Akné na zádech nejčastěji způsobuje pot. Léčba vyžaduje použití lokálních přípravků

17. 11. 2023 7:30
přidejte názor
Autor: Freepik

Akné na zádech může potrápit každého člověka bez ohledu na věk nebo pohlaví, nicméně nejběžnější bývá u chlapců v období puberty. Na vině jsou nejčastěji hormonální změny, nadměrné pocení a také nedostatečná hygiena. Zajímá vás, jaké typy akné se mohou na zádech objevit a jak je léčit?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je akné na zádech?
  2. Akné na zádech: příčiny
  3. Jak může vypadat akné na zádech a ramenou?
  4. Jak se zbavit akné na zádech?
  5. Akné na zádech a další léčba
  6. Co na jizvy po akné na zádech?

Co je akné na zádech?

Akné je velmi běžný kosmetický problém, který se nejčastěji vyskytuje v místech se zvýšeným množstvím kožních žláz produkujících kožní maz, kam patří obličej, hrudník a záda. Akné na zádech se může projevovat bílými nebo černými tečkami a bolestivými pupínky (pustuly či papuly), případně také většími nodulami nebo cystami.

Akné na zádech může být dráždivé, bolestivé a nevzhledné. Nejčastěji vzniká, když se pot zachytí pod oblečením během sportu nebo jiné namáhavé činnosti, při které se zapotíte. S tím, jak se oblečení otírá o zpocenou pokožku, projevy akné se zpravidla zhoršují. Akné na zádech je nejběžnější u dospívajících mužů, ale může se projevit prakticky u kohokoli, tedy bez ohledu na věk nebo pohlaví. [1, 23]

Akné na zádech: příčiny

Stejně jako obličej a hrudník mají i záda vyšší hustotu mazových žláz než jiné části těla. Tyto žlázy produkují sebum (kožní maz), které na povrchu pokožky vytváří jakýsi ochranný povlak. Pokud se na pokožce hromadí spolu s odumřelými kožními buňkami a dalšími nečistotami, začnou se ucpávat póry. V místě ucpání se mohou tvořit bílé nebo černé tečky, a pokud se zde zachytí bakterie, které se běžně vyskytují na povrchu pokožky, vzniká akné.

Pot

Nejčastěji však na vině bývá pot, který se drží pod oblečením a ucpává póry. Lidé, kteří se nadměrně potí, tedy mají větší sklon k tvorbě akné na zádech. Zvýšený pot pod oblečením se zde může zachycovat nejen při sportu, ale také například při nošení batohu.

Kvasinky

Za rozvojem pupínků na zádech mohou rovněž stát kvasinky Malassezia, které způsobují léze podobné akné. Tyto kvasinky se množí ve vlhkém prostředí, tedy v místě, kde se více potíte. Přemnožení těchto kvasinek může také způsobovat kožní problém připomínající akné, který se označuje jako folikulitida.

Další faktory

K rozvoji akné na zádech dále mohou přispívat tyto faktory:

  • Dědičnost: pravděpodobnost vzniku pupínků na zádech je vyšší, pokud máte akné v rodině.
  • Hormony: lidé procházející pubertou, těhotné ženy nebo ženy v určitém období menstruačního cyklu mohou získat akné v důsledku hormonálních změn.
  • Tření: košile, batohy, sportovní vybavení a další oblečení, které se tře o zpocenou pokožku, může způsobit nebo zhoršit akné na zádech.
  • Léky: některé léky, jako jsou například kortikosteroidy, mohou způsobit akné na zádech nebo jej zhoršit.
  • Nedostatečná hygiena: lidem s masnými vlasy se může vytvořit akné, když se maz z vlasů otírá o záda. Akné na zádech může být také výsledkem špinavého povlečení, ručníků nebo oblečení.
  • Produkty péče o pleť: některé pleťové vody a krémy mohou ucpávat póry a vést k akné.
  • Stres a úzkost: stresové a úzkostlivé situace způsobují, že vaše tělo produkuje více hormonu kortizolu. Jak hladina kortizolu stoupá, vaše tělo produkuje více kožního mazu.
  • Nezdravá strava bohatá na rafinované cukry a nezdravé tuky a chudá na důležité vitamíny. [4, 5, 6, 7]

Jak může vypadat akné na zádech a ramenou?

Akné se může projevit na zadní části ramen, v horní části zad nebo po celých zádech. Pupínky mohou být bolestivé a objevovat se ve shlucích. Může se u vás objevit pouze jeden typ pupínků nebo také směs bílých a černých teček, červených a bělavých pupínků či nodulárního a cystického akné. Jaký je v nich rozdíl?

  • Černé tečky (otevřené komedony) vznikají, když se póry na kůži ucpou kožním mazem a odumřelými buňkami. Pod povrchem kůže dochází k oxidaci melaninu, což způsobuje, že zčernají.
  • Bílé tečky (uzavřené komedony), lidově nazývané vřídky, také vznikají ucpanými póry způsobenými kožním mazem. Na rozdíl od černých teček mají pouze malý otvor, který neumožňuje proniknutí vzduchu, což brání oxidaci, a proto zůstávají bílé.
  • Pustuly jsou zanícené červené pupínky s bílým hnisem ve středu. Vzhledem připomínají větší bílé tečky a bývají bolestivé.
  • Papuly jsou malé červené pupínky, které jsou zanícené, bolí, ale neobsahují hnis.

