Česká republika nebude platit 10 miliard kvůli Diag Human

28. 7. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Definitivní vítězství ve sporu se společností Diag Human odvrátilo hrozbu, podle níž měla ČR uhradit firmě 10 miliard korun. Soudní spor trval 18 let.


Jak dnes informovalo ministerstvo zdravotnictví, úřad obdržel definitivní rozhodnutí od rozkladového rozhodčího senátu, které dává jednoznačně za pravdu České republice a odmítá nárok Diag Human na výplatu přibližně deseti miliard korun.

„Během čtyřiadvaceti hodin po vydání rozhodnutí jsem od právníků ministerstva zdravotnictví dostal základní závěry, která z něho vyplývají. Jsou dva a oba jsou pro Českou republiku potěšující. Za prvé: Toto rozhodnutí by mělo být definitivním koncem sporu