SÚKL se zapojil do celoevropské kampaně zaměřené na hlášení podezření na nežádoucí účinky léčiv

8. 11. 2016 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní ústav pro kontrolu léčiv se zapojil do celoevropské kampaně „A European Union-wide adverse drug reaction (ADR) awareness week campaign“, která se uskuteční od 7. do 11. listopadu 2016.


Přestože jsou pro většinu pacientů užívané léky bezpečné a účinné, vždy existuje určité riziko výskytu nežádoucích účinků. Je proto velice důležité, aby rizika spojená s nežádoucími účinky léčiv byla konzultována mezi lékaři a pacienty a aby na ně především lékaři pacienta upozornili a v případě podezření na nežádoucí účinky došlo k jejich nahlášení.

Tato kampaň si klade za cíl zvýšit povědomí laické i odborné veřejnosti o hlášení podezření na nežádoucí účinky léčiv, tím zároveň podpořit bezpečnost léčiv na celoevropské úrovni a přispět k posílení národních systémů hlášení podezření na nežádoucí účinky léčiv.

Klíčovými prvky kampaně jsou zejména názorné animace s mnoha informacemi, které budou v průběhu trvání kampaně pravidelně zveřejňovány na facebookovém profilu portálu Olécích.cz ZDE, kde je zároveň zveřejněna hlavní animace, ve které je znázorněno, jak nahlásit podezření na nežádoucí účinek léku.

Kampaň je součástí Strengthening Collaboration for Operating Pharmacovigilance in Europe (SCOPE) Joint Action project. Jedním z jejich hlavních cílů je zvýšit informovanost o národních systémech hlášení podezření na nežádoucí účinky léčiv.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?