Část lékařů ARO se na protest chystá vypovědět dohody o přesčasové práci

9. 3. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Protesty kvůli odvolání lékaře Romana Brázdila z funkce primáře nekončí. Včera znovu lékaři připomněli svou nespokojenost s tímto krokem na krátké demonstraci v areálu karlovarské nemocnice a dvanáct doktorů oddělení ARO se chystá nesloužit přesčasy nebo se nebudou podílet na službách v případě zkrácených úvazků.


Generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice Zdeněk Horák už s nimi ale podle svých slov nehodlá diskutovat.

„Vnímám to jako protest a výhrůžku. Zatím jsem žádnou výpověď dohody o přesčasové práci neobdržel,“ zdůraznil. Doktoři jej o tomto kroku vyrozuměli písemně.

„Za lékaře ARO v karlovarské nemocnici vyjadřujeme své nesouhlasné stanovisko s odvoláním primáře Brázdila a velké znepokojení nad současnou situací. S velkým politováním musíme podotknout, že velmi cenný tým, který zde dlouhou dobu vznikal, je nyní zásadně ohrožen vaším jistě uváženým, ale zcela personálně, manažersky a načasováním chybným krokem, který bohužel opět ohrozí chod této nemocnice,“ uvádějí lékaři v prohlášení.

Pokud by se k lékařům oddělení ARO přidali další zdravotníci, a podle vyjádření představitelů Lékařského odborového klubu tomu tak bude, nemocnice se znovu ocitne v krizi. Lékaři totiž mohou podle zákoníku práce odsloužit 150 hodin přesčasů a poté je k tomu nemocnice nemůže nutit.

Primáře Romana Brázdila odvolal ředitel Horák minulý týden. Podle něj nerespektoval pokyny, má problémy na oddělení, je s ním špatná spolupráce a poškozuje pověst nemocnice.

Navíc si neplnil pracovní povinnosti a nezavedldocházkunapracovišti. Na obranu Brázdila se ale postavily desítky lékařů a zdravotních sester.

Tento postih vnímají jako návrat k totalitním praktikám, protože Brázdil se podle nich provinil pouze tím, že opakovaně kritizoval pochybné pronájmy Karlovarské krajské nemocnice a důrazně se postavil proti její privatizaci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?