Brodská nemocnice dospěla k vyrovnanému hospodaření

15. 11. 2011 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajské organizaci TOP 09 se nelíbí hospodaření v některých zdravotnických zařízeních na Vysočině. Podle TOP 09 není možné, aby například nemocnice v Havlíčkově Brodě a Novém Městě na Moravě vykazovaly ztrátu, a to i přes poskytnuté dotace v řádu milionů korun z loňského roku.


„Nemocnice musí být soběstačné, musí hospodařit s finančními prostředky tak, aby je kraj nemusel dotovat. Dotace nejsou řešením,“ vyjádřil nespokojenost krajský předseda TOP 09 na Vysočině, Jiří Blažek a dodal, že je zvědavý na konečné hospodářské výsledky, neboť podle slov hejtmana Jiřího Běhounka nemohou letos už nemocnice s žádnou dotací od zřizovatele počítat.

Peněz je méně, ceny rostou

Petra Černo, mluvčí nemocnice v Havlíčkově Brodě, naopak konstatovala, že se hospodaření nemocnice podařilo k poslednímu září letošního roku výrazně vylepšit. „K tomuto datu vykazujeme zisk ve výši osmdesáti sedmi tisíc korun,“ řekla Černo a zdůraznila, že se tím nemocnice dostala k vyrovnanému hospodaření.

„Důvodem kolizí v hospodaření nemocnic je několik. Například úhrady péče od zdravotních pojišťoven pro rok 2011 jsou nastaveny na úrovni 98 procent úhrad roku 2009. Zde je vidět snížený objem prostředků, které máme letos k dispozici,“ vysvětlila mluvčí. Ta poznamenala, že ceny elektřiny, plynu, potravin či zdravotnického materiálu nepřetržitě rostou.

Lidé z TOP 09 se domnívají, že nemocnice musí šetřit systémovými změnami, společnými nákupy energií, zdravotnického materiálu a léků i rozumnou politikou při nákupu přístrojů. Pokud nebudou připravené na složité ekonomické období, které Evropu čeká, mohou na to doplatit především pacienti.

„Největšími výdaji nemocnice jsou osobní náklady. Ty činí více než pětapadesát procent celkových výdajů. Letos u nás byly navýšeny mzdy o tři procenta, a to zejména v důsledku akce Děkujeme, odcházíme,“ pokračovala Černo. Brodská nemocnice se podle ní snaží ušetřit společnými nákupy materiálu a energií, nebo vyjednáváním s pojišťovnami o navýšení úhrad a podobně.

Poskytování dotací není žádným specifikem, jde o běžnou věc. „Například v Německu dotují spolkové země nákup zdravotnické techniky,“ připomněla Černo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?