, přijde vám vhod jejich zdravější verze. Stejně jako v předešlém případě se vdolky pečou v troubě, kromě toho ale těsto obsahuje celozrnnou mouku, rostlinnou alternativu mléka a rafinovaný cukr se nahrazuje zdravějšími sladidly.

Ingredience:

  • 200 g celozrnné špaldové mouky,
  • 150 g hladké špaldové mouky,
  • 250 ml rostlinného mléka (ovesné či mandlové),
  • 20 g čerstvého droždí,
  • 2 lžíce třtinového nebo kokosového cukru,
  • 2 lžíce řepkového oleje nebo rozpuštěného ghí,
  • 1 vejce,
  • nastrouhaná kůra z citronu,
  • půl lžičky mleté vanilky (lze nahradit vanilkovým extraktem),
  • půl lžičky soli,
  • Na dokončení: 250 g nízkotučného tvarohu, 2 lžíce bílého jogurtu nebo skyru, na doslazení med nebo čekankový sirup, povidla (neslazená či slazená stévií), na potření kokosový olej nebo rozpuštěné ghí, případně hrst nasekaných oříšků. 

Postup:

Do hrnečku se 100 ml vlažného mléka přidáme droždí a cukr. Zamícháme a necháme na cca 10 minut odležet, aby mohl vzejít kvásek. Poté do mísy vsypeme obě mouky, přidáme k nim sůl, nastrouhanou citronovou kůru, vanilku a vše promícháme. Dále k sypké směsi připojíme vajíčko, olej, kvásek, zbylé mléko a vypracujeme z ní hladké těsto. 

Kdyby bylo příliš tuhé, můžeme ještě přilít pár lžic mléka. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme hodinku kynout. Posléze ho vyklopíme na pomoučněný vál, kde ho rozválíme na plát silný cca 1,5 cm. Z těsta následně vykrajujeme kolečka a přendáváme je na plech s pečicím papírem. Uprostřed koleček nezapomeneme udělat důlek a takto připravené vdolky necháme znovu 15 minut kynout. 

Pak je vložíme do předehřáté trouby na zhruba 180 °C a pečeme dozlatova přibližně 15 minut. Po vytažení z trouby vdolky potřeme kokosovým olejem nebo rozpuštěným ghí. Vychladlé vdolky zdobíme vyšlehaným tvarohem s jogurtem a zvoleným sladidlem, povidly a na vrch je můžeme posypat nasekanými oříšky.

Historie vdolků

Většina lidí si pod pojmem vdolek představí smažený koblížek s povidly a tvarohem. Nejedná se ovšem o původní přípravu vdolků, již odedávna se dávaly péct do pece. Částečně to bylo dáno tím, že se konzumovaly i naslano jako příloha, například se na Velký pátek dříve pojídaly s čočkou. Povidly se sice potíraly, častěji se ale podávaly k omáčkám, polévkám nebo luštěninám a posléze společně s kávou. 

Vdolky sestávaly ze stejného kynutého těsta jako buchty, rozdíl však tkvěl v jejich tvaru. Původně zároveň nebylo zvykem je mastit, pouze se dávaly péct do trouby po jedné straně bez plechu. Později se začaly péct po obou stranách na plátech na sporáku, přičemž jejich smažení započalo v době, kdy si domácnosti mohly dovolit tuk. Nejstarší podobu vdolku pak představovala placka upečená v popelu nebo na rozpálených kamnech.

Staročeské vdolky se připravovaly především v období Velikonoc na konci půstu a jsou typickým pokrmem masopustu. Lidé si na nich ale pochutnávali i při jiných příležitostech, včetně Vánoc. O nich se servírovaly vdolky s povidly a sypaly perníkem. Tímto způsobem je dělávaly hospodyňky zejména na Rychnovsku. Oslazovaly se tradičně povidly, mákem, smetanou nebo strouhaným tvarohem, ale sloužily rovněž jako pečivo k slané omáčce, případně pečenému masu, pokud se v domácnosti zrovna nacházelo.

Trochu zmatení byste mohli být v některých částech Moravy, kde se výrazem vdolky dodnes označují prosté koláče. Skutečné vdolky se zde nazývaly báleše či béleše. Ještě doplňme, že v Olšovicích na Prachaticku mělo být zvykem hospodářů dávat kravám ořech a vdolek, což jim mělo zajistit na celý rok dobré mléko.

Tipy k přípravě vdolků

Vdolky se tradičně plní švestkovými povidly. Pokud vám ale nic neříkají nebo chcete pro změnu zkusit něco jiného, lze povidla nahradit oblíbenou marmeládou, džemem nebo třeba směsí z lesního ovoce, které stačí jen smíchat s trochou cukru a citronovou šťávou. Když jsme u citronu, pro zvýraznění chuti je možné nastrouhanou citronovou kůru přidat do těsta, popřípadě je možné ochutit jej také vanilkou. Vláčnost pak těstu dodá lžíce rumu.

Jestliže zmíněným náplním příliš neholdujete, můžete na vdolky navršit karamelizovaná jablka se špetkou skořice a hřebíčku. Tato kombinace se skvěle hodí při studených podzimních dnech. Lahodná je rovněž posypka utvořená z jemně nasekaných vlašských ořechů, smíchaných se skořicí a cukrem. 

Po vzoru našich předků si lze připravit i slané vdolky a do těsta přidat oblíbený sýr či osmaženou slaninu nebo je nechat provonět bylinkami. Použít můžete například tymián, rozmarýn nebo třeba pažitku. Přílohu mohou tvořit k houbové omáčce nebo gulášové polévce, fantazii se však meze nekladou. Ačkoli jde o kombinace na první pohled velmi nevšední, stojí za to je vyzkoušet.

Zdroje: zivepomezi.cz, cestujemesumavou.cz, apetitonline.cz, horni-ujezd.com, jimeto.cz, kromeriz.eu, cooklikeczechs.com 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?