Výrobce dodal za dva týdny 117.000 vakcín proti encefalitidě

25. 6. 2019 8:42
přidejte názor
Autor: Redakce
Výrobce dodal za dva poslední týdny 117.000 vakcín proti klíšťové encefalitidě, v lékárnách bude příští týden. Informovala o tom mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Barbora Peterová. Od jara se objevují problémy dostupností vakcín, ministerstvo zdravotnictví koncem března zakázalo její vývoz mimo Česko. Průměrně se za poslední rok dodalo do lékáren kolem 26.600 těchto vakcín měsíčně.

Zákaz vývozu se týkal vakcíny FSME-immun od firmy Pfitzer, které se v Česku naočkuje většina. Druhým výrobcem je firma GSK a její vakcína Encepur. Dodávky byly přerušeny k 17. dubnu, média už od začátku měsíce informovala o její nedostupnosti. Od března do května bývá zájem o očkování proti klíšťové encefalitidě největší. Od ledna loňského roku bylo dodáno přes půl milionu vakcín.

„Za poslední dva týdny bylo na trh propuštěno 117.000 dávek vakcíny proti klíšťové encefalitidě pro dospělé. Konkrétně 12. června bylo propuštěno 52.172 dávek a 20. června dalších 65.014 dávek. Nyní dochází k naskladňování, dostupná pro pacienty by měla být příští týden,“ uvedla Peterová.

Podle ministerstva bylo od loňského listopadu do letošního února vyvezeno mimo český trh téměř devět procent vakcíny z celkových dodávek.

Pro vybudování ochrany je třeba očkovat třemi dávkami, druhá se aplikuje v odstupu dvou týdnů až tří měsíců po první, třetí do roka. Další očkování je třeba za tři roky a potom pravidelně po pěti letech.

Za tři roky se počet nakažených klíšťovou encefalitidou v ČR zdvojnásobil. V roce 2015 jich bylo 351, loni už 712. Letos do 11. června odborníci zaznamenali 65 případů, sezóna podle nich začala už v březnu.

V Česku není vakcína hrazená z veřejného zdravotního pojištění, zdravotní pojišťovny na něj ale přispívají až 1500 korun za rok. Jedna vakcína stojí asi 1500 korun.

Klíšťata přenášejí dvě nebezpečná onemocnění. Lymeská borelióza je projevuje únavou a zvýšenou teplotou. Typická červená skvrna v místě přisátí klíštěte či bodnutí jiného hmyzu může mít vybledlý střed, objevuje se asi u poloviny nakažených. Ve druhé fázi mohou být postiženy klouby, centrální nervový systém a někdy také srdce. Ochrana před boreliózou, bakteriálním onemocněním, zatím neexistuje, dá se ale léčit pomocí antibiotik.

Pacienti po nakažení encefalitidou obvykle trpí horečkou s bolestí hlavy, kloubů či svalů. Pokud nemocní dodržují klidový režim, nemoc většinou ustoupí do dvou až sedmi dní. Jinak může přejít v zánětlivé postižení mozkových blan.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?