Velká zátěž kloubu i špatné držení těla. Za bolest ramene si často můžeme sami

3. 7. 2019 9:19
51 nových názorů

Rameno nám zajišťuje volný pohyb paží i možnost zvedat těžká břemena. Velký rozsah pohybů je však vykoupen poměrně značnou nestabilitou samotného kloubu, a tedy i snadnější zranitelností. To koneckonců dokazuje i fakt, že se bolesti ramene u lidí vyskytují nejčastěji, hned po bolestech hlavy a zad.  Víte, jak ji léčit? Zhruba 72 % lidí, které něco bolí, si stěžují právě na bolest ramene. Ta je hned po bolesti zad a hlavy nejčastější obtíží tohoto typu. Rameno je velmi flexibilní kloub, který nám umožňuje volný pohyb pažemi a provádění každodenních činnosti, jakými je oblékání, česání či zvedání břemen. Pokud nás začne bolet, všechny tyto běžné činnosti nám záhy ztíží. A z jakého důvodu nás nepříjemnosti trápí? Ať už se jedná o bolest levého ramene, nebo jde o bolest pravého ramene, na vině může být celá řada různých faktorů. Abychom možné příčiny lépe pochopili, podívejme se nejdříve na složení ramenního kloubu.



Složení ramene

Rameno je skloubením pažní kosti s lopatkou (respektive s hrudním košem) a kostí klíční. Jak už bylo naznačeno výše, jedná se o nejpohyblivější kloub celého těla. Umožňuje hýbat paží všemi směry a samotné pohyblivosti je přizpůsobena i kloubní jamka. Ta je například oproti kyčelní mnohem mělčí.  Součástí ramene je soustava šlach a silných svalů, které kloub fixují k ostatním kostem.

Příčina bolesti ramene

Bolest v rameni může ovlivnit spousta faktorů, konkrétně třeba přetěžování kloubu, například pří sportu nebo jiné namáhavé činnosti. Vlivem přetěžování totiž dochází k drobným poraněním svalů, šlach a kloubních struktur. Tato poranění nakonec vyústí v akutní zánět v rameni, který se projevuje právě bolestí. V případě, že jsou tato poranění ramene i nadále drážděna, přechází akutní zánět ramenního kloubu v chronický. Zdrojem bolesti dále může být například:

Bursitida

Kolem svalů se nacházejí takzvané burzy neboli tíhové váčky vyplněné tekutinou, které mají za úkol zmírnit tření kloubu v těch místech, která jsou vystavena namáhavým pohybům. Bursitida, tedy zánět těchto váčků, pak vzniká v důsledků úderu, dlouhodobého tření (opotřebování) či v důsledků infekce. Výsledkem je bolest ramene při pohybu – hlavně pak při extenzi. Bolet může kloub také na dotek.

Tendinitida

Už jste slyšeli spojení rotátorová manžeta? Jedná se o soubor čtyř šlach svalů (rotátorů), které se upínají na hlavici kosti pažní. Tato manžeta udržuje ramenní kloub stabilní, pokud však dojde k jeho přetížení, rozvine se v ní zánět a každý pohyb se stává bolestivý. Zároveň se však jedná o nejmírnější formu poranění způsobeného přepínáním ramene. Zánět může současně probíhat i ve více šlachách najednou. Rozvoj onemocnění napoví bolest při pohybu ramene a procvaknutí kloubu v horním pohybu.

Syndrom bolestivého ramene

Syndrom bolestivého ramene je skupina obtíží, do které patří hned několik bolestivých příznaků. Obecně jde ale o postižení měkkých struktur ramenního kloubu. Bolestivé rameno postihuje zejména lidi ve věku 40 a 50 let.

Patří sem například syndrom zamrzlého ramene, který se projevuje ostrou a omezenou bolestí v klidové i pohyblivé fázi. Zvláště při upažení a rotaci kloubu. Bolest bývá tak intenzivní, že některým pacientům zcela znemožní pohyb ramenem. Ti si pak paži typicky tisknou k hrudníku a břichu.

Poranění rotátorové manžety

S tímto poraněním se nejčastěji setkávají sportovci středního až staršího věku, kdy nejčastěji dochází k jejímu přetržení, a to vlivem degenerovaných změn způsobených opakovanou zátěží. Při přetěžování svalů se v oblasti ramene totiž tvoří drobná poranění, která jsou doprovázená zánětem. Jestli se zátěži nezamezí a rameno ji je i nadále vystavováno, začnou šlachy otékat a následně se ztenčují, což může končit až jejich prasknutím.

Při chronických zánětech šlach dochází rovněž k ukládání vápenatých solí a kostnatění šlach. Všechny tyto změny pak vedou ke snížení kvality postižené šlachy, která je kvůli tomu velmi náchylná k poranění. Přetěžování ramene v kombinaci s věkem (a tedy i degeneraci) je pro poranění ramene naprosto ideální.

Jakými způsoby se bolest ramene projevuje?

