Aminokyseliny jako základní stavební jednotky života. Proč bychom se bez nich neobešli?

26. 4. 2022 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos

Bez aminokyselin by nebylo života. Jedná se o základní stavební kameny všech bílkovinných struktur, tedy i naší DNA. Proteiny v lidském těle tvoří asi 20 aminokyselin, ale jen některé z nich si umí vyrábět samo, zatímco ty zbylé člověk přijímá potravou. Aminokyseliny zodpovídají také za obnovu tkání a vytváří se z nich protilátky, hormony i látky důležité pro srážení krve.

Co jsou aminokyseliny?

Co se dozvíte v článku
  1. Co jsou aminokyseliny?
  2. Jaký mají aminokyseliny význam?
  3. Rozdělení aminokyselin
  4. Kyselé aminokyseliny versus bazické aminokyseliny
  5. BCAA aminokyseliny
  6. Aminokyseliny v potravinách

Každá bílkovinná struktura v přírodě je tvořena aminokyselinami. Platí to pro bílkoviny živočišného i rostlinného původu. Jedná se o jakési stavební kameny, jejichž spojením vznikají peptidy a proteiny. Je tedy logické, že bez aminokyselin by nemohl existovat ani náš genetický kód.

Jaké mají aminokyseliny vzorce? Chemická struktura aminokyselin je v základu stejná. Molekula každé z aminokyselin obsahuje karboxylovou skupinu (COO) a aminovou skupinu (NH2). Od aminové skupiny je pak odvozen i název aminokyselina, ale někdy se jim také říká alfa-aminokyseliny.

Bílkovinné struktury lidského těla se skládají z přibližně 20 aminokyselin, přičemž některé z nich si dokáže samovolně vyrobit syntézou, ale jiné je nutné přijímat prostřednictvím potravy. [12]

Jaký mají aminokyseliny význam?

Jaký je význam aminokyselin a jaké funkce v lidském těle plní?

  • Vystupují jako stavební kameny DNA a všech bílkovinných struktur,
  • ovlivňují metabolismus (tvorba purinů, močoviny, pyrimidinů),
  • jsou základem pro syntézu hormonů, pigmentů, enzymů a dalších látek,
  • mají vliv na funkci orgánových soustav,
  • jsou důležité pro hojení ran a regeneraci tkání.

Toto je obecný výčet základních funkcí. Význam aminokyselin se ale dotýká v podstatě všech metabolických pochodů a ostatních jevů, ke kterým v lidském těle dochází.

Jako příklad lze uvést sloučeniny odvozené od aminokyselin (deriváty aminokyselin), které slouží i jako přenašeče vzruchů při nervovém přenosu (neurotransmitery). Konkrétně jde o dopamin a noradrenalin. Nemohla by tedy bez nich fungovat ani nervová soustava. Z aminokyselin vznikají také látky, které přímo ovlivňují růst nových buněk (spermidin a spermin). [3, 4, 56]

Rozdělení aminokyselin

V těle se celkem nachází až na 220 různých aminokyselin. Pro stavbu bílkovin ale hraje důležitou roli jen 20 (respektive 21) z nich. Říká se jim biogenní aminokyseliny nebo také proteinogenní aminokyseliny, ale někdy se lze setkat i s označením glukogenní aminokyseliny. Ostatní aminokyseliny se podílí na chemických reakcích, které probíhají uvnitř tělesných buněk.

Dělení 20 základních aminokyselin podléhá tomu, jakým způsobem jsou pro lidské tělo potřebné a jak je lze získat (vyrobit). Proteinogenní aminokyseliny můžeme rozčlenit do tří skupin:

  • esenciální aminokyseliny,
  • semiesenciální aminokyseliny,
  • neesenciální aminokyseliny. [7]

Esenciální aminokyseliny

Jde o nepostradatelné kyseliny, které si neumí tělo samo vyrobit. Člověk je proto musí přijímat prostřednictvím potravy, případně i ve formě doplňků stravy. Celkem se jedná o 8 aminokyselin. V chemii se využívají pro tyto aminokyseliny zkratky:

  • isoleucin (Ile),
  • leucin (Leu),
  • lysin (Lys),
  • methionin (Met),
  • fenylalanin (Phe),
  • threonin (Thr),
  • tryptofan (Trp),
  • valin (Val).

Poněkud matoucí informací může být to, že za určitých okolností mohou některé z esenciálních aminokyselin vznikat v těle. Dochází k tomu přeměnou z jiných esenciálních aminokyselin. Příkladem je methionin, který může být syntetizován z homocysteinu. Samotný homocystein ale vzniká právě z methioninu přijatého potravou. [8, 9]

Semiesenciální aminokyseliny

Jako tzv. semiesenciální aminokyseliny bývají označovány arginin (Arg) a histidin (His). Tyto dvě aminokyseliny jsou esenciální pouze pro děti v období růstu. [10, 11]

Neesenciální aminokyseliny

Jinými slovy jde o postradatelné aminokyseliny. Tyto aminokyseliny si umí tělo samo vyrobit z jiných aminokyselin, přičemž daný proces se nazývá transaminace. Mezi neesenciální aminokyseliny patří:

  • tyrosin (Tyr),
  • prolin (Pro),
  • cystein (Cys),
  • kyselina asparagová (Asp),
  • asparagin (Asn),
  • alanin (Ala),
  • kyselina glutamová (Glu),
  • glutamin (Gln),
  • glycin (Gly),
  • serin (Ser),
  • ornitin.

