Ceny ministra zdravotnictví rozdány

12. 12. 2012 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Vojtěch Melenovský z pražského IKEMu, Šárka Pospíšilová z Fakultní nemocnice Brno a Bořivoj Vojtěšek z Masarykova onkologického ústavu jsou čerstvými nositeli Ceny ministra zdravotnictví.


Tým Bořivoje Vojtěška ji získal za výzkum takzvaných stresových proteinů. Jejich v uvozovkách vypnutí může přispět k účinnosti léčby nádorových onemocnění.

Markéta BOČKOVÁ, redaktorka: Ještě jako student molekulární biologie se chtěl věnovat především genetice. Už 27 let ale pracuje v onkologickém výzkumu. Zjišťuje, jak se buňky chovají a co na ně platí.

Bořivoj VOJTĚŠEK, molekulární biolog: Tak to je cena ministra zdravotnictví pro letošní rok, kterou jsme dostali včera v Praze. A je to za ty naše výsledky. V tom výzkumu. Sledujeme proteiny, který jsou jak na povrchu, tak uvnitř buněk. A na základě těch vlastností těch proteinů se snažíme určit, jestli by byly využitelný jako potenciální cíle terapie.

Markéta BOČKOVÁ, redaktorka: Domácí prostředí Masarykova onkologického ústavu Bořivoj Vojtěšek občas vymění za laboratoře ve Skotsku nebo Singapuru. V jazyce biologie si s kolegy rozumí. Jen jeho ryze české jméno jim dělá problémy.

Bořivoj VOJTĚŠEK, molekulární biolog: Jsem Borek pro většinu. Vojtěšek mi nikdy neřeknou. A jsou někteří odvážlivci, kteří se snaží mi říkat Borivoj.

Markéta BOČKOVÁ, redaktorka: V posledních dvou letech připravoval otevření Centra molekulární onkologie. Teď doufá, že se v nových laboratořích bude po čase opět věnovat víc vědě než managementu. 75 tisíc, které Bořivoj Vojtěšek za cenu ministra dostane, plánuje věnovat zpátky svému výzkumnému týmu. Předplatí zahraniční odborný časopis a také koupí dva počítače. Markéta Bočková, Česká televize, Brno.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?