Varovných příznaků je spousta, mezi ty, které byste neměli ignorovat patří bolest v přední a horní části ramene, ztráta pohyblivosti ramene, bolest ramene při pohybu, procvaknutí kloubu v horním pohybu, bolest na dotek a citlivost při extenzi kloubu. Nejčastěji si pak lidé stěžují na některé z těchto problémů:

  • Bolest ramene při zvedání ruky
  • Bolest ramene v klidu
  • Bolest ramene od krční páteře
  • Bolest ruky od ramene k zápěstí
  • Bolest ramene vystřelující do ruky
  • Bolest ramene zepředu
  • Bolest ramene v noci
  • Bolest ramene a paže
  • Píchání v rameni
  • Dlouhodobá bolest ramene

Komu poranění ramene hrozí nejvíce?

Do rizikové skupiny patří každý, kdo ramenní kloub pravidelně přetěžuje. Nemusí se přitom nutně jednat jen o sportovce. Rameno si mohou poškodit i lidé, kteří mají špatné držení těla. Specifickou skupinou pak jsou ti, kteří mají hyper mobilitu ramene, což znamená, že postrádají správnou stabilitu rotátorové manžety.

Léčba bolesti ramene

Zásadním předpokladem úspěšné léčby je odstranění zátěže či pohybu, který bolest způsobuje. Nápomocné v tomto ohledu mohou být také medikamenty a masti na zmírnění bolesti. Podstatnou roli pak hraje rehabilitace, jejímž cílem je zachování či zlepšení hybnosti ramenního kloubu. Velmi důležité je napravit špatné držení těla a předejít tak dalším komplikacím.

A kdy vyhledat lékaře? Pokud je bolest v rameni dlouhodobá, to znamená že přetrvává déle než týden. K návštěvě lékaře by vás mělo přinutit také bolavé rameno, které vám znemožňuje ruku normálně používat.

Prevence bolesti ramene

Prevence bolesti ramene spočívá hlavně ve vyhýbání se rizikových faktorů, tedy opakované zátěži ramenního kloubu. Důležité je odstranit křivé držení těla, vyhnout se špatné prováděným cvikům, omezit zátěž a nošení těžkých břemen. Podstatnou roli hraje také včasné podchycení problémů, a proto neměla být bodavá bolest v rameni nikdy podceňována. Odborníci doporučují také preventivní rehabilitační cvičení.

TS (neregistrovaný)

Dobrý den, měla bych menší dotaz ohledně bolesti v rameni.
Před pár kdy jsem v sedě dostala basketbalovým míčem do hlavy, kdy došlo k prudkému zaklonění krku, od té doby mám velmi nepříjemnou bolest v rameni s lehce zatuhlý krk a lehké mravenčení v paži. Neměla jsem zatím čas dojít k lékaři, tak volím tuhle cestu. Chtěla bych se zeptat kde by mohl být problém, případně jak ho řešit.
Děkuji

Dobrý den,
při prudkém záklonu krku mohlo dojít k podráždění nervové pleteně (plexus brachialis), která vede do paže. To by vysvětlovalo mravenčení v paži. S tím by mohly souviset i bolesti v rameni, ale ty mohou být také svalového původu. Určitě mějte krk v klidu, vhodný je krční límec. Dále, pokud nemáte kontraindikaci, můžete užívat běžně dostupná analgetika. Třeba brufen 400mg 3x denně. Pokud do týdne nebude lépe, navštivte vašeho praktického lékaře.

Petr (neregistrovaný)

Dobrý den prosím o radu mám bolesti obou ramen při pohybu za záda píchání a zvednout paže nad hlavu nemůžu jde mě to i do pravého lokte předloktí marodím již 4 měsíce a nevím co dál prodělal jsem injekcí 10 krát pak infuze prokain 10 krát rehabilitace neurolog mě poslal k ortopedovi ten řekl že je to od krční páteře dál mi obstrik do lokte a poslal mě spět k obvodnímu s tím že do tří dnů to bude ok na vlastní žádost jsem se nechal poslat na rtg krční páteře tam nic nezjistili už si nevím rady jak horký brambor

Dobrý den,
jestliže vás viděli jak ortoped, tak neurolog, léčili vás a nadále to není dobré, máte několik možností. Jednou z nich je poprosit praktického lékaře, ať vám napíše žádanku k neurochirurgovi. Případně můžete zkusit jiného ortopeda či neurologa. Pokud ani výše uvedené nepomůže, je potřeba zvážit variantu, že některé bolesti mají psychickou nadstavbu a případně se objednat k psychologovi, či psychiatrovi. Více toho takhle na dálku bez znalosti detailů neporadím.

mirek (neregistrovaný)
Dobrý den manželka podstoupila operaci nádoru močového měchýře bohužel zhoubný tak postoupila další vyšetření nuklarní med. výsledek čisté,plicní čisté, delší dobu měla bolesti ramene ortoped určil altrozu ,byly ji odebrány vzorky puvodní nejistý popis a nyní má podstoupit operační zákrok zatim nevíme duvod. Ten nádor se oběvil rychle cca 1měs. Chodíme na pravidelné prohlídky proč se při rozboru krve ten nastavající problem nezjistil (nárust většího množství býlích krvinek což by mněl být varovný signál že něco neni v pořádku děkuji
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?