Bolest zápěstí může být akutní i chronická. Mezi časté příčiny patří například přetěžování či zranění

23. 8. 2024 12:30
přidejte názor
Autor: Freepik.com/freepik

Nepříjemná přecitlivělost, tupá či ostrá bolest, mravenčení a omezení pohyblivosti. To vše patří mezi příznaky, kterými se projevují bolestivé stavy zápěstí. Struktura zápěstí je nesmírně složitá a náchylná na přetížení, proto se mnoho lidí potýká s bolestmi v této oblasti. Objevují se nejen v důsledku dlouhodobého přetěžování, ale mohou také souviset se záněty šlach, úrazy, syndromem karpálního tunelu či revmatoidní artritidou.

Co může způsobit bolest v zápěstí?

Co se dozvíte v článku
  1. Co může způsobit bolest v zápěstí?
  2. Jak se projevuje bolest v zápěstí?
  3. Léčba bolesti ruky v zápěstí

Bolest ruky v zápěstí je častý zdravotní problém, který postihuje různé věkové kategorie. Od probuzení až po uložení ke spánku se ruce prakticky neustále pohybují – navlékání ponožek, řízení automobilu, práce na počítači, vaření, cvičení a jiné činnosti je výrazně vytěžují. Dokud nepociťujeme bolest, neuvědomuje si, jak moc jsme na nich závislí. Bolavé zápěstí sice nemusí bolet až tak moc, že bychom křičeli bolestí, ale v každodenním životě nás dokáže zastavit.

K rozvoji problémů se zápěstním přispívají zejména opakované stereotypní pohyby, kam patří třeba psaní na klávesnici, klikání myší, stříhání vlasů či hraní na hudební nástroj. Velkou zátěž pro zápěstí představují také sporty, při kterých se hodně švihá rukou. Jedná se o tenis, golf, baseball, hod oštěpem či bowling. Problematické mohou být i určité profese, při kterých působí na zápěstí silné vibrace (práce se sbíječkou, vrtačkou apod.). Vzácné není ani to, že se u některých pacientů objeví bolest zápěstí od krční páteře. [1, 2, 34]

Zranění

Akutní či náhlé bolesti ruky v zápěstí mohou způsobit nejrůznější úrazy, poranění, natažení šlach či zlomeniny. Nedochází k nim ale výhradně jen při sportu a fyzické aktivitě. Riskantní může být třeba i neopatrná chůze po prudkých schodech. Asi každý, kdo někdy zažil bolest zápěstí po pádu z takové výšky, může říct, že jde o velice nepříjemnou zkušenost. Pokud je zápěstí závažněji pohmožděné nebo třeba vymknuté, je možné pozorovat kromě bolesti silný otok.

Tendinitida (zánět šlach)

Asi každý z nás někdy zažil situaci, kdy ho přepadla náhlá bolest zápěstí bez úrazu či poranění. Běžnou příčinou bývá v těchto případech zánět šlach, který vzniká v důsledku dlouhodobého jednostranného mechanického přetěžování. K rozvoji zánětu mohou přispět i drobná poranění (mikrotraumata), ke kterým dochází při sportu a fyzické zátěži bez dostatečného zahřátí a protažení. Zanítit se může také synoviální pochva, která obklopuje šlachy zápěstí. Tento zánět se nazývá tenosynovitida. [5, 6, 78]

Syndrom karpálního tunelu

Potíže s karpálním tunelem, známé jako syndrom karpálního tunelu, jsou způsobeny zúžením této oblasti. V karpální tunelu se nachází nervy, jejichž utlačení pociťujeme jako tupou bolest, necitlivost, brnění, mravenčení, trnutí, pocity slabosti a sníženou svalovou sílu v ruce. Nejčastěji bývá postižen středový nerv (nervus medianus). Potíže jsou nejhorší v noci, nemocného buď vůbec nenechají spát, nebo ho budí. Dočasnou úlevu pak přinese svěšení ruky a protřepání.

Toto onemocnění postihuje častěji ženy a figuruje mezi tzv. nemocemi z povolání. Kromě přetěžování ho způsobují i hormonální výkyvy, anatomické změny či patologické stavy, při kterých dochází k poškozování nervové tkáně (roztroušená skleróza, cukrovka, alkoholismus apod.).

