Boje v Jemenu zasahují zdravotnictví a ohrožují miliony tamních dětí

2. 7. 2015 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Eskalace bojů v Jemenu způsobila rozklad tamního zdravotnictví, kvůli čemuž se miliony dětí mohou nakazit nemocemi, jako jsou spalničky nebo zápal plic. Nejmladší obyvatele nejchudší arabské země zároveň ohrožuje podvýživa. Informoval o tom Dětský fond OSN (UNICEF).


Mnoho nemocnic a zdravotních středisek v Jemenu pořádně nefunguje a očkovací program v zemi byl podle UNICEF přerušen. „Přímo v konfliktu bylo zabito okolo 280 dětí. To je velmi tragické,“ řekl agentuře Reuters regionální ředitel UNICEF Peter Salama. „Ještě tragičtější je ale to, že statisíce dalších dětí mohou zemřít v důsledku konfliktu, a to kvůli nemocem, jimž se dá zabránit, v kombinaci s podvýživou,“ varoval.

Asi 2,6 milionu dětí mladších 15 let hrozí kvůli přerušení očkovacího programu nákaza spalničkami, na 2,5 milionu dětem hrozí kvůli špatné hygieně a nedostatku bezpečné vody průjmová onemocnění. A pokud se situace v zemi bude nadále zhoršovat, může závažná nebo akutní podvýživa postihnout přes půl milionu dětí mladších pěti let.

více nejdete na: [[http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/316279-boje-v-jemenu-zasahuji-zdravotnictvi-a-ohrozuji-miliony-tamnich-deti/]

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?