Americký úřad doporučil neumisťovat zdravotníky do izolace

29. 10. 2014 7:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v pondělí doporučilo v nových bezpečnostních instrukcích monitorovat zdravotníky přijíždějící z Afriky, avšak neumisťovat je do karantény.


Středisko tak reagovalo na rostoucí počet států USA, které nařídily všechny lékaře a zdravotníky, kteří se v Africe zapojili do boje s ebolou, umisťovat do třítýdenní izolace. Sestra Kaci Hickfoxová, která chce stát New Jersey kvůli svému víkendovému pobytu v karanténě žalovat, mezitím dorazila po pondělním propuštění domů.

Nová bezpečnostní pravidla zveřejněná CCD počítají s tím, že zdravotníci budou po 21 dní inkubační doby nemoci sledováni, avšak nebudou nuceně drženi na izolovaném místě.

Guvernér státu New Jersey Chris Christie v reakci na nová doporučení zdravotníkům ze strany federálního úřadu uvedl, že jeho stát bude pokračovat v karanténě přilétajících zdravotníků. V jeho státě se nachází letiště Newark, které je jedním z pěti velkých amerických terminálů provádějících zdravotní kontroly kvůli ebole.

Hickfoxová, kterou nemocnice v Newarku po jejích stížnostech a slibu, že zůstane v domácí karanténě propustila, by nyní podle úředníků státu Maine, kde žije, měla strávit předepsanou dobu v izolaci. Její právník však prohlásil, že tam zůstane „zhruba další den“, než vyjedná s úředníky propuštění své klientky.

Opatření, které ještě před novými instrukcemi CDC přijaly vedle New Jersey i státy New York a Illinois, kritizoval Bílý dům, lékařští experti i šéf OSN. „Ti, u nichž se projeví infekce, by měli být podpořeni a ne stigmatizováni,“ uvedl Pan Ki-mun.

Karanténní opatření, které kritici označují za nelidské, má zabránit možnému šíření krvácivé horečky. Podle Světové zdravotnické organizace se ebolou nakazilo již více než 10.000 lidí a zhruba polovina z nich nemoci podlehla.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?