Lněné semínko je prastará kulturní plodina, která pochází ze Středomoří a postupně se šířila na východ, kde byla používaná ve starověkém Egyptě a Číně. Lněné semínko je vhodné pojivo při pečení. Ve veganských receptech může spolehlivě nahradit vajíčka a zároveň zvýší nutriční hodnotu pokrmu. Při konzumaci semínek doporučujeme je důkladně rozkousat nebo rozdrtit. V opačném případě projde trávicím traktem neporušené a výsledný efekt se nedostaví. Pokud se rozhodnete lněné semínko umlít, je potřeba jej do 45 minut zkonzumovat, jinak začne oxidovat a jeho zpracování je pak pro tělo náročnější.
Semínka jsou bohatá na omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro zdravý kardiovaskulární systém a snižování škodlivého LDL cholesterolu v krvi. Pouhé 2 lžíce semínek denně Vám zajistí dostatečný přísun omega 3 mastných kyselin. Dále lněné semínko obsahuje kvalitní bílkoviny a vitamíny skupiny B a E a také minerální látky (především vápník, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, selen a zinek). Při pravidelné konzumaci příznivě působí na trávicí systém a je doporučováno při žaludečních vředech.
Více informací o lněném semínku se dozvíte na BrainPedia.cz



Složení:
Postup:
Všechny ingredience společně rozmixujte a podávejte. Ozdobit můžete např. lněnými semínky, nasekanými oříšky nebo chia semínky.

Složení:
Postup:
Připravte si kulatou nebo hranatou formu, vyloženou pečícím papírem. V míse smíchejte kakaové boby, vločky, kakao, kokos, mandle a lněné semínka. V menším hrnci rozpusťte ořechové máslo, med a kokosový olej. Rozpuštěnou směs smíchejte se suchými ingrediencemi a dobře promíchejte. Směs dejte do formy a nechejte 30 minut až hodinu v lednici. Skladujte v lednici po dobu jednoho týdne.

Složení:
Postup:
Troubu předehřejte na 190°C. V míse smíchejte lněné semínko, mouku, prášek do pečiva, sůl, pepř, cibuli, česnek a oregano. Mléko a olej rozmíchejte a vlijte k suchým ingrediencím. Těsto hnětejte ručně nebo v robotu s hákem. Těsto vyválejte a nakrájejte jej na tenké proužky. Každý proužek zakruťte a pokládejte na plech s pečícím papírem. Pečte cca 10 minut dozlatova.

Lněné semínko obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které podporují zdraví kardiovaskulárního systému a snižují hladinu cholesterolu.

Bohatý zdroj vlákniny, která má pozitivní vliv na trávicí systém a podporuje růst zdraví prospěšných bakterií ve střevě.

Ve lněném semínku můžeme najít minerály včetně vápníku, železa, manganu, hořčíku, fosforu, draslíku, selenu a zinku.


Naše lněná semínka mají BIO certifikát - Produkce ekologického zemědělství mimo EU.

Složení: 100% BIO lněné semínko (Linum usitatissimum)
Původ: Turecko
Distributor: Votamax s.r.o., Hladnovská 83/93, Ostrava
Skladování: V suchu, v uzavřeném obalu.
Hmotnost: 500 g