Vybrané zdravotní stavy

Bolestivé stavy zápěstí se objevují také v souvislosti s některými chorobami. Jednou z nich je artróza, generativní onemocnění kloubů, které vede k postupnému opotřebení chrupavky. Artróza ovšem nepostihuje zápěstí příliš často, v této oblasti vzniká spíše v důsledku neléčených zranění či zánětů. Bolest zápěstí se objevuje v klidu i při pohybu, bývá horší při špatném počasí. Mezi další příznaky artrózy zápěstí patří otoky, ztráta síly a vrzání (cvakání).

Další příčinou bolavého zápěstí může být revmatoidní artritida. Jde o autoimunitní onemocnění ovlivňující celý organismus. Při revmatoidní artritidě dochází k zánětům kloubů v celém těle, postižena jsou tudíž i zápěstí. Akutní bolest pociťují pacienti během záchvatů, které mohou trvat týdny i měsíce. Zápěstí je bolavé, oteklé a lze pozorovat i místní zvýšení teploty a zarudnutí. [9, 10, 11, 12, 13]

Jak se projevuje bolest v zápěstí?

Bolesti rukou v zápěstí se mohou u každé pacienta projevovat trochu jinak. Záleží také na příčině a na tom, jak dlouho problémy trvají. U někoho se může objevit náhlá či bodavá bolest v zápěstí, která rychleji odezní. Mimořádně nepříjemná je dlouhodobá bolest v zápěstí trvající týdny i měsíce, která člověka výrazně omezuje v každodenním životě. K samotným bolestem se často přidávají:

  • pocity brnění, mravenčení a trnutí,
  • otoky,
  • omezená pohyblivost,
  • lokální zvýšení teploty,
  • zarudnutí pokožky.

Dalším hodnotícím kritériem může být to, kdy a za jakých okolností se bolest objevuje. Pacienti si často stěžují na:

  • bolest zápěstí při opření,
  • bolest zápěstí při rotaci (bolest zápěstí při ohybu),
  • bolest zápěstí při ohnutí dolů,
  • bolest zápěstí při kliku,
  • bolest zápěstí v klidu.
Bolest kloubů bývá způsobená přetížením nebo úrazem. Může být ale i příznakem vážnější nemoci
Přečtěte si také:

Bolest kloubů bývá způsobená přetížením nebo úrazem. Může být ale i příznakem vážnější nemoci

Lišit se může i oblast výskytu bolesti. Rozlišujeme:

  • bolest zápěstí na malíkové straně,
  • bolest zápěstí na palcové straně,
  • bolest celého zápěstí,
  • bolest zápěstí a palce,
  • bolest zápěstí a prstů,
  • bolest lokte a zápěstí,
  • bolest obou zápěstí. [14, 15, 16, 17]

Léčba bolesti ruky v zápěstí

Jako první pomoc na bolavé zápěstí fungují výborně ledové obklady. Důležité je udržovat zápěstí v klidua vyhýbat se činnostem, které ho nadměrně zatěžují. K úlevě od akutní bolesti se podávají volně prodejná analgetika, jako jsou paracetamol nebo ibuprofen. Někdy je nutné zápěstí zcela znehybnit prostřednictvím dlahy či sádry.

U chronických případů a úrazů se někdy doporučuje podstupovat fyzioterapii. Rehabilitace a cvičení zaměřené na posílení zápěstí pomáhá předcházet v budoucnu dalším zánětům, zraněním a jiným problémům. Někdy se může stát, že konzervativní léčba nepomáhá nebo je nedostačující. Dochází k tomu třeba u závažných zlomenin a pokročilého syndromu karpálního tunelu. Tyto případy vyžadují chirurgické řešení. [18, 19, 20, 21]

Zdroje: nih.gov, webmd.com, medlineplus.gov, clevelandclinic.org, healthline.com, medicalnewstoday.com, aaos.org, mayoclinic.org, nhs.uk, emedicinehealth.com, cpzp.cz, bozp.cz, neurologiepropraxi.cz, fyzioklinika.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?