Špalda je pšenice stará více než 8000 let. A i když se pěstovala před mnoha staletími, jedná se o jeden z původních druhů pšenice. V historii zaznamenala mnohem méně zásahů v pěstování, než klasická pšenice. Oproti klasické pšenici, kde je zrno zbavené slupky a klíčků, jsou ve špaldové celozrnné mouce tyto části zrna zachovány. Výsledkem jsou lépe stravitelné těstoviny s vysokým obsahem minerálních látek, vlákniny a menším množstvím lepku.
Špaldové těstoviny jsou bohaté na vitamíny skupiny B, vitamíny A a E. I když obsahují lepek, je ho méně a je snadněji stravitelný. Pravděpodobně protože se jedná nešlechtěnou odrůdu jako je tomu u klasické pšenice. Špaldové těstoviny vynikají vysokým obsahem hořčíku, draslíku a vápníku. Těstoviny jsou vyrobeny pouze ze špaldové celozrnné mouky a vody a můžete je směle použít všude, kde obyčejné těstoviny. Mají oříškovou a lehce nasládlou chuť.
Příprava: 100 g těstovin vložíme do 1 l mírně osolené vody a za občasného míchání vaříme na mírném ohni cca 9 minut. Odstavíme a necháme dojít pod pokličkou 2-5 minut. Hotové těstoviny scedíme.




Špaldové těstoviny obsahují lehce vyšší množství bílkovin než běžná pšenice.

Špalda je vysokým obsahem vlákniny a nižším obsahem lepku lépe stravitelná než je tomu u klasické pšenice.

Těstoviny jsou v certifikované BIO kvalitě a při pěstování surovin nebyly použity žádné škodlivé látky.

Naše těstovin mají BIO certifikát - Produkce ekologického zemědělství EU.

Složení: celozrnná mouka z pšenice špaldy BIO, voda. Obsahují lepek.
Distributor: Votamax s.r.o., Hladnovská 83/93, Ostrava
Skladování: Skladujte na suchém a chladném místě.
Země původu: Slovensko
Hmotnost: 250 g
| Výživové údaje | na 100g |
|---|---|
| Energetická hodnota | 1502 kJ / 355 kcal |
| Tuky | 1,93 g |
| - z toho nasycené mastné kyseliny | 0,27 g |
| Sacharidy | 69,68 g |
| - z toho cukry | 2 g |
| Vláknina | 6,99 g |
| Bílkoviny | 12,10 g |
| Sůl | 0,001 g |