Britští lékaři budou stávkovat proti změně penzijního systému

21. 6. 2012 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Britští lékaři dnes budou poprvé od roku 1975 stávkovat. K zastavení práce se rozhodli kvůli tomu, že nesouhlasí s plánovanou změnou svých penzí. Britská vláda varuje, že stávka bude znamenat odložení zhruba milionu naplánovaných zákroků. Podle listu The Independent ale bude dopad akce menší, protože stávkovat se chystá jen asi čtvrtina lékařů.


Britská lékařská asociace (BMA), která sdružuje 130.000 lékařů, se na stávce dohodla v květnu. Nelíbí se jí plánované změny v penzijním systému, kvůli kterým budou muset lékaři za kariéru zaplatit více peněz. Lékaři tvrdí, že již nyní přispívají na penze víc než ostatní státní zaměstnanci a že na jejich důchody není třeba ze státní kasy doplácet.

V současnosti odcházejí lékaři do penze v 60 letech. Ti, kteří si vydělávali 120.000 liber (3,8 milionu korun) ročně mají nárok na penzi ve výši 48.000 liber ročně. Nová pravidla zvýši věk pro odchod do důchodu na 68 let a penze bude činit 68.000 liber ročně, ale lékaři budou muset za kariéru odvést do důchodového systému o 200.000 liber víc než v současnosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?