Červená čočka je zbavená slupky, takže nenadýmá tak, jako jiné luštěniny. Má oranžovou až lehce červenou barvu, kterou má díky obsaženému beta karotenu. Kromě toho obsahuje vysoký obsah bílkovin, vlákniny, vitamín B6 a z minerálů můžeme zmínit železo, selen (důležitý antioxidant pro reprodukční systém a podorující plodnost), zinek a stopový prvek mangan. Po uvaření se vždy rozpadá, je až kašovitá.
Samotná hnědá čočka, jakou známe, má v našich končinách dlouhou tradici. Nyní si můžeme jídla obohatit i červenou čočkou. Červená čočka je pro nás více méně exotika. Pochází z Turecka, kde je často používaná místo masa, protože podobně jako jiné luštěniny, má i červená čočka vysoký obsah bílkovin. Snadná je také její příprava, protože červenou čočku není potřeba dopředu namáčet, protože nemá slupku. Stačí ji krátce povařit (cca 12 minut). Je vhodná do polévek, pomazánek, salátů a skvěle se doplňuje s mořskými řasami. Ty obsahují aminokyseliny, které červené čočce chybí a dohromady tvoří plnohodnotný pokrm.



Červená čočka obsahuje vyšší množství bílkovin a také vysoký obsah vlákniny, díky které má nízký glykemický index.

Červená čočka obsahuje antioxidanty, především na selen.

Čočka je v certifikované BIO kvalitě a při pěstování surovin nebyly použity žádné škodlivé látky.

Složení: 100% BIO červená čočka
Distributor: Votamax s.r.o., Hladnovská 83/93, Ostrava
Země původu: Turecko
Skladování: Skladujte na suchém a chladném místě.
Hmotnost: 500 g
| Výživové údaje | na 100g |
|---|---|
| Energetická hodnota | 1515 KJ/ 362 kcal |
| Tuky | 2,1 g |
| - z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g |
| Sacharidy | 59,5 g |
| - z toho cukry | 1,5 g |
| Vláknina | 10,6 g |
| Bílkoviny | 25,5 g |
| Sůl | 0 g |