Bolest kyčelního kloubu je příznak artritidy i jiných nemocí. Mohou ji ale vyvolat i natažené svaly

8. 7. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos.com/glisic_albina
check
MUDr. Daniel Petr | Odborný garant článku
„S bolestí kyčelního kloubu se v životě setká většina z nás. Někdy se jeho výměně nevyhneme.“

S přibývajícím věkem se u mnoha lidí začnou v důsledku opotřebení různých tělesných struktur projevovat potíže s pohybovým aparátem. Poměrně často se takové osoby potýkají mimo jiné s bolestí kyčelního kloubu. Tento problém však může postihnout i mladého člověka. Příčinou přitom zpravidla bývá nadměrná zátěž kloubu, zranění nebo i některé nemoci.

Jaká je funkce kyčelního kloubu?

Co se dozvíte v článku
  1. Jaká je funkce kyčelního kloubu?
  2. Co způsobuje bolest v kyčelním kloubu?
  3. Jaké má bolest kyčelního kloubu příznaky?
  4. Průběh vyšetření kyčelního kloubu
  5. Co na bolest kyčelního kloubu pomáhá?
  6. Prevence a cviky na bolest kyčelního kloubu

Kyčelní kloub (articulatio coxae) je druhým největším kloubem v lidském těle, který plní řadu funkcí nezbytných pro mobilitu a stabilitu. Jedná se o párový kloub spojující kosti dolních končetin a pánve, jenž umožňuje široký rozsah pohybu nezbytný pro činnosti, jako je chůze, běh, sezení nebo ohýbání se. Má kulovitý tvar a skládá se z kloubní jamky pánevní kosti a kloubní hlavice kosti stehenní.

Kyčel hraje zásadní roli při přenášení váhy a poskytování podpory horní části těla. Robustní struktura kyčle podporovaná silnými vazy a svaly, které ji obklopují, pomáhá efektivně rozkládat tělesnou hmotnost a udržovat rovnováhu. Tato funkce je tak nepostradatelná pro celkovou stabilitu a udržení rovnováhy trupu a zabraňuje nadměrnému namáhání jiných kloubů a struktur v těle.

Kloub je odpružený vrstvou chrupavky pokrývající povrch kostí, což pomáhá snižovat tření a absorbovat otřesy vznikající při pohybu. Kromě toho se v kloubu nachází synoviální tekutina, která lubrikuje chrupavku a zajišťuje tak hladký a bezbolestný pohyb. Tato funkce tlumení nárazů je nezbytná pro minimalizaci opotřebení kloubu, zachování jeho zdraví a zajištění dlouhé životnosti. [1, 2, 34]

Co způsobuje bolest v kyčelním kloubu?

Pokud jde o to, jaké má bolest v oblasti kyčelního kloubu příčiny, na vině mohou být jak různá zranění, tak i vývojové vady nebo některá onemocnění. U starších osob bývají potíže nejčastěji způsobené osteoartritidou nebo revmatoidní artritidou. U těchto nemocí dochází k degeneraci nebo rozpadu chrupavky, což vede k pocitu ztuhlosti, bolesti a snížení rozsahu pohybu v kyčli.

S přibývajícím věkem navíc kosti obvykle slábnou a křehnou, takže jsou také náchylnější ke zlomeninám. Bolest kloubu tak může být i příznakem zlomeniny kyčle. Úrazy však samozřejmě hrozí rovněž mladším osobám, zejména sportovcům. Můžete se mimo jiné setkat například s takzvanou labrální trhlinou, což je léze v prstenci chrupavky, která se někdy objevuje v důsledku opakovaných kroutivých pohybů v kyčli.

Další příčinou bolesti kyčelního kloubu bývá také nemoc zvaná bursitida. Bursy představují malé, tekutinou vyplněné tíhové váčky, které se nacházejí mezi šlachami a kostmi v blízkosti kloubů. Jejich účelem je usnadňování tření těchto struktur o sebe. Když se bursy zanítí, mohou způsobit bolest. Zánět tíhových váčků je pak obvykle způsoben opakujícími se činnostmi, které přetěžují nebo dráždí kyčelní kloub.

Na vině však mohou být i natažené svaly či tendinitida, což je odborný název pro zánět šlach. Často opakované pohyby mohou zatěžovat šlachy, svaly a vazy, které podporují kyčle. V momentě, kdy dojde k jejich zanícení kvůli nadměrnému používání, mohou způsobit bolest a omezovat normální fungování kyčelního kloubu.

