Brandýská nemocnice v ohrožení

19. 8. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Brandýse nad Labem, provozovaná společností PP Hospitals, je již od února v insolvenčním řízení, její situaci však nyní podle jejího majitele Petra Švikovského ještě více komplikuje Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), která prý v souvislosti s řízením přistoupila ke krácení plateb za poskytnutou péči.


Petr Švikovský, který je jediným akcionářem společnosti Clear's Group, jež minulý rok společnost PP Hospitals zakoupila, je toho názoru, že VZP krátí nemocnici platby v důsledku rozhodnutí Krajského soudu v Praze o předběžném opatření a ustavení předběžného insolvenčního správce.

„Všeobecná zdravotní pojišťovna okamžitě zareagovala na rozhodnutí soudu z 25. července. Již následující den nás písemně informovala, že Nemocnici Brandýs nad Labem bude krátit platby za poskytnutou péči. Odůvodnila to obavou, že byl prohlášen úpadek. K němu však zahájením insolvenčního řízení ani ustanovením předběžného insolvenčního správce v žádném případě nedošlo. Ale paradoxně k němu může skutečně dojít, pokud VZP bude nadále neoprávněně krátit platby,“ varoval Švikovský.

VZP ale skrze šéfa své středočeské pobočky Pavla Pivrnce tuto interpretaci odmítá. „Rozhodně to mohu vyvrátit. Krácení záloh na rok 2011 je uplatnění plošné vůči všem partnerům VZP v souladu s vyhláškou,“ uvedl pro agenturu ČTK Pivrnec.

Švikovský: Za pád nemocnice ponese odpovědnost VZP

Švikovský uvedl, že by nemocnice v důsledku krácení plateb měla za rok přijít asi o 20 milionů korun. Prý jen z první pololetí VZP zkrátila platby za provedené výkony o pět milionů, což podle ředitele nemocnice Miroslava Kadlece představuje krácení ve výši 30 procent.

„Pokud VZP bude platby krátit i dál, nese odpovědnost na tom, že tato nemocnice může skončit,“ doplnil Švikovský a dodal, že pokud má nemocnice uzavřen s pojišťovnou úhradový dodatek, měl by být dodržován a platby by měly být zachovány v původní výši. Proti tomu se však ohradil Pivrnec, který popřel, že by byl pro rok 2011 s nemocnicí uzavřen úhradový dodatek. Vše je podle něj v souladu s legislativou a platnou vyhláškou.

Podivná privatizace

Švikovský celou situaci opakovaně označil za snahu bývalých vlastníků zakrýt trestnou činnost, která souvisí s obdobím po privatizaci nemocnice v roce 2007. Řekl, že bývalí vlastník vytuneloval 150 milionů korun.

„VZP tady buď tuto nemocnici nechce nebo to je politické zadání,“ uvedl Švikovský. Nemocnici kupoval s dluhem 62 milionů korun, nyní tvrdí, že mu předchozí vlastník předložil falešné účetnictví a dluhy jsou nejméně 100 milionů korun. Splatil zatím 40 milionů korun a nevyloučil, že odstoupí od kupní smlouvy. Kvůli účetnictví zároveň podal i trestní oznámení.

Kraj v minulosti ještě za hejtmana Petra Bendla (ODS) prodal nemocnici v Brandýse i s pozemky společnosti PP Hospitals za 7,8 milionu korun. Firma následně prodala pozemky městu za 38 milionů korun. Z této částky údajně putovalo 16 milionů na účet firmy JK Profit, jejímž jednatelem je místní občanský demokrat Radek Kundrát.

Podle deníku Právo však peníze obdržela společnost IPC, která patřila předchozímu šéfovi nemocnice Martinu Vojtíškovi.

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) v této souvislosti vyzval svého předchůdce Bendla, aby rezignoval na všechny své politické funkce. Důvodem je právě privatizace nemocnic, kvůli nimž údajně kraj přišel o tři čtvrtě miliardy korun.


Reakce jednatele PP Hospitals, s.r.o., na vyjádření Tomáše Cikrta

Jsem nucen zareagovat na vyjádření Tomáše Cikrta, mj. mluvčího bývalého majitele Nemocnice Brandýs nad Labem Tomáše Vojtíška, které zaznělo v dnešní reportáži ve zpravodajství České televize. Důvodem je především to, že toto prohlášení se mne i mou společnost snaží pošpinit a navíc je nejen naprosto zavádějící, ale i záměrně lživé:

„Je s podivem, že mluvčí bývalého ministra zdravotnictví ČR Tomáše Julínka - Tomáš Cikrt - se stal tiskovým mluvčím společnosti Medigroup, a. s., jejímž majitelem je právě Tomáš Vojtíšek. Právě za vlastnictví pana Vojtíška byla totiž zásadním způsobem tunelována brandýská nemocnice.

Dnes ten samý Tomáš Cikrt tvrdí, že nový vlastník se pokusil tunelovat tuto nemocnici. Toto tvrzení se však nese ve stejném duchu, jako když zloděj křičí chyťte zloděje. Kde se asi Tomáš Cikrt naučil tyto způsoby komunikace? Ptám se tedy pana Tomáše Cikrta, jak se dá tunelovat 150milionový tunel způsobený jeho nynějším zaměstnavatelem?

Jsem přesvědčen, že orgány činné v trestním řízení brzy rozkryjí, kdo je skutečným pachatelem této loupeže.“

Petr Švikovský, jednatel PP Hospitals, s. r. o.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?