5 nemocí, které způsobují bolesti kloubů

3. 7. 2019 14:02
12 nových názorů
Autor: Redakce
Vyšli jste si ven zaběhat, ale kvůli nepříjemné bolesti kloubů jste se museli vrátit domů? Dělá vám problémy kvůli bolesti ráno vstát z postele? Nebo snad pociťujete bolest kloubů při běžných činnostech? V tom případě se může jednat o varovný příznak nějakého onemocnění, které není radno podceňovat. Podívejte se na náš seznam nemocí, které mohou být za bolest kloubů zodpovědné.

Onemocnění způsobující bolesti kloubů v současné době patří mezi nejrozšířenější choroby, které trápí naši civilizaci. Na tyto problémy si navíc nestěžují pouze starší pacienti, ale potýkají se s nimi čím dál víc také mladé generace.

Revmatoidní artritida

Nemoci-bolest-kloubu-1-origToto onemocnění můžete znát také pod názvem revma. Jedná se o zánětlivou autoimunitní chorobu, která postihuje především klouby (ale také plíce, srdce nebo oči), vyvolává v nich chronický zánět a může vést až k trvalé invaliditě. Trápí především pacienty mezi 20. a 50. rokem života, častěji se s ní potýkají ženy, ale nevyhýbá se ani malým dětem. Nejvíce zasaženy bývají kolenní klouby a klouby prstů a ruky.

Hlavní příznaky revmatoidní artritidy:

  • Bolesti kloubů různé intenzity
  • Klidová bolest po ránu
  • Ztuhlost kloubů
  • Otoky kloubů
  • Změna tvaru kloubů
  • Únava a vyčerpání
  • Může se objevit i horečka a úbytek na váze

U některých pacientů sice bolest sama zmizí, většinou se ale postupně zhoršuje a rozšiřuje na další části těla. Příčina tohoto onemocnění bohužel není dodnes známá a prozatím neexistuje ani žádný lék, který by revmatoidní artritidu zcela vyléčil. Lékaři se proto soustředí na mírnění nepříjemných příznaků. Kromě léků zpomalujících průběh nemoci, které slouží k potlačení zánětlivé reakce, se využívá také fyzioterapie.

Trpí někdo ve vaší rodině onemocněním kloubů?

Artróza

Nemoci-bolest-kloubu-2-origAčkoli si lidé artrózu často pletou s výše zmíněnou revmatoidní artritidou, je mezi nimi poměrně velký rozdíl. V tomto případě totiž nejde o autoimunitní zánět, ale jedná se o degeneraci kostní chrupavky v důsledku nadměrného opotřebení a přetěžování kloubů. Artróza se týká hlavně starší generace a podle statistik tímto kloubním onemocněním trpí zhruba každý osmý člověk.

Příčiny vzniku artrózy:

  • Nadměrné zatěžování kloubů
  • Nedostatek pohybu
  • Obezita
  • Dědičnost
  • Diabetes
  • Jednostranná profesní zátěž
  • Sport

Artróza se projevuje především silnými bolestmi postižených kloubů, může se ale objevit také pohybová ztuhlost, otoky a deformace kloubů či kulhání. Nejvíce zasaženy bývají velké klouby, jako jsou kolena, kyčle nebo ramenní kloub, artróza se však může projevit také na malých kloubech rukou či na páteři.

S léčbou je to bohužel stejné jako u revmatoidní artritidy. Ani artrózu totiž momentálně není možné zcela vyléčit a lékaři se proto soustředí hlavně na zpomalení procesu deformace kloubu. K tomu slouží například speciální cvičení, které klouby příliš nezatěžuje, různé protahovací cviky, masáže, elektroterapie, magnetoterapie či různé léky. Pacientům s nadváhou se doporučuje také redukce tělesné hmotnosti, aby se kloub příliš nenamáhal.

Osteoporóza

Nemoci-bolest-kloubu-3-origJelikož může osteoporóza zpočátku působit velice nenápadně, někdy se jí říká také „tichý zloděj kostí“. Jedná se o chronické onemocnění, které se projevuje postupným řídnutím kostní tkáně. V kostech se začnou vytvářet póry, dojde k úbytku vápníku a dalších důležitých minerálů, jsou čím dál křehčí a začnou se ztenčovat.

Riziko vzniku osteoporózy se zvyšuje s přibývajícím věkem, obvykle se totiž projeví u lidí po padesátce a často postihuje ženy po menopauze. Mezi další rizikové faktory patří například nedostatek vitamínu D a vápníku, nízká tělesná hmotnost, nadměrná konzumace alkoholu a kouření, dědičnost či některá chronická onemocnění.

