Boj s HIV je aktuální, mezi nejohroženějšími jsou mladé Afričanky

1. 12. 2015 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
I přes velký pokrok zůstává virus HIV jednou z největších hrozeb pro lidské zdraví, a to zejména v rozvojových a méně rozvinutých zemích. Právě v těchto státech přibývá podle agentury Reuters každý rok hodně nových případů HIV pozitivních.


Obzvlášť ohroženou skupinou jsou mladé ženy v subsaharské Africe.

Světový den boje proti AIDS, který připadá na 1. prosince a připomínán je od roku 1988, má sjednotit lidi v boji proti viru HIV. Tento virus, který může způsobit syndrom získaného selhání imunity (AIDS), byl poprvé identifikován v roce 1981.

Letos v září se členské země OSN dohodly na novém balíku opatření, jež mají za cíl vymýtit epidemii AIDS do roku 2030.

ČR patří ve světě i v Evropě k zemím s nižším výskytem HIV pozitivních osob, přesto jsou poslední údaje o počtu nakažených podle expertů varovné. Za devět měsíců letošního roku přibylo v ČR 185 nových pacientů s HIV, což je stejně jako loni. Přitom v roce 2012 jich bylo za stejné období 165. Za tři desetiletí bylo v ČR zaznamenáno 2539 infikovaných, AIDS se rozvinul u 445 osob a 232 lidí v důsledku AIDS zemřelo.

Aktuální údaje o AIDS podle Světové zdravotnické organizace (WHO), fondu UNICEF a Programu OSN pro boj proti HIV a AIDS (UNAIDS):

1. V současnosti žije na světě 36,9 milionu lidí s virem HIV, včetně 2,6 milionu dětí. Nejvíce HIV pozitivních (asi 25,8 milionu) žije v subsaharské Africe.

2. Loni byly virem HIV infikovány odhadem dva miliony osob. Téměř 70 procent nově nakažených připadá na subsaharskou Afriku.

3. Virus HIV dosud způsobil smrt asi 34 milionům lidí, jen loni to bylo 1,2 milionu osob.

4. Za posledních 15 let se ztrojnásobil počet úmrtí na AIDS u dospívajících.

5. U dospívajících je AIDS nejrozšířenější příčinou úmrtí v Africe a druhou nejčastější na světě.

6. Sedmdesát procent nových případů HIV pozitivních mezi dospívajícími v subsaharské Africe tvoří dívky.

7. Zatímco v roce 2001 dostával antiretrovirální léky ve světě jeden milion lidí, začátkem letošního roku to bylo 15 milionů osob. Přesto se této podpůrné léčby nyní dostává jen zhruba 40 procentům HIV pozitivních. Proti viru HIV dosud lék neexistuje, ale nemocným se aplikují přípravky, jež oddalují propuknutí AIDS a podle WHO též snižují riziko přenosu nákazy.

8. I přes rozšířenou dostupnost testování na HIV ví o tom, že je infikováno, jen asi 51 procent lidí.

9. Světový boj proti AIDS podle odhadu OSN zachránil od roku 2000 asi osm milionů životů a odvrátil na 30 milionů HIV nákaz.

10. Kuba se letos stala první zemí, která vymýtila přenos nákazy virem HIV z matky na dítě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?