Aktuálně.cz: Rakouský soud bude přezkoumávat nároky Diag Human

10. 8. 2012 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Vídeňský soud se bude muset znovu zabývat tím, zda má firma Diag Human nárok na zabavení tří českých uměleckých děl zapůjčených loni na výstavu v rakouské metropoli. Rozhodl o tom rakouský Nejvyšší soud. Zrušil tak verdikt, kterým obecné soudy zamítly návrh společnosti na nařízení exekuce dvou zabavených obrazů a plastiky patřících českému státu.


Informoval o tom dnes server Aktuálně.cz. Diag Human se od počátku loňského roku obrací na zahraniční soudy s návrhy na exekuci českého majetku kvůli sporu o několikamiliardové odškodnění za překažený obchod s krevní plazmou.

Rakušané loni nejprve uznali nárok společnosti na náhradu školy. Obrazy Emila Filly a Vincence Beneše a plastika Otto Gutfreunda tak na nějakou dobu skončily ve vídeňském depozitním skladu. Soudy ale později rozhodly, že mají díla kvůli své kulturní hodnotě imunitu. Po několika měsících se tak vrátila zpět do českých galerií.

„Rozhodnutí Okresního soudu ve Vídni bylo zrušeno a celé řízení prohlášeno za neplatné,“ ocitovalo Aktuálně.cz předsedu senátu Nejvyššího soudu Gerharda Prücknera. Podle něj soud pouze zamítl exekuci majetku.

Nezabýval se ale otázkou, zda je rozhodčí nález z roku 2008 vykonatelný. Právě o toto čtyři roky staré rozhodnutí se Diag Human s Českem stále pře. Arbitři tehdy uvedli, že má společnost nárok na odškodnění přes osm miliard korun. Podle Česka však tento verdikt není pravomocný, protože se proti němu odvolalo. Firma naopak tvrdí, že je konečný, protože stát při odvolávání nedodržel zákonný postup.

Podle ředitele právního odboru ministerstva zdravotnictví Davida Kotrise rozhodnutí Nejvyššího soudu neznamená, že by bylo v daném exekučním řízení možné nyní platně zabavovat majetek České republiky. „Exekuce proti příslušným uměleckým předmětům byla zastavena již soudem prvního stupně a na tom se v souvislosti s rozhodnutím rakouského Nejvyššího soudu nic nemění,“ řekl serveru Kotris.

Diag Human se obrátila s nároky i na soudy ve Francii, Británii a dalších státech. Před nedávnem však stáhla návrh na exekuci českého majetku ve Spojených státech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?