ANO otevírá debatu o znovuzavedení hospitalizačního poplatku

16. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) považuje odstoupení od poplatku za hospitalizaci za chybu a chce v rámci koalice navrhnout jeho obnovení. S tím ale nesouhlasí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle kterého není důvod revidovat zdravotnickou kapitolu koaliční smlouvy.




Vládní strany se při vyjednávání koaliční smlouvy dohodly, že nebudou obnovovat poplatek za den v nemocnici. Stokorunovou platbu ještě před nástupem nové vlády zrušil Ústavní soud pro její plošný dopad bez jakékoli diferenciace a časového omezení. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský míní, že poplatek jako takový protiústavní není, a připouští, že po úpravě parametrů by se zákonodárci mohli k těmto platbám vrátit.
„Ústavní soud ve svém zrušovacím nálezu vyslovil, že plošné hrazení poplatků za hotelové služby při hospitalizaci v nemocnici není možné, když se vztahuje i na lidi na jednotce intenzivní péče, v umělém spánku, děti či zdravotně postižené. Nikdy jsme ovšem neřekli, že poplatky jako takové jsou protiústavní,“ uvedl Pavel Rychetský pro Českou televizi.

Špatné rozhodnutí?

Možnosti obnovení této platby by chtěl využít ministr financí Andrej Babiš, který by tak odlehčil státní kase při kompenzaci poplatků nemocnicím, jež má být nyní realizovaná skrze navýšení platby za státní pojištěnce.
Podle jeho názoru bylo chybou, že jeho strana souhlasila při vyjednávání koaliční smlouvy s tím, že se poplatek za hospitalizaci nebude znovu zavádět. ANO prý nemělo dostatek informací a nedokázalo tak nahlédnout všechny dopady tohoto bodu koaliční smlouvy. Pro obnovení hospitalizačního poplatku by tedy bylo třeba provést změnu v koaliční smlouvě.
Dle slov předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka by to bylo možné za předpokladu souhlasu všech koaličních partnerů.
Podle předsedy vlády a nejsilnější koaliční strany Bohuslava Sobotky by o změnu koaliční smlouvy musela některá ze stran požádat písemně. „Půdou pro takovouto diskusi je koaliční rada, ale zatím jsem nezaznamenal, že by některá ze stran přišla s návrhem, abychom ji změnili,“ řekl premiér s tím, že o revizi koaliční smlouvy právě v této záležitosti ČSSD neuvažuje.

ČSSD nemá zájem

I kdyby však oficiální návrh změny koaliční smlouvy od hnutí ANO vzešel, postoj ČSSD zatím vylučuje, že by jej Andrej Babiš v rámci koaliční rady prosadil. KDU-ČSL by se navrhované debatě nebránila – ostatně i ona odstoupení od tohoto poplatku již dříve kritizovala. Podle předsedy nejmenší koaliční strany Pavla Bělobrádka je však odpor ČSSD zjevný a zůstává tak otázkou, zda je v rámci koalice vůbec zájem o podobné změně jednat.
Klíčový tak zůstává postoj ČSSD, která rušení regulačních poplatků včetně neobnovení platby za den v nemocnici prosazovala při vyjednávání koaliční smlouvy. Bohuslav Sobotka prý nevidí důvod ke změně již dohodnutých parametrů koaliční smlouvy. „Vláda musí pracovat, plnit svůj program a ne se hádat. Koaliční smlouva platí jako celek a ČSSD nevidí žádný důvod ji měnit nebo zpětně zpochybňovat. Myslím, že v civilizované společnosti platí zásada, že smlouvy by měly být respektovány,“ uvedl premiér v reakci na vystoupení Andreje Babiše v ČT s tím, že buď bude koaliční smlouva platit jako celek, nebo nebude platit vůbec.
„Opravdu jsem nevěděl, že koaliční smlouva je zákon. Nikdo přece dopředu netuší, co se tady stane. Snažím se v rozpočtu hledat nějaké možnosti a myslel jsem si, že to bude téma,“ poznamenal Andrej Babiš, podle něhož lze dopady některých rozhodnutí vyhodnotit až s odstupem času. Diskusi o znovuzavedení poplatku za hospitalizaci a některých dalších změnách koaliční smlouvy však vicepremiér nadále nechce vést veřejně a měla by prý probíhat jen mezi koaličními partnery v rámci koaliční rady.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?