Žloutenka je důsledkem zoufalých podmínek, míní ústecký spolek

15. 11. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Epidemie žloutenky typu A v Ústí nad Labem je důsledkem zoufalých hygienických podmínek ve vyloučených lokalitách. Někteří lidé tam žijí například bez vody, řekli zástupci spolku Amare Předlice, který se snaží situaci v této oblasti zlepšit.


Podle hygieniků onemocnělo letos v krajském městě přes 230 lidí. Takzvaná nemoc špinavých rukou se šíří i do dalších částí města, ale také mimo něj. Žloutenka se ve větší míře objevuje ve městě od začátku roku. Nejprve to bylo ve čtvrti Krásné Březno, následovalo několik případů na Střekově a v Předlicích, masivně se šíří na sídlišti Mojžíř. Ve většině případů je vázána na sociálně slabé. „Epidemie žloutenky je z části přímým důsledkem situace v ústeckých ghettech. V našem městě existují místa, kde rodiny nemají tekoucí vodu či koupelnu, bydlí doslova na skládce, místa, která jsou zamořena potkany a štěnicemi. Místa, která připomínají situaci ve třetím světě,“ uvedl spolek v prohlášení. Poukazuje třeba na obří skládku mezi bloky domů na okraji Předlic. Domy i pozemky jsou soukromé, odpad opakovaně hořel.

Podle Amare se šíření infekčních nemocí může zastavit tím, že se ve vyloučených lokalitách zlepší hygienické podmínky. „Je nutně třeba zajistit dodržování hygienických norem na celém území města. Je potřeba zajistit přístup k pitné vodě lidem v ohniscích nákazy a umožnit jim dodržovat zásady hygieny. Je třeba zajistit úklid masivních skládek,“ domnívají se zástupci spolku. Pomoci by podle nich mohla pracovní skupina složená ze zástupců institucí i místních lidí. Ústecký magistrát na dotazy, zda vytvoření podobné skupiny zvažuje, neodpověděl.

Někdejší vedení města zhruba před deseti lety mělo takzvanou akční skupinu, která se potížemi v Předlicích zabývala. Byli v ní hygienici, městská policie, zástupci sociálního a stavebního odboru a další. Radnice také tehdy nechala odvézt z Předlic na vlastní náklady tuny odpadu. Po několika měsících byl mezi domy znovu.

Mimořádná opatření trvají kvůli hepatitidě v několika základních a mateřských školách, kde se nemoc objevila. Město také uvolnilo už zhruba 300.000 korun na nákup dezinfekčních prostředků pro svoje příspěvkové organizace, kromě škol a školek například i pro domovy pro seniory. Hygienici očkují děti z prvního stupně ve školách, kde se žloutenka objevila. Své zaměstnance nechala očkovat například také radnice obvodu Neštěmice, pod kterou spadá problémové sídliště Mojžíř.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?