Revmatoidní artritida trápí častěji ženy. Jak tlumit její příznaky?

11. 3. 2019 9:00
22 nových názorů

Revmatoidní artritida je autoimunitní onemocnění napadající klouby. Postihuje lidi mezi 20. a 50 rokem života a o něco častěji ženy. Na revma, jak se nemoci lidově říká, neexistuje žádný lék. Jeho léčba proto spočívá jen v tlumení příznaků léky a fyzioterapií. Artritida může vést až k trvalé invaliditě. Revmatoidní artritida je autoimunitní onemocnění, které postihuje především klouby a vyvolává v nich chronický zánět. Napadá však i další části těla jako plíce, srdce nebo oči. Onemocnění, které je mezi lidmi známé jako revma, se nejčastěji vyskytuje mezi 20. a 50. rokem života a častěji u žen. Mohou jím však onemocnět i malé děti. Příčina revmatu není známá. 

Příznaky a průběh nemoci

Mezi nejčastější příznaky artritidy patří:

  • Bolest kloubů
  • Ztuhlost kloubů
  • Otoky kloubů

Zejména na začátku onemocnění se objevují bolesti kloubů různé intenzity. Klidová bolest a ztuhlost je pak horší ráno a obvykle trvá déle než hodinu. Nejdříve bývají postiženy kolenní klouby a klouby prstů a ruky. Otok, bolestivost na pohmat a teplejší kůže pak značí zánět.

U pacientů se často vyskytuje také únava a vyčerpání. Doprovodným příznakem bývá i horečka, může se objevit také úbytek na váze. Přibližně u pětiny pacientů však příznaky sami zmizí, většinou se však zhoršují a bolest se pomalu rozšiřuje na další části těla. Funkčnost napadených kloubů se tak časem snižuje. Dochází také k jejich destrukci, kterou doprovází změna tvaru. Typicky se mění postavení zápěstí a prstů. Ty se různě ohýbají a vytáčejí směrem k malíkové straně ruky.

Revmatoidní artritidou nemusejí onemocnět jen klouby, může napadat také plíce a srdce, kde mohou vznikat revmatické uzly. Ty se často objevují také na kůži, konkrétně v blízkosti postižených kloubů, a dorůstají do velikosti několika centimetrů.

Léčba

Jelikož se jedná o nevyléčitelné onemocnění, soustředí se léčba na mírnění příznaků. Kromě léků, které potlačují zánětlivou reakci a zpomalují průběh nemoci, podstupují pacienti také fyzioterapii. Záleží však na stádiu choroby, věku pacienta a celkovém zdravotním stavu.

V období zánětlivé fáze se doporučuje klidový režim, zachování každodenní aktivity je však důležité. V dalším stádiu se léčba zaměřuje na prevenci vzniku kloubních deformit.

Co na revma pomáhá?

Kromě léků a fyzioterapie se pacientům trpícím artritidou doporučuje pozměnit stravovací návyky. Konkrétně je dobré omezit potraviny, které obsahují kyselinu arachidonovou, která se nachází například ve vepřovém mase a vejcích. Naopak se doporučuje zvýšit přísun nenasycených mastných kyselin, vitamínu C a E, vápníku a vitamínu D.

Z bylinek mohou pomoci:

Revmatoidní artritida versus revmatická horečka

Ačkoli by se někomu podle jednotlivých názvů mohlo zdát, že se jedná o jednu a tu samou nemoc, příliš společného tyto choroby nemají. Revmatická horečka se objevuje většinou 2 až 4 týdny po neléčené streptokokové infekci. A kromě horečky je pro onemocnění charakteristické také postižení kloubů, nejčastěji kolen, kotníků, loktů a zápěstích.

Nejvíce postiženým orgánem však bývá srdce, které pobolívá a může se na něm tvořit šelest, což značí poškození chlopní. Ty se vlivem zánětu zajizví a můžou způsobit srdeční arytmii či dokonce selhání. Dalšími příznaky revmatické horečky bývají nekontrolovatelné pohyby těla. Zejména rukou, nohou a obličeje. Tyto záškuby svědčí o poškození nervového systému.

Vladislava Holubová (neregistrovaný)
Dobrý den! Mám otázku !Má nárok člověk který trpí regmatickou artichidou na lázně? Děkuji
Radek (neregistrovaný)
Je dobré šířit povědomí o této divné nemoci. V mém relativně úzkém pracovním okolí jsem během roku zaznamenal 3 nové případy RA. Nás několik (4), které nemoc trápí, my se známe a občas o tom pokecáme a porovnáme stav i léčbu. Tuhle diagnózu mám cca 5 let a už se na mě projevily i vedlejší účinky. Řídnutí kostí, úbytek svalové hmoty, hromadění tuku ve tváři, na břiše, snížená imunita...Navrhli a schválili mi biologickou léčbu osteoporózy (píchat si do břicha každý den injekci po dobu dvou let !). Asi bych to absolvoval, ale ještě před demonstrací na balónku a předáním injekcí mi zjistili těžkou, otevřenou TBC. Prý jsem to měl tak 50 na 50, spíše na tu horší stranu. Pod tím se musela podepsat i ta nízká imunita. Strávil jsem v sanatóriu na infekčním oddělení 9 měsíců a Covid dostal už relativně vyléčený. Dostat ho na vrcholu tuberky, tak tu už asi nejsem. Pán, od kterého jsem se pravděpodobně nakazil, za 14 dnů po převozu na Jipku zemřel (66 let). Navíc léky proti RA jsou v kontraindikaci s antituberkulotiky. Metotrexát už neužívám rok, jsem jen na 2-4 mg Metypredu. Teď už prý nemůžu ani absolvovat biol. léčbu, což vzhledem k těm injekcím mi příliš nevadí. Snad denzitometrie neukáže výrazné zhoršení. No, takže vydržet i bojovat, při snaze o zachování plnohodnotného života.
Josef Ryšavý (neregistrovaný)
Manželka má revmatoidní artritidu indikovanou a mimo jiné obtíže se ji v poslední době projevuje problém s nedostatkem slin. Má jazyk potažený bílým povlakem. prodělala různá vyšetření od zubního lékaře a další . Zatím ji nikdo nepomohl tento problém odstranit. Můžete poradit na koho se obrátit ? děkuje Ryšavý .
MUDr. Thai Bao Han (neregistrovaný)
Dobrý den, bere vaše manželka k metotrexatu i kyselinu listovou? Jinak ohledně tohoto problému kontaktujte jejího ošetřujícího revmatologa.
Lucie (neregistrovaný)
Dobry den. Uz nekolik mesicu mi krupe a boli mezi zapestim. Casto mi zatuhnou a pak diky bolesti mam problem to rozhybat a dost to boli a ani neunesu nic tezkeho polozeny na zapesti. Casto myvam zimnice. O Co by se mohlo jednat? Dekuji za Vas nazor a radu
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?