K čemu slouží bezlepková dieta?
Co se dozvíte v článku
Bezlepková dieta je typ stravování určený pro osoby trpící onemocněním zvaným celiakie, intolerancí lepku ve stravě nebo alergií na lepek. Příjem potravin obsahujících lepek u těchto lidí obvykle vyvolává autoimunitní reakci, jež vede k poškozením sliznice tenkého střeva a následnému chronickému zánětu sliznice. Dochází tak ke snížení povrchu tenkého střeva a omezení jeho schopnosti trávit a vstřebávat živiny.
Protože daná onemocnění nelze vyléčit, jedinou možností léčby je přísné dodržování bezlepkové diety, tedy úplné vyřazení lepku ze stravy. Lepek označuje bílkoviny, které tvoří povrchovou část obilovin. Intoleranci však vyvolává jen část lepku. Ta se v každé plodině liší. Konkrétně se jedná o následující:
- giadin v pšenici,
- sekanin v žitu,
- hordein v ječmeni,
- avenin v ovsu: má nejnižší toxicitu, proto je pro některé celiaky v přiměřeném množství bezpečný (povoleno bývá 40 až 60 g ovsa na den, tolerance ovsa je však individuální).
Bezlepková dieta a hubnutí
Bezlepková dieta není určena na hubnutí. U lidí, kteří netrpí celiakií ani alergií na lepek, nebyly doposud prokázány žádné příznivé účinky této diety pro lidský organismus. Vyřazením lepku bez zdravotních důvodů můžete váš organismus pouze ochudit o důležité minerály, vitamíny a vlákninu, které jsou součástí obilovin. [1, 2, 3]
Bezlepková dieta a zakázané potraviny
V bezlepkové dietě se nesmí vyskytovat žádné obiloviny, výrobky z nich ani jídla, k jejichž přípravě byly použity výrobky z lepku (například francouzské brambory upečené v zapékací míse vysypané strouhankou). Konkrétně sem můžeme zařadit následující potraviny:
- výrobky z mouky: pečivo, strouhanka, těstoviny, knedlíky, cukrářské výrobky, bulgur, kuskus,
- ovesné vločky,
- kroupy,
- lámanka,
- špalda,
- krupice,
- seitan (rostlinné maso),
- listové těsto,
- piškoty,
- balené pomazánky,
- uzeniny,
- polotovary obsahující lepek. [4, 5]
Potraviny, které je třeba kontrolovat
Tolerance lepku je u celiaků individuální, ale nepříjemné příznaky může vyvolat už množství 100 mg lepku za den. Za bezpečnou dávku se tedy považuje 20 až 50 mg lepku denně. Některé potraviny obsahují maximálně 10 mg lepku na 100 gramů, proto je nutné konzumaci takovýchto potravin kontrolovat. Patří mezi ně především následující:
- kukuřičné lupínky,
- bramborové hranolky a chipsy,
- popcorn,
- nakládaná masa,
- sójové maso,
- konzervované a kandované ovoce,
- marmelády,
- přepalované tuky,
- bylinkové oleje,
- majonéza,
- bujony a směsi koření,
- moučkový a želírovací cukr,
- hotové nápojové směsi,
- pudingy,
- tavené a plísňové sýry,
- ochucené jogurty,
- nanuky,
- ochucené čokolády.
V případě alergie na lepek je nezbytné dávat si pozor také na kuchyňské nástroje, které mohly přijít s lepkem do kontaktu a mohou být kontaminovány. [4, 5]
Bezlepková dieta: co jíst?
Při zahájení diety je vhodné vynechat veškerá tučná a smažená jídla, dráždivé a nadýmavé potraviny a také mléko, aby se sliznice tenkého střeva zahojila. Jinými slovy by strava v počátku měla mít protiprůjmový a šetřící charakter. Po zahojení je možné jíst jakékoli potraviny, jež neobsahují lepek.
Výrobky, které jsou speciálně vyrobené pro osoby trpící celiakií, jsou označovány jako bezlepkové a typicky se na jejich obalu nalézá obrázek přeškrtnutého klasu. Běžně jsou k dostání ve specializovaných prodejnách nebo ve vyhrazených regálech větších obchodů.
Při bezlepkové dietě jsou ke konzumaci vhodné ty potraviny, které obsahují maximálně 2 mg lepku na 100 g. Mezi suroviny, které jsou při bezlepkové dietě považovány za bezpečné, patří zejména:
- brambory,
- rýže,
- kukuřice,
- luštěniny,
- sója,
- pohanka,
- proso (jáhly),
- quinoa,
- amarant,
- teff,
- ovoce a zelenina,
- houby,
- maso a ryby,
- vejce,
- cukr, sladidla a med,
- kakao,
- mléko a mléčné výrobky, jako jsou sýry, tvarohy, bílé jogurty a smetana,
- ořechy a semena,
- tuky,
- koření. [6, 7, 8]
Bezlepková dieta: jídelníček a příprava jídla
Nejlepším řešením, jak přistupovat k dietě, je při přípravě pokrmů vybírat z čerstvých surovin a vyhýbat se polotovarům, protože právě ty bývají plné lepku a kromě toho i nezdravých tuků a cukrů. Pokud se však takovéto pokrmy rozhodnete konzumovat, vždy zkontrolujte přítomnost a množství lepku uvedené na obalu.
