Belgičtí poslanci budou hlasovat o možnosti eutanazie pro děti

13. 2. 2014 7:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Belgičtí poslanci by dnes měli schválit zrušení nyní platné hranice pro eutanazii tak, aby se dobrovolný odchod ze života mohl týkat i smrtelně nemocných dětí. Středeční večerní debata v parlamentu byla velmi vypjatá, přesto se čeká, že návrh projde.


V zemi, kde už je dobrovolný odchod ze života u dospělých přes deset let legální, o věci loni v prosinci hlasoval Senát a přijal návrh výraznou většinou. Pokud nyní změny podpoří i druhá komora belgického parlamentu, bude konečné rozhodnutí v rukou krále Philippa, jehož podpis bude norma vyžadovat. Panovníkův postoj zatím ale není znám.

Dobrovolnou smrt z rukou lékaře může dospělý člověk přijmout v Belgii už od roku 2002. Nyní posuzovaná kontroverzní změna má odstranit věkové omezení. V Nizozemsku je za určitých okolností možná eutanazie u dětí nad 12 let.

Eutanazie má být v Belgii v případě dětí vyhrazena jen pro pacienty, jejichž smrt se čeká v krátké době. Rozhodnutí bude muset být potvrzeno kolegiem odborníků a rodiče budou muset prohlásit, že proti jejich názoru nic nenamítají.

V zemi je podle průzkumů většina obyvatel pro takový krok, hlasití jsou ale i jeho odpůrci, kteří v Bruselu uspořádali několik protestních akcí. Proti jsou zástupci křesťanských církví, muslimští i židovští duchovní; lékařská obec je nejednotná.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?