Americká firma poslala na testování vakcínu proti koronaviru

26. 2. 2020 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Americká farmaceutická společnost Moderna poslala na testování první možnou vakcínu proti novému typu koronaviru. Informovala o tom agentura AP. Očkovací látku s názvem mRNA-1273 bude nyní na pacientech zkoušet americký Národní institut alergií a infekčních chorob (NIAID). Zatím není jisté, zda bude vakcína fungovat, první výsledky klinických zkoušek mají být známy nejdříve v červenci.


Juan Andres z firmy Moderna listu Financial Times řekl, že vývoj nové očkovací látky byl proveden rekordně rychle. Odborníkům sestavení vakcíny trvalo pouhých 42 dní od chvíle, kdy se podařilo přečíst genom nového koronaviru, kterým se od prosince na celém světě nakazilo už přes 80.000 lidí.

Podle šéfa NIAID Anthonyho Fauciho se zatím nedá říci, zda bude očkovací látka fungovat. Lékaři ji začnou na 20 až 25 zdravých dobrovolnících zkoušet v dubnu, první výsledky budou k dispozici až v létě.

Vědci na celém světě se kromě očkovací látky pokoušejí najít i lék, který by pomohl infikovaným pacientům. Jedním z antivirových přípravků, který se v současnosti zkouší, je lék remdesivir, který před několika lety vyvinul tým vědců kalifornské firmy Gilead Sciences v čele s Čechem Tomášem Cihlářem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?