Kromě uvedeného je pak třeba ještě zmínit takzvanou avaskulární nekrózu (někdy též nazývanou jako osteonekróza). Jde o stav, k němuž dochází, když se průtok krve do kyčelní kosti zpomalí a kostní tkáň odumře. Ačkoli se tento jev může vyskytnout v různých kostech, avaskulární nekróza nejčastěji postihuje právě kyčel. Děje se tak například v důsledku zlomeniny či vykloubení kyčle nebo kvůli dlouhodobému užívání vysokých dávek kortikosteroidů. A nakonec bolest v kyčli vyvolávají ve vzácnějších případech také nádory, které vznikají v kosti nebo se do kosti šíří.

Bolest kyčelního kloubu v těhotenství

Během těhotenství je bolest kyčle běžným jevem připisovaným hned několika faktorům. Patří mezi ně především hormonální změny (zejména zvýšená produkce relaxinu), ty přispívají k uvolnění vazů v pánvi, včetně kyčelních kloubů. Tato fyziologická adaptace připravuje tělo na porod, ale může také vést k nepohodlí v oblasti kyčle, protože klouby jsou pružnější a více namáhané. Navíc hmotnost rostoucího plodu vyvíjí tlak na boky, což dané potíže ještě zhoršuje a vede k namáhání svalů a kloubů.

Zároveň jak se děloha roztahuje, aby se přizpůsobila vyvíjejícímu se plodu, těžiště těla nastávající matky se posouvá dopředu, mění rozložení hmotnosti a tím zvyšuje tlak na kyčelní klouby. Tento posun v držení těla může namáhat svaly kolem boků a pánve, což vyvolává pocit nepohodlí v těchto partiích. Bolest kyčlí v těhotenství má pak navíc někdy na svědomí i dysfunkce pánevního dna. [5, 6, 7, 8, 9, 10]

Jaké má bolest kyčelního kloubu příznaky?

Bolesti v kyčelním kloubu mohou být dočasné i dlouhodobé a v některých případech poukazují na vážnější problém, který vyžaduje odbornou léčbu a případně i chirurgický zákrok. Lokalizace bolesti přitom závisí na tom, která část kyčelního kloubu je poškozena. Nepohodlí tak můžete cítit jak hluboko uvnitř kloubu, tak i při jeho povrchu. V závislosti na příčině vzniklých potíží si pak pacienti nejčastěji stěžují na:

  • bolest kyčelního kloubu v noci,
  • bolest kyčelního kloubu v klidu,
  • bolest kyčelního kloubu při chůzi,
  • bolest kyčelního kloubu po námaze,
  • bolest kyčelního kloubu při sezení.
Vpáčený hrudník nemusí být jen kosmetická vada. Pacientům může způsobit i poškození plic
Přečtěte si také:

Vpáčený hrudník nemusí být jen kosmetická vada. Pacientům může způsobit i poškození plic

Pakliže se bolesti ozývají spíše na povrchu, pravděpodobně se jedná o problém se svaly, šlachami nebo vazy, které se vyskytují v oblasti daného kloubu. Cítíte-li však nepohodlí hluboko uvnitř postiženého místa, potíže se obvykle týkají přímo kloubního spojení. Jako doprovodné příznaky bolesti kyčelního kloubu se zároveň mohou přidat také bolest dolní části zad a třísel.

Kromě toho bolest kyčlí omezuje pacienta mnohdy v pohybu. Následkem těchto potíží tak může začít vědomě i nevědomky kulhat při chůzi, protože se jeho tělo snaží postiženému kloubu ulevit. Někdy se při pohybu navíc ozývá také praskání kyčle a pacient může zaznamenat i slabost nebo ztuhlost kloubu. [11, 12, 13, 14]

Průběh vyšetření kyčelního kloubu

Pokud delší dobu cítíte bolest v oblasti kyčlí, je vhodné navštívit lékaře, abyste zjistili, zda se nejedná o nějaký vážnější problém. Proces vyšetření kyčelního kloubu obvykle začíná diskusí o vaší anamnéze. Lékař se zeptá na všechna předchozí zranění nebo stavy, které by mohly souviset s bolestí kyčle, jakož i na trvání a závažnost příznaků. Dále ho také bude zajímat, zda jste zaznamenali nějaké činnosti, při nichž dochází ke zhoršení, nebo naopak ke zmírnění nepohodlí.

Po zhodnocení anamnézy se zpravidla přistupuje k fyzikální prohlídce. Ta zahrnuje například pozorování abnormalit při chůzi a prohmatání oblasti kyčle s cílem zkontrolovat citlivost, otok nebo zvýšenou teplotu v dané partii. Většinou jsou také provedeny testy rozsahu pohybu, během kterých budete požádáni, abyste pohybovali kyčelním kloubem v různých směrech.

