Karob se získává z lusků Rohovníku obecného, kterému se přezdívá Svatojánský chléb a využívá se jako náhražka kakaa. Jeho historický původ není přesně znám, nicméně se jedná o tradiční kulturní plodinu, kterou Řekové a Arabové postupně rozšířili do celého světa.
Oproti kakau disponuje menším množstvím tuku a neobsahuje alkaloidy jako je theobromin nebo kofein. Je tak vhodnější alternativa pro osoby, které jsou citlivé na kofein. Karob obsahuje vitamíny skupiny B, které podporují centrální nervový systém. Karob je zdrojem polyfenolů a obsahuje také značné množství vlákniny, podporuje tak trávení a pohyb střev. Karobový prášek je lehce stravitelný je vhodný k pečení, do sladkých dezertů, k dochucení snídaňových kaší nebo do cukroví a polevy. Díky malému množství tuku je i méně kalorický, takže se hodí do redukční diety.
Více informací o karobu se dozvíte na BrainPedia.cz


.png)
Složení:
Postup:
Ušlehejte vejce s cukrem a přidejte ostatní přísady kromě karobu. Formu na bábovku vytřete máslem či jiným tukem, vysypte moukou či kokosem a vlijte 2/3 těsta. Do zbytku těsta přidejte karob a nalijte na světlé těsto, které už je ve formě. Pečte na 170° cca 50 minut. Bábovka je hotová, když se těsto nelepí na špejli.
.png)
Složení:
Postup:
Všechny ingredience rozmixujte. Hotovou pomazánku můžete natřít na opečený chléb, nebo na lívance.
.png)
Složení:
Postup:
Arašídový prášek smíchejte s 2 lžícemi vody a vytvořte tak arašídový krém. Arašídový krém smíchejte s datlovým sirupem. K tekuté směsi přidejte mouku, protein a vytvořte hutné lepivé těsto. Těsto natlačte na dno formy či nějaké krabičky aby bylo zhruba 1 cm vysoké a dejte jej minimálně na 2 hodiny do lednice. Po vytažení z lednice těsto rozkrojte na libovolně velké tyčinky, které následně pocákejte karobovou polevou. Karobovou polevu vytvoříte smícháním roztopeného kokosového oleje spolu s karobem ve vodní lázni. Polevu nechte ztuhnout a skladujte v lednici.

Karob obsahuje slušné množství vlákniny, je tak snadno stravitelný a kromě toho podporuje peristaltiku střev.

Oproti kakau má karob nízký obsah tuku, je proto vhodnou alternativou v redukčním stravování.

Karobový prášek je vhodný k pečení dezertů, především pro jeho sladkou chuť. Díky tomu můžete použít v receptech méně cukru.
| Výživové údaje | na 100g |
|---|---|
| Energetická hodnota | 1129 kJ / 290 kcal |
| Tuky | < 0,5g |
| - z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g |
| Sacharidy | 51 g |
| - z toho cukry | 37,7 g |
| Vláknina | 35,8 g |
| Bílkoviny | 4,6 g |
| Sůl | 0,03 g |

Náš Karob má BIO certifikát - Produkce ekologického zemědělství.

Složení: 100% organický Karob
Původ: Španělsko
Distributor: Votamax s.r.o., Hladnovská 83/93, Ostrava
Skladování: V suchu, v uzavřeném obalu.
Hmotnost: 200 g