Využití homeopatických léků v běžné lékařské praxi

2. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Většina lékařů považuje homeopatii za alternativní metodu léčby, která si nezaslouží jejich pozornost. Na homeopatii je nazíráno jako na něco, co je nevědecké, tudíž nedůvěryhodné. Z vlastní zkušenosti i bohatých zkušeností kolegů-homeopatů však mohu říci, že tato metoda může být účinným pomocníkem lékaře v boji proti některým onemocněním.

Výhodou homeopatických léků je, že je lze použít jako doplněk standardní léčby, neboť nevytvářejí lékové interakce a nemají prakticky žádné kontraindikace. Homeopatika může užívat kdokoli – děti, těhotné a kojící ženy i senioři. Zvláště v graviditě, kdy se obáváme nasadit většinu konvenčních léků, mohou být homeopatika vhodnou volbou. Ve své praxi se každodenně setkáváme s pacienty, kteří se do ordinace vracejí s recidivami nejrůznějších onemocnění. Mnohdy se jedná o potřebu opakované antibiotické léčby, která pacientovi přinese úlevu, ale z dlouhodobého hlediska má svá rizika, zejména rezistenci vůči ATB. Recidivám infekčních onemocnění však často nejsme schopni zabránit. Zmiňuje se o tom i aktuální zpráva WHO z května 2014 (http://euronews.com/2014/05/01/ who-warns-antibiotic-resistance-poses-global-threat). V těchto případech lze využít efektu homeopatické léčby s cílem rozetnout bludný kruh.
Níže uvádím další příklady onemocnění, kde je možné s úspěchem použít homeopatické léky. Osobně s nimi mám pozitivní zkušenost a mohu je na základě své dlouholeté praxe doporučit.

Opary

V období prvních subjektivních příznaků, při pocitech pálení či svědění se doporučuje Oscillococcinum, a to 1 dóza ihned, poté zopakovat 2× po 6 hodinách. Jde o nejpoužívanější homeopatický lék vůbec a jeho účinnost je doložena mnohaletou klinickou zkušeností. Současně jde o jeden ze základních léků na počínající virózy. Dále je vhodné užít Apis mellifica, v ředění 15 CH, 5 granulí každou hodinu, v případě zlepšení pak postupně vysazovat. Tento lék se úspěšně uplatňuje u stavů charakterizovaných otoky a pálením, například po bodnutí nebo i v rámci jiných projevů na kůži. Pokud se na kůži již objeví puchýřky, pokračujeme v léčbě s pomocí Rhus toxicodendron 9 CH, 5 granulí 3× denně.

Bradavice

Při výběru správného homeopatického léku se řídíme vzhledem a lokalizací bradavic. Správná volba může pacienta zbavit nejen přítomných bradavic, ale i zabránit jejich recidivám. Základním lékem je Thuya occidentalis 15 CH podávaná systematicky (5 granulí týdně), často v kombinaci s dalšími homeopatiky. Patří k nim Nitricum acidum používané v případě, že se jedná o izolované tvrdé bradavice žlutavé barvy, krvácející při sebemenším kontaktu.
Graphites může vyřešit problém periunguálních bradavic a Causticum je specifický lék na subunguální bradavice a bradavice lokalizované na špičce nosu nebo na rtech. Lék Dulcamara použijeme u plochých, průsvitných bradavic, které se objevují při expozici chladu a vlhku (např. bradavice získané pobytem v bazénu). Ředění volíme 9 CH, podáváme 2× denně po dobu 1 měsíce.

Moluska

Zkušenost s řešením tohoto problému za pomoci homeopatik je velmi dobrá. Pacient se tak může vyhnout bolestivému odstraňování léze na dermatologii. Základními léky jsou Cinnabaris 9 CH a Dulcamara 9 CH, 5 granulí od každého 2× denně. Mohou být užívány i jako prevence recidiv.

Recidivující infekce respiračního systému

Sužují nejednoho otorinolaryngologa a praktického lékaře jak dospělého, tak dětského věku. Epizody recidiv léčíme symptomaticky, případně při prokázané bakteriální etiologii onemocnění antibiotiky, ale účinný globální přístup k zabránění těchto opakování infekcí většinou nemáme. Homeopatiky lze v součinnosti s klasickými postupy ulevit od potíží a současně s důrazem na změnu aktivity jeho obranyschopnosti prodloužit intervaly mezi recidivami až k eventuálnímu ústupu.

Patní ostruha

Homeopatie nabízí pomoc i při řešení patních ostruh. Zde se používá především Hekla lava v ředění 9 CH. Lék je nutno užívat dlouhodobě, 2× denně. Jeho účinek dobře doplňuje Medorrhinum.

Problémy v těhotenství

V úvodu článku již bylo zmíněno, že homeopatiky lze řešit mnoho problémů v těhotenství, nejen pro jejich naprostou šetrnost k tělu matky i vyvíjejícímu se plodu, ale též pro jejich dobrý klinický efekt. Těhotenskou nevolnost a zvracení v prvním trimestru těhotenství lze zmírnit léky Sepia officinalis či Ipeca 9 CH. Při nadýmání a pálení žáhy pomůže vícesložkový lék Gastrocynesine.

Problémy s kojením

Při nedostatečné tvorbě mateřského mléka je lékem první volby Ricinus communis 5 CH. Na počátku problému je vhodné jej podávat častěji, v rytmu kojení, postupně lze přejít na 5 granulí 4× denně a s nástupem plné laktace jej pak vysadit. Pozitivní zkušenost s tímto homeopatikem v uvedeném ředění mají mnohé porodnice a neonatologická oddělení (např. zlínská Krajská nemocnice T. Bati, pražský ÚPMD či plzeňská Mulačova nemocnice).

Premenstruační syndrom (PMS)

Tímto syndromem trpí asi 40 % žen, přičemž homeopatie může svým individuálním přístupem mnohým z nich pomoci. Výběr vhodného léku vychází z převládajícího příznaku – určitý přípravek tedy zvolíme u pacientky s mastodynií, jiný při změněném chování či abdominopelvických příznacích.
Hlavním lékem je Lachesis mutus. Předepíšeme jej ženám, které trpí bolestivou kongescí podbřišku a ňader, doprovázenou bolestí hlavy (ředění 9 CH). Natrum muriaticum je určeno pro ženu s kolísáním váhy během menstruačního cyklu, Sepia officinalis uleví v případě bolestí v pánvi, perimenstruačního zhoršení hemoroidů a bolestí nohou v exponovaném období.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?