V závislosti na nálezech objevených při fyzikálním vyšetření vám může lékař doporučit další diagnostické testy. Nejčastěji se jedná o rentgen, ale v případě podezření na vážnější problém může být pacient vyslán také na magnetickou rezonanci nebo CT sken. Tyto zobrazovací metody poskytují podrobné snímky kyčelního kloubu a okolních struktur, což pomáhá při identifikaci různých abnormalit, jako jsou zlomeniny, artritida nebo poranění měkkých tkání. [15, 16, 17, 18]

Trápí vás bolest kyčelního kloubu?

Co na bolest kyčelního kloubu pomáhá?

Léčba bolesti kyčelního kloubu závisí vždy na příčině potíží. Pakliže je bolest způsobena natažením svalů nebo šlach, můžete ji obvykle zmírnit pomocí volně prodejných léčiv. Jako léky na bolest kyčelního kloubu lze užívat například paracetamol, ibuprofen nebo naproxen. Nicméně, pokud potíže přetrvávají nebo bolest doprovází také otok, zarudnutí či teplota, je nutné konzultovat svůj stav s lékařem.

Dalším způsobem, jak zmírnit bolest kyčle doma, je přikládání ledových obkladů na postižené místo po dobu asi 15 minut několikrát denně. Snažte se zároveň postižený kloub co nejméně zatěžovat, dokud se nebudete cítit lépe. Pomoci někdy může také teplá koupel nebo sprcha a různá protahovací cvičení.

Cílem léčby bolavých kyčlí je pak obvykle snížení zátěže na postižený kloub. Poměrně velké množství pacientů trpí tímto problémem kvůli nadváze či obezitě. V takovém případě je proto mimo jiné potřeba zapracovat na snížení tělesné hmotnosti, aby na kyčle nebyl při každém pohybu vyvíjen nadměrný tlak.

Je-li příčinou potíží revmatoidní artritida, pak léčba zpravidla zahrnuje užívání protizánětlivých léků na předpis, chorobu modifikujících antirevmatických léčiv, jako je methotrexát a sulfasalazin, a medikamentů, které se zaměřují na imunitní systém pacienta. Zmírnit bolest a zlepšit pohyblivost kloubů při artritidě pak může také pomoci fyzioterapie.

V případě, že je bolest chronická, velmi intenzivní a výrazně omezuje pacienta ve vykonávání každodenních činností nebo se kyčelní kloub začíná deformovat či je nevratně poškozen, může lékař nabídnout pacientovi, aby podstoupil chirurgický zákrok, při němž bude postižený kloub vyměněn za umělý (tzv. náhrada kyčelního kloubu). [19, 20, 21, 22, 23]

Prevence a cviky na bolest kyčelního kloubu

Vhodné cvičení na bolest kyčelních kloubů vám nejlépe doporučí fyzioterapeut. Rozhodně byste se bez předchozí konzultace s odborníkem neměli sami pouštět do provádění nějakých speciálních cviků. V prvé řadě je potřeba zjistit, které cviky jsou pro vás vhodné s ohledem na váš zdravotní stav, a následně vám terapeut musí ukázat, jak správně a efektivně je provádět, abyste si naopak ještě více neublížili.

Obecně jsou pak při potížích s klouby doporučována cvičení ve vodě nebo plavání. Díky vodě totiž nejsou klouby pacienta zatěžovány, a navíc tyto aktivity pomáhají také odbourávat stres. Kromě toho voda umožňuje rovněž provádění volnějších a plynulejších pohybů a vyvíjí vůči tělu odpor, což vede k posílení svalů.

V rámci prevence bolesti kyčelního kloubu je pak vhodné zejména snažit se udržovat zdravou tělesnou hmotnost a dostatečně se hýbat. Každodenní procházky významně ovlivňují celkové zdraví pacienta a mají pozitivní dopad i na jeho pohybový systém. Zároveň byste se měli vyhýbat častému nošení vysokých podpatků, které mohou být také příčinou vzniklých potíží. [24, 25, 26, 27]

Zdroje: wikiskripta.eu, cpzp.cz, nzip.cz, my.clevelandclinic.org, medicalnewstoday.com, obgynofhampton.com, aurorahealthcare.org, healthline.com, healthcare.utah.edu, healthdirect.gov.au, ortopediesouckova.com, webmd.com, mayoclinic.org, fyzioterapie-kremlova.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?