Příznaky osteoporózy:

  • Silné bolesti zad
  • Snadná lomivost kostí
  • Ztráta tělesné výšky
  • Bolesti kloubů
  • Zakulacení zad a vytvoření hrbu
  • Menší pohyblivost hrudního koše a páteře

Ke zlomeninám může u pacientů trpících osteoporózou dojít velice snadno při menším úrazu, pádu nebo dokonce při jakékoliv běžné činnosti. Nejčastěji se objevují v krčku stehenní kosti, v zápěstí a dalších kostech rukou nebo také na obratlích. Léčba spočívá především v úpravě jídelníčku, jelikož pacienti musí doplnit potřebné množství vápníku a vitamínů. Dále se užívají také antiresorpční léky a podle doporučení lékařů by pacienti měli zvolit vhodný pohyb.

Bechtěrevova nemoc

Nemoci-bolest-kloubu-4-origToto chronické zánětlivé onemocnění se projevuje kostnatěním pružných tkání, což pacienty značně omezuje a v konečném stádiu jim dokonce znemožňuje pohyb. Nejohroženější skupinou jsou lidé mezi 15. a 40. rokem života, přičemž muže trápí Bechtěrevova nemoc dvakrát až třikrát častěji než ženy. Nemoc se obvykle projeví na páteřních obratlích, ale může postihnout také ramenní klouby, kolena, kotníky nebo kyčle.

Příznaky Bechtěrevovy nemoci:

  • Bolest a ztuhlost v dolní části páteře
  • Snížená pohyblivost páteře
  • Bolest hrudníku
  • Bolest kloubů
  • Zánět kloubů
  • Otoky velkých kloubů (především kolen)
  • Chronická únava
  • Plicní fibróza
  • Zánět oční duhovky a řasnatého tělíska
  • Odlučování nehtů od nehtového lůžka

Bechtěrevova nemoc je velice individuální a u každého jedince může probíhat jinak, v pozdějších fázích jsou však typické velké bolesti a zánět se může rozšířit po celém těle. Lék na tuto nemoc prozatím neexistuje, takže léčba spočívá především v tlumení příznaků. Aby se zpomalilo tuhnutí páteře, kromě medikamentů a biologické léčby se doporučují pravidelné rehabilitace, zdravotní gymnastika nebo třeba různé koupele a zábaly.

Burzitida

Nemoci-bolest-kloubu-5-origAčkoliv burzitida (bursitida) nepatří mezi nejznámější kloubní onemocnění, pacienty může nepříjemně potrápit. V lidském těle se nachází více než 150 burz, což jsou speciální tíhové váčky naplněné tekutinou. Jejich úkolem je odlehčovat třecí plochy mezi kostmi, šlachami či svalovými úpony a napomáhají také volnému bezproblémovému pohybu. Burzitida je v podstatě zánět některého z těchto tíhových váčků.

Mezi hlavní příčiny burzitidy patří nadměrná zátěž postižené oblasti, dlouhodobé zatížení při klečení, opakované údery či zranění nebo také špatné protahování. Tato nemoc obvykle trápí dospělé pacienty starší 40 let a nejčastěji se projeví v oblasti ramen, loktů, kolen nebo také kyčlí. Mezi hlavní příznaky patří silná bolest, ztuhlost, otoky, zarudnutí kůže a ztráta pohyblivosti.

A jak se burzitida léčí? Důležitý je především klidový režim a odpočinek postiženého kloubu. Dále se doporučuje přikládání studených obkladů, jemné masáže i podávání nesteroidních protizánětlivých léčiv určených k potlačení zánětu. Je možné vyzkoušet také fyzioterapii nebo injekční aplikaci kortikosteroidu do zanícené burzy a ve výjimečných případech je nutné váček drénovat nebo ho zcela odstranit.

