Volně prodejné léky jsou dostupnější

20. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Je možný samoobslužný prodej v lékárnách všech volně prodejných léků. Kromě toho je umožněn samoobslužný prodej určité podskupiny volně prodejných léků, které se říká vyhrazené léky. Pacienti si léky mohou koupit na více místech než dosud, to je dobře," říká ministr zdravotnictví David Rath v rozhovoru pro Právo...


Rozhovor s ministrem zdravotnictví Davidem Rathem

Od 15. června vstoupily v platnost dvě vaše vyhlášky, kterými se upravil způsob výdeje léčivých přípravků. Co se změnilo?

Pacienti si léky mohou koupit na více místech než dosud, to je dobře.

Co konkrétně se změní?

Je možný samoobslužný prodej v lékárnách všech volně prodejných léků. Kromě toho je umožněn samoobslužný prodej určité podskupiny volně prodejných léků, které se říká vyhrazené léky. Je jich asi 150. Mezi ně patří například Panadol. Vyhrazené volně prodejné léky mohou být prodávány i mimo lékárny.

Kde například?

Třeba u benzínových čerpadel. Samoobslužným prodejem očekáváme, že zájem o zmíněné léky stoupne. Samozřejmě, i nadále zůstává podmínka mít proškolený personál. Už je asi 400 koncesí na takovýto prodej mimo lékárny.

A jak je to s prodejem po internetu?

Až dosud takovýto prodej možný také nebyl. Nová vyhláška umožňuje vydávat léčivé přípravky zásilkovým způsobem, tedy prostřednictvím internetu. Tento způsob je však umožněn pouze pro léčivé přípravky, jejichž výdej není vázán na lékařský předpis. Prodávat po internetu mohou všechny volně prodejné léky lékárny nebo distributoři léků a vyhrazené léky mohou prodávat i jiné subjekty.

A co elektronický předpis?

Pacient nemusí u lékaře dostat žádný recept, ale dojde si do lékárny, kam předtím jeho lékař poslal po internetu recept. To je způsob už běžný v mnoha evropských zemích. Zavádějí se i tzv. výdejny léků. Tím jsme vyšli vstříc lékárníkům.

V čem?

Až dosud musela lékárna mít přes sto metrů čtverečních, několik místností a my jsme zavedli tzv. výdejnu, což je jedna místnost o minimálně 24 metrech čtverečních. Tyto výdejny nemohou připravovat individuální medikamenty, ale mohou vydávat všechny přípravky, které nejsou vázány na lékařský předpis, i léky vydávané pouze na lékařský předpis. Tuto výdejnu si může zřídit lékárna i na menším městě. Stačí v ní jeden lékárník, a tak náklady na provoz jsou zlomkové proti běžné lékárně.

Právo

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Mgr. Jiří Procházka

1. Samoobslužný prodej vyhrazených léků umožněn není, to by pan ministr musel změnit jinou vyhlášku.

2. Vyhrazená léčiva jsou kategorie, která existuje od roku 1998, za celých osm let, jsem je osobně viděl asi na 2 místech. Zjevně o tento způsob prodeje není mezi obchodníky zájem, a to zcela jistě proto, že 15% marže z Paralenu, který má konečnou cenu 8,-Kč není pro nikoho jiného než lékárny atraktivní. Takže tento krok nelze při současné výši cen léků hodnotit jako větší zpřístupnění.

3. Žádný elektronický předpis tyto nové vyhlášky nezavádějí.

4. Ve výdejně léků, ať už je jakkoliv velká, se řídí počet personálu potřebami pacientů a intenzity provozu. Tvrdit, že tam stačí jeden lékárník, svědčí o naprosté neznalosti problému.

Už si stříhám metr, po demisi Paroubkovy vlády pořádám megaparty!!

Jan Horáček - lékárník

Soudruzi, jste asi nepoučitelní a neustále otiskujete Rathovy lži.

Mimo lékárny samoobslužný prodej léčiv není možný. Počet prodejních míst pro léčiva se nejspíš při nehorázné marži lékáren a prodejců vyhrazených léčiv 18% příliš nerozšíří, když měl možnost existovat již 8 let za vyšších marží.

Zásilkovým způsobem nemají povolen prodej ani distributoři léčiv ani prodejci vyhrazených léčiv jim povolený sortiment . Elektronický recept není dosud zakotven v žádné právní normě platné v ČR.

Výdejny léků nejsou Rathovým vynálezem, existují již několik let jako odloučená oddělení výdeje při lékárnách, které pro ně připravují léčiva. Rath pouze zavádí existenci výdejny jako samostatného zařízení, bez vazby na regulerní lékárnu a bez povinnosti zajistit individuálně připravovaná léčiva. Tím nastoluje nerovné podmínky vůči stávajícím lékárnám /příprava léčiv je nákladná a vesměs prodělečná činnost/ a akceleruje tak konec individuální přípravy léčiv v českých lékárnách. Pacienti poděkujte osvícenému vládci!


  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?