Při přípravě pokrmů je vhodné vždy upřednostnit vaření, dušení a pečení a naopak upozadit smažení a grilování. Solit a kořenit můžete dle libosti, ale vždy si ověřte, zda například kořeněná směs neobsahuje lepek. Jídla můžete zahušťovat bezlepkovými variantami, jako jsou například:
- solamyl,
- maizena,
- xanthanová guma,
- bezlepkové mouky (sojová mouka není vhodná na vysypání plechu, snadno se připaluje)
- bramborový či kukuřičný škrob,
- vejce,
- olej,
- jogurt. [9, 10]
Bezlepková dieta: recepty
V prvních dnech může být obtížné pozměnit váš jídelníček, ale jakmile se naučíte, na co vše si dávat pozor, které potraviny nakupovat a kterým se naopak obloukem vyhnout, příprava jídel pro vás bude mnohem snazší. Pro začátek se můžete inspirovat následujícími recepty na celý týden:
Bezlepkový recept na pondělí
- Snídaně: puding se 2 lžícemi chia semínek, řeckým jogurtem, 1/2 lžičky vanilkového extraktu a nakrájeným ovocem dle vlastního výběru.
- Oběd: kuřecí, čočková a zeleninová polévka.
- Večeře: tacos z hovězího masa, houbami a špenátem podávané v bezlepkových kukuřičných tortillách.
Bezlepkový recept na úterý
- Snídaně: ovesná kaše s čerstvým ovocem a vlašskými ořechy.
- Oběd: restované kuřecí maso a brokolice s olivovým olejem a bezlepkovou sójovou nebo tamari omáčkou, hnědá rýže.
- Večeře: tuňákový salát obsahující vejce natvrdo.
Bezlepkový recept na středu
- Snídaně: vaječná omeleta s houbami a cuketou.
- Oběd: plněné papriky mletým hovězím masem, rýží a sýrem s rajskou omáčkou z domácích rajčat zahuštěnou solamylem.
- Večeře: pečené kuře a zeleninový quinoa salát.
Proč držíte bezlepkovou dietu?
Bezlepkový recept na čtvrtek
- Snídaně: jogurt s ovocem a označenými bezlepkovými kukuřičnými lupínky.
- Oběd: pečená štika na zelenině, pečené brambory.
- Večeře: lečo s vejcem, bezlepkový chléb.
Bezlepkový recept na pátek
- Snídaně: bezlepkový chléb, máslo, krájený sýr.
- Oběd: krůtí roláda se šunkou a sýrem, brambory, meruňkový kompot.
- Večeře: rýžový nákyp s ovocem.
Bezlepkový recept na sobotu
- Snídaně: piškotová bublanina ze solamylu s ovocem.
- Oběd: vepřové s mrkví a hráškem, vařené brambory.
- Večeře: pomazánka z filé, strouhaného celeru, cibulky a lučiny, bezlepkové pečivo, paprika.
Bezlepkový recept na neděli
- Snídaně: dvě sázená vejce s plátkem bezlepkového chleba.
- Oběd: hovězí guláš zahuštěný solamylem, rýže.
- Večeře: řecký salát z rajčat a okurky s cibulí, olivami a sýrem feta, bezlepkové pečivo. [11, 12, 13]
Co když uděláte v bezlepkové dietě chybu?
Dodržování bezlepkové diety je proces, který vyžaduje učení nejen z vaší strany, ale i ze strany vašich nejbližších. Je proto přirozené, že se můžete splést a udělat chybu v jídelníčku, zejména pokud jste se o vašem zdravotním problému dozvěděli teprve nedávno.
Pokud sníte pokrm obsahující lepek, pravděpodobně pocítíte v řádu několika hodin příznaky, které již znáte, jako jsou například bolesti břicha. Ty mohou přetrvávat několik hodin, ale i dní.
Závisí především na tom, kolik lepku jste snědli, jak moc jste na lepek citliví a jak dlouho jste na dietě. Jedna chyba by však neměla vést k trvalému poškození střev. Pokud trpíte silnými bolestmi, neváhejte kontaktovat vašeho ošetřujícího lékaře a poradit se s ním o užití vhodných léčiv. Mezi další užitečné tipy při bezlepkové dietě, které vám mohou usnadnit život, patří tyto:
- Vždy kontrolujte etikety výrobků.
- Řekněte o vaší dietě rodině i přátelům.
- Plánujte si, co budete jíst, vždy alespoň den dopředu.
- Na návštěvy si noste vlastní jídlo.
- Na vaření používejte vždy důkladně očištěné nástroje.
- Pořiďte si kuchařku s bezlepkovými recepty. [14, 15]
Zdroje: vyzivaspol.cz, celiak.cz, nzip.cz, mayoclinic.org, coeliac.org.uk, healthline.com, webmd.com