Podkožní akné na zádech

Podkožní akné na zádech může zahrnovat nodulární nebo cystické akné. Noduly jsou hrbolaté, nateklé a zarudlé oblasti na kůži. Tyto podkožní uzlíky vznikají v důsledku závažného typu akné a mohou být bolestivé.

Cysty jsou uloženy hluboko v kůži a vznikají po prasknutí stěny folikulu v pokročilých stadiích zánětu. Po jejich vyléčení často zůstávají jizvy nebo pozánětlivé tmavé skvrny. [8, 9, 10]

Jak se zbavit akné na zádech?

Základem zdravé pokožky zad bez akné je čistota. Používejte jemné čistící přípravky bez obsahu oleje a dráždivých látek, které mohou ucpávat póry a projevy akné ještě zhoršovat. Produkty, které neucpávají póry, se označují jako nekomedogenní.

Vůbec nejlépe uděláte, když se vydáte do lékárny a vybavíte se dermokosmetikou určenou na problematickou pleť. Kromě pokožky zad také dbejte na pravidelné mytí vlasů, aby nebyly příliš mastné, pravidelně měňte použité oblečení za čisté (stejně tak i ručníky) a nezapomínejte často převlékat ložní prádlo.

Přípravky na akné na zádech

Vyzkoušejte lokální krémy, gely a čisticí prostředky určené na akné. Akné pomáhají odstranit především produkty s benzoylperoxidem. Při použití přípravku na bázi benzoylperoxidu nechte lék na pupíncích působit po dobu až pěti minut, než jej opláchnete. Můžete také vyzkoušet přípravky obsahující kyselinou salicylovou nebo retinoidy, které pomáhají hloubkově čistit pleť.

Jak se zbavit nevzhledných pupínků? Zkuste nejoblíbenější přípravky proti akné
Přečtěte si také:

Jak se zbavit nevzhledných pupínků? Zkuste nejoblíbenější přípravky proti akné

Akné na zádech: babské rady

Někteří lidé používají k odstranění akné na zádech také bylinné prostředky, a to včetně esenciálních olejů, jako je tea tree olej, zelený čaj či aloe vera:

  • Gel obsahující 5% tea tree olej se zdá být při redukci pupínků podobně účinný jako pleťová voda obsahující 5% benzoylperoxid, jelikož účinně bojuje proti bakteriím a zánětu.
  • Zelený čaj obsahuje flavonoidy a taniny, o nichž je známo, že pomáhají bojovat proti zánětům a bakteriím, které stojí za rozvojem pupínků. Můžete vyzkoušet aplikaci 23% extraktu ze zeleného čaje a aplikovat ho na pupínky.
  • Aloe vera může také pomáhat v boji proti bakteriím, jelikož má snižovat záněty a podporovat hojení ran. Aloe vera obsahuje lupeol, kyselinu salicylovou, močovinový dusík, kyselinu skořicovou, fenoly a síru, což jsou látky, které ničí bakterie způsobující pupínky. [11, 12, 13, 14]

Akné na zádech a další léčba

Pokud domácí léčba v boji proti akné na zádech nepomáhá nebo je akné velmi závažné, měli byste vyhledat kožního lékaře, který vám může předepsat léčivé přípravky přímo určené pro typ akné, jenž vás trápí.

Tato léčiva, jako jsou topické masti a krémy, bývají k dostání pouze na lékařský předpis. K léčbě závažného akné vám dermatolog může také předepsat perorální antibiotika nebo isotretinoin. Další možnosti léčby akné na zádech zahrnují fyzikální ošetření, jako je:

  • laserová terapie,
  • světelná terapie,
  • dermabraze, což je odstranění povrchových vrstev kůže.

Léčba cystického akné, tedy nejzávažnější formy akné, obvykle vyžaduje delší čas. Může trvat 23 měsíce, než se dostaví zlepšení, a až 6 měsíců, než zcela zmizí. Z tohoto důvodu je důležité pokračovat v užívání léků, i když se může zdát, že nezabírají. [15, 16, 17]

Trápí vás akné?

Co na jizvy po akné na zádech?

Závažné formy akné, jako jsou cysty, bohužel mohou i po zahojení zanechat jizvy. Jizvy po akné vyžadují správnou péči, která bude vyhovovat vaší pleti. Neexistuje tedy jedna univerzální léčba, která by byla nejlepší pro každého.

Obecně však pomáhá používání opalovacího krému s SPF faktorem v omezení kontrastu mezi kůží a jizvou. Můžete vyzkoušet jeden z následujících přístupů nebo jejich kombinaci ke zlepšení vzhledu jizev po akné na zádech v závislosti na typu vaší pokožky a závažnosti jizev:

  • léčivé krémy s kyselinou azelaovou nebo hydroxylové kyseliny,
  • injekční aplikace kolagenu, tuku nebo jiných látek pod kůži,
  • injekční aplikace steroidů,
  • laserová terapie,
  • světelná terapie,
  • dermabraze,
  • hloubkový nebo chemický peeling,
  • mikrojehličkování.

O vhodném typu léčby jizev po akné se neváhejte poradit s dermatologem nebo jiným odborníkem na pleť, který s vámi prodiskutuje výhody a nevýhody jednotlivých zákroků a poradí vám, jaké řešení pro vás bude nejvhodnější. [18, 19, 20]

Zdroje: healthline.com, medparkhospital.com, my.clevelandclinic.org, aad.org, webmd.com, medicalnewstoday.com, mayoclinic.org, mayoclinichealthsystem.org, everydayhealth.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?