Ornitin vystupuje v tomto seznamu jako tzv. doplňková aminokyselina. Nejedná se o základní aminokyselinu, nýbrž o látku, která hraje důležitou roli v močovinovém cyklu. Je ale natolik významná, že se v mnoha zdrojích udává jako 21. aminokyselina. [12, 13]

Kyselé aminokyseliny versus bazické aminokyseliny

Na aminokyselinách je zajímavé to, že jejich kyselost (či zásaditost) závisí na prostředí. Látky s touto schopností mají tzv. amfoterní charakter. To, jestli se aminokyselina chová jako zásada (nebo kyselina), je v tu chvíli dáno počtem skupin, které jsou na ni navázány.

Při určité okolní hodnotě pH (pro každou aminokyselinu je individuální) se pak může chovat neutrálně a nevystupuje ani jako kyselina, ani jako zásada. [14]

Kyselé aminokyseliny

Má-li na sobě aminokyselina navázáno více karboxylových skupin, chová se jako kyselina. Obecně se mezi kyselé aminokyseliny řadí kyselina asparagová a kyselina glutamová. [15]

Zásadité aminokyseliny

Pokud v aminokyselině převažují aminové skupiny (bazické skupiny), chová se jako zásada. Řadíme sem lysin, arginin, histidin. [16]

BCAA aminokyseliny

V souvislosti se zdravou výživou se často skloňuje spojení BCAA aminokyseliny nebo jen BCAA (Branched Chain Amino Acids). Označují se tak aminokyseliny s rozvětveným řetězcem, které hrají nejdůležitější roli pro syntézu bílkovin a obnovu tkání.

V zásadě jde jen o tři aminokyseliny ze zmiňovaného výčtu esenciálních aminokyselin, neboť tvoří až 40 % bílkovinných struktur v lidském těle:

  • leucin,
  • izoleucin,
  • valin.

I proto se přidávají do doplňků stravy pro nabírání svalové hmoty. Mohou mít formu prášku, kapslí, tekutiny či želatinových kapslí. Někteří sportovci je užívají i po výkonu pro urychlení regenerace a snížení bolestivosti svalů. [17, 18, 19]

Aminokyseliny v potravinách

Pokud se chce člověk ujistit, že přijímá dostatečné množství esenciálních aminokyselin, měl by se zaměřit na kvalitní zdroje bílkovin v potravinách. Ne všechny zdroje bílkovin ale obsahují dostatečné množství potřebných esenciálních aminokyselin. Proto je tak důležité vědět, co jíst:

  • mléko – vaječný protein je tvořen až z 48 % esenciálními aminokyselinami,
  • vejce – z mléka se kvůli vysoké hodnotě bílkovin a aminokyselin vyrábí proteinové prášky, navíc obsahuje vápník,
  • kuřecí maso – obsahuje velkou dávku isoleucinu,
  • hovězí maso – bohaté na všechny aminokyseliny, obsahuje zvýšené množství BCAA (lysin, valin a leucin),
  • losos – kromě velkého množství aminokyselin obsahuje i zdravé tuky,
  • sójové boby – obsahují všechny důležité aminokyseliny, výborná volba pro vegany,
  • quinoa – nejlepší rostlinný zdroj aminokyselin, obsahuje hodně leucinu.

S nedostatkem aminokyselin v potravě se potýkají hlavně vegani a vegetariáni. Ačkoliv se najdou i kvalitní rostlinné zdroje těchto důležitých látek, nedokážou plnohodnotně nahradit bílkovinné spektrum v masech.

Musí proto určité druhy obilovin a luštěnin kombinovat ve správných poměrech. Kromě sójových bobů a quinoy se doporučuje pohanka, různé druhy luštěnin, ořechy a fermentované výrobky ze sóji (miso, sufu, tempeh). [20, 21, 22]

Zdroje: europepmc.org, sciencedirect.com, annualreviews.org, pnas.org, pubs.acs.org, link.springer.com, journals.physiology.org, go.gale.com, ncbi.nlm.nih.gov, academic.oup.com, prf.upol.cz

Co jsou aminokyseliny?
Aminokyseliny jsou základní stavební jednotky všech bílkovinných struktur. Vznikají z nich také hormony, pigmenty a látky důležité pro srážení krve. Pro stavbu proteinů v lidském těle hraje důležitou roli celkem 20 aminokyselin.
Co jsou esenciální aminokyseliny?
Konkrétně 8–10 aminokyselin je pro člověka naprosto nepostradatelných. Lidské tělo si je neumí samo vyrobit, proto se musí přijímat prostřednictvím jídla či doplňků stravy.
Co patří mezi esenciální aminokyseliny?
Jedná se o isoleucin, leucin, lysin, methionin, fenylalanin, threonin, tryptofan a valin. U dětí se navíc uvádí ještě histidin a arginin, přičemž tyto látky jsou nepostradatelné pouze v období růstu. Správně se označují jako semiesenciální aminokyseliny.
Jak se na těle projevuje nedostatečný příjem aminokyselin?
Na nevyvážený poměr aminokyselin v těle mohou poukázat takové příznaky, jako jsou otoky končetin, lámavost nehtů či zhoršení kvality vlasů a pleti. S nedostatkem stavebních složek pro proteiny zákonitě dochází k úbytku svalové hmoty.
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?