Zuzana (neregistrovaný)
Dobrý den, mám na Vás dotaz. Ke konci února letošního roku mě začala od chodidel postupně až ke kyčlím ,teď už i spodek zad s rameny, zápěstím a prsty na rukou (ty prsty se mi v klidu mírně třepou), nejdřív převažovalo pálení svalů ke kolenům a jak to postupovalo dál tak už bych to všude popsala jako bolest převážně tupou sem tam vystřelující. Ke konci března jsem nebyla schopná normálně chodit a celkově fungovat (od té doby mám PN), což nejsem schopná doteď, šla jsem ke svému obvodnímu lékaři ten mě poslal na neurologii, kde mi dělali snad každé vyšetření co v tomto oboru existuje ( neurochirurgie, LP, MEP a SEP, MR, ČT a další) vše bylo v pořádku, v krvi mám psanou lymfocytózu a lehce zvýšenou kreatinkinazu další hodnoty mi byli řečeny jako nedůležité. Teď čekám na revmatologii, kterou mám začátkem prosince. Z bolestí se ráno probouzím, jsem celá nateklá a pořádně nemůžu chodit (podle rodiny chodím jako tučňák), než se aspoň trochu přes bolest rozcvičím nejsem schopná si normálně dojít ani na záchod. Mám hypermobilitu, kvůli tomu jsem pravidelně posilovala vnitřní svaly a správné držení, bohužel jsem to zvládala jen do zhruba půlky května, od té doby převažuje bolest při každém pohybu, dokážu akorát ty nejlehčí cviky a nejde to dělat moc dlouho. Je mi jasné, že musím počkat do vyšetření. Ale už je to neúnosné. A musím se zeptat. Jaká je pravděpodobnost, že to může být právě revmatická artritida? Co by to mohlo být, když se nic moc nenašlo, ale já nejsem schopná běžných funkcí? A má na to nějaký vliv hypermobilita? Můžete jakýmkoliv způsobem poradit jak se alespoň z části zbavit bolesti? Předem moc děkuji za odpověď Zuzana
MUDr. Thai Bao Han (neregistrovaný)
Dobrý den, určitě bych počkala do výsledků vyšetření revmatologem, nedělala bych ukvapené závěry. V dif. dg. bych uvažovala nad fibromyalgii. Dle výsledků revmatologického vyšetření se případně nasadí lepší léčba.
Zuzana (neregistrovaný)
Dobrý den, děkuji za odpověď. Teď mám po revmatologii kde mi řekl pan doktor, že mám lehké revma v zápěstí, ale nohy jsou v naprostém pořádku po revmatologické stránce. Ovšem jsem měla zvýšené hodnoty vápníku při 3 odběrech krve v rozmezí půl roku, proto mě odeslal na endokrinologii, aby se vyšetřili něco u štítné žlázy nebo tak nějak. Ještě se pan doktor divil zprávě z MR, po tom co si ji přečetl se mě zeptal kdy jsem měla mrtvici, což já o ničem takovém nevím (Postchemicke změny p mozečkove hemisféry - nějak tak to tam je napsané- je v závěru té zprávy z MR) Na jiné zprávě mám forfaminostenozu bederní páteře (což také nevím co znamená) a v krku zúžení páteřního kanálu a 3 nebo 4 ploténky snížené na 9 mm, přemýšlím z čeho tohle vzniká? Dokážete mi to prosím vysvětlit blíž? O fibromyalgii se myslím zmiňovali již předchozí lékaři co mě vyšetřovali, ale vůbec nemám tušení co to pro mě znamená. Jediné co si přeji a každého se ptám je, jak se zbavím té bolesti co mě již téměř rok trápí. Lékaři mi dají vždy zprávu, pak řeknou něco čemu nerozumím a když se jich zeptám na to, kdy se můžu vrátit do práce, tak mi většina zatím řekla, že to ještě nějakou dobu nebude nebo že se tam nevrátím vůbec. Což mě moc neuklidnilo vzhledem k tomu, že tam stojím 8 hodin na nohou tak si to nedokážu ani představit. Opravdu nevím co dál, prosím řekněte co si myslíte? Předem děkuji za odpověď
Jana (neregistrovaný)
Dobrý den..Mám dlouh.long covid /2.roky/a šílené ataky bolestí kloubů ruce, zápěstí, klouby prstů, lokty, ramena, prsty na nohou, kolena, kyčle a páteř bederní. Tuhnuti teď i přes den..Zároveň jsem vysoký lek.alergik a nemohu kortikoidy. Je nějaká jiná možnost léků? Na mé revmatoligii mé doporučili paralen , ale ten nemohu jist stále. A kam se lze objednat jinam, kde by se mě už někdo věnoval u když jsem alergik.Dekuji
MUDr. Thai Bao Han (neregistrovaný)
Dobrý den, doporučuji revmatologickou ambulanci při fakultních nemocnicích - vyberte tu nejblíže místu bydliště.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?