Kakaový prášek z čistých peruánskách bobů představuje zdroj polyfenolů, theobrominu a minerálů. Kromě toho kakao obsahuje aminokyselinu tryptofan, kterou tělo používá k výrobě serotoninu a díky tomu může pozitivně působit na psychiku a podporu energie. Kakao je také zdrojem železa, který je na rozdíl od některých rostlinných zdrojů minerálu snadno vstřebatelný. Proto je kakao oblíbený zdroj železa u veganů.
Více informací o kakau se dozvíte na BrainPedia.cz


5 zajímavostí, které jste možná o kakaových bobech netušili

.png)
Složení:
Postup:
V míse smícháme suché suroviny a promícháme. Následně přidáme kokosový olej nebo máslo, vejce, kefír a tekuté těsto nalejeme na plech s pečícím papírem. Pečeme na 180 stupňů 20 minut. Buchtu po upečení můžete namazat domácí marmeládou či povidly a zasypat kokosem. Nebo prostě jíst jen tak.
.png)
Složení:
Postup:
Nejprve smícháme mouku, čokoládový protein, kakao a prášek do pečiva. Potom přidáme jogurt a z těsta vytvarujeme na pečící papír donut. Donut dáme do mikrovlnky na plný výkon na 1 minutu. Donut můžeme polít čokoládovou polevou (2 kostičky rozpuštěné čokolády + 1 ČL jogurtu) a posypat pistáciemi.
.png)
Složení:
Postup:
Těsto: v míse smícháme mouku, vejce, změklé máslo, kakao, kokosový olej a čekankový sirup. Vypracujeme lehce lepivé těsto a rozdělíme jej napůl. 1/2 dáme do lednice a 1/2 dáme do mrazáku na cca 30min. Náplň: smícháme tvaroh, vejce, čekankový sirup. Z lednice vyndáme 1/2 těsta a natlačíme jej na dno formy. Následně korpusovou vrstvu zakryjeme tvarohový krémem a zasypeme ovocem. Z mrazáku vyndáme zbylou část těsta a rozdrobíme ji navrch koláče. Posypeme plátky kokosu a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů 25-30 minut.



V Česku a na Slovensku se vžil název kakao pro každý přeslazený nápoj s minimálním obsahem kakaa. Nejlepší kakao pochází z Peru z darů Mayské civilizace. Ty nejlepší RAW kakaa začínají od 20% tuku a maximálně s 1 g cukru na 100 g. Právě v tucích se vyskytují zdraví prospěšné látky. Kakao je bohaté také na bílkoviny (27 g na 100 gramů).
Kakao se vyrábí umletím nepražených kakaových bobů (Theobroma cacao). Díky tomu si zachovává zdraví prospěšné látky které působí na tělo i mysl. Pražení bobů výrazně snižuje obsah flavonoidů v kakau. Za zmínku stojí také vysoký obsah teobrominu. Látka podobná kofeinu, která stimuluje centrální nervovou soustavu. Ovšem ne tak silná, jako kofein, takže se nemusíte bát, že byste po kakau neusnuli. Tebromin také zklidňuje dýchací cesty, stimuluje srdce nebo snižuje krevní tlak.

| Výživové údaje | na 100g |
|---|---|
| Energetická hodnota | 1852,8 kJ / 442,8 kcal |
| Tuky | 22 g |
| - z toho nasycené mastné kyseliny | 12,8 g |
| - z toho mononenasycené mastné kyseliny | 8,8 g |
| - z toho polynenasycené mastné kyseliny | 0,4 g |
| Sacharidy | 13,4 g |
| - z toho cukry | 1 g |
| Vláknina | 31,1 g |
| Bílkoviny | 27 g |
| Sůl | 0,0825 g |
| Draslík | 3350 mg (167,5% DDD) |
| Vápník | 175 mg (21,87% DDD) |
| Fosfor | 715 mg (102,14% DDD) |
| Hořčík | 470 mg (125,89% DDD) |
| Železo | 28,2 mg (200% DDD) |
| Zinek | 7,1 mg (71% DDD) |
| Měd | 4,2 mg (420% DDD) |
| Theibromin | 2,9 g |

Náš strouhaný kokos má BIO certifikát - Produkce ekologického zemědělství mimo EU.

Složení: 100% BIO Kakao (Theobroma cacao) - odrůda Forastero.
Původ: Peru
Distributor: Votamax s.r.o., Hladnovská 83/93, Ostrava
Skladování: V suchu, v uzavřeném obalu.
Hmotnost: 1000 g