5 pravidel pro jarní detox: jak se očistit a neublížit si?

19. 6. 2019 11:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Toxické látky jsou běžnou součástí života. Útočí na nás z potravy, vody i ovzduší. Některé z nich dokonce produkuje sám lidský organismus. Těchto škodlivin se někteří z nás snaží zbavit pomocí jarního detoxu. Nic by se však nemělo přehánět. Zvláště začátečníci si přísnou dietou mohou přivodit zdravotní problémy. Přinášíme proto 5 pravidel, jak jarní očistou projít bez zdravotních rizik.

Změňte jídelníček. Ale postupně

detox-4-300x200-orig

Už několik let snídáte bílé pečivo s uzeným salámem, k obědu si běžně dopřáváte řízek s bramborovou kaší a před spaním v lednici lovíte paštiku nebo taveňák? Změna jídelníčku je ve vašem případem sice nutná, neznamená to však, že ze dne na den přejdete pouze na zeleninu a ovoce. Nebo budete po dobu několika dní pít pouze vodu.

Toxiny, které se v těle usazovaly po dlouhá léta, se nesmějí uvolnit najednou. Játra ani ledviny by si s tak velkým počtem škodlivých látek nedokázaly poradit, a tak by se škodliviny jen přesunuly z bodu A do bodu B.

Chaos, který byste rapidní změnou uvnitř těla způsobili, by mohl skončit vyčerpáním, bolestí kloubů či vyrážkou. Novinky do jídelníčku proto zařazujte postupně. Pamatujte na to, že detox není třídenní záležitost, ale postupné přijetí změn a ozdravování těla. Nejenže krátké a drastické kůry tělu škodí, postrádají navíc jakýkoli efektivní účinek.

Postupná změna stravování je základ každé očisty. Z jídelníčku se obecně doporučuje odstranit maso (kromě ryb), mléčné výrobky, sladkosti, polotovary i chemická dochucovadla. Prospěšné je naopak zvýšit příjem ořechů a semínek. Samozřejmostí by mělo být velké množství ovoce a zeleniny, což jsou zdroje potřebných enzymů, vitamínů i minerálů. Hrají navíc významnou roli v očistě střev, která mají velký vliv na naši imunitu.

Myslete na pitný režim

detox-1-300x200-orig

Dostatečný příjem tekutin je zásadní pro zdravé fungování organismu. Během jarní očisty má voda i další úlohu. Probíhá v ní totiž naprostá většina všech biochemických reakcí lidského těla. Díky vodě dochází v našem těle k celé řade pochodů. Od trávení přes činnost jater nebo lymfatického systému, až po řadu metabolických pochodů.

A kolik bychom toho měli za den vypít? To se nedá přesně říct. Objem přijatých tekutin vždy záleží na jednotlivci. Dospělým lidem se ale obecně doporučuje vypít zhruba 1,5 až 3 litry vody. Do tohoto přijmu se počítá i voda obsažená v ovoci.

Během detoxikace se kromě vody doporučují konzumovat také bylinné čaje. Čistící účinky má třeba:

  • Pampeliška
  • Sedmikráska
  • Šťovík
  • Vojtěška
  • Potočnice
  • Kopřiva

Vyhnout byste se naopak měli syceným a slazeným nápojům, pasterizovaným ovocným nektarům a do jisté míry i smoothie, které by mělo být spíše doplňkem jídelníčku než zdrojem hydratace. Opakem jsou stoprocentní ovocné šťávy, které jsou bohaté na vitamíny i vodu.

Rozhýbejte tělo

detox-2-300x200-orig

Jak už bylo naznačeno, velkou roli během očisty hrají střeva, jejichž stav má velký vliv na naši imunitu. A aby správně fungovala, potřebují pohyb. Ten samozřejmě prospívá i ostatním orgánům. Pomáhá totiž lepšímu prokrvení, tedy i lepšímu okysličení a větší energii pro činnost celého organismu.

Kromě endorfinů, které většina z vás zřejmě zná jako hormony štěstí, aktivuje pohyb také čistící procesy v játrech a ledvinách. A jelikož je oběh spojený s lymfatickým systémem, napomáhá pohyb také odplavování nečistot pomocí lymfy.

K aktivaci všech těchto procesů není zapotřebí žádného extrémně náročného pohybu. Bohatě postačí pravidelné procházky na čerstvém vzduchu nebo lehký běh. Velmi prospěšná je i jóga nebo pilates.

Berte detox jako očistu, nikoli hubnoucí kůru

detox-5-300x200-orig

Ačkoli je úbytek na váze poměrně běžným následkem jarního či letního detoxu, neměl by být důvodem k jeho zahájení. Takto nastavenou byste detoxikaci měli mít už od samotného začátku. Přílišné hledění na energetickou hodnotu potravin totiž odvádí pozornost od podstaty očistné kůry, a sice zbavit tělo škodlivých látek, nikoli přebytečných tuků.

Nepočítejte proto kalorie potravin, koukejte na jejich složení a způsob zpracování. Účinné detoxy jsou zpravidla založeny na živé stravě. Rádoby zdravé potraviny, jako jsou kukuřičné lupínky, instantní ovesné kaše nebo rýžové chlebíčky takové rozhodně nejsou. Stejně tak opakovaně pasterizované mléko, ať je nízkotučné či plnotučné.

Nevyčítejte si selhání

detox-3-300x200-orig

Pokud detox zbytečně neuspěcháte, tělo si na změny zvykne a bude po vás zdravé potraviny samo vyžadovat. Vaše chutě se změní a to, co vás do té doby lákalo, vás už dost možná svádět nebude. Pokud se přesto občas neudržíte a zhřešíte, nevyčítejte si to. Prostě druhý den začněte zdravější snídaní. Pozitivně laděné myšlenky jsou pro očistu velmi důležité.

Zobrazit další články speciálu Jaro/Léto

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?