Africká ebola má první evropskou oběť

13. 8. 2014 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Současná nákaza eboly v západní Africe má svou první evropskou oběť. V Madridu včera zemřel španělský duchovní Miguel Pajares. Pětasedmdesátiletého Pajarese španělské úřady minulý čtvrtek za přísných bezpečnostních podmínek evakuovaly z Libérie do madridské nemocnice, kde pobýval v izolaci.


V neděli lékaři dostali povolení použít zatím neschválené sérum ZMapp, které bylo do španělské metropole dopraveno ze Ženevy.

ZMapp, který se při dosavadních testech na zvířatech jevil jako nadějný lék proti ebole, dostali také dva Američané, kteří se v Africe rovněž virem krvácivé horečky nakazili. Jejich stav se po podání séra údajně nadále zlepšuje. Z nemoci, která si v Africe vyžádala přes tisícovku mrtvých, se oba Američané zotavují v USA, kam byli převezeni.

Zásoby nového léku ZMapp jsou však velmi omezené. Odborníci také nevědí, zda sérum nebude mít nežádoucí dopady na lidské zdraví. S jistotou také nelze říci, zda je skutečně proti ebole účinné.

V pondělí vyhověl americký prezident Barack Obama žádosti liberijské vlády a povolil odeslání vzorků experimentálního léku do západoafrické země. Jak uvedl liberijský ministr, vzorek vystačí na léčbu dvou nakažených lékařů. Ministerstvo zdravotnictví je prý již v kontaktu se společností Mapp Biopharmaceutical, která lék ZMapp vyrábí. Oba nemocní lékaři písemně souhlasili s touto formou léčby, dodal ministr.

Klinické testy experimentální očkovací látky by měly začít již brzy, oznámila britská farmaceutická společnosti GlaxoSmithKline, která vyvíjí vakcínu spolu s americkými vědci. I kdyby vše šlo rychle a byly zavedeny nouzové postupy, vakcína nebude podle expertů připravená k širokému použití před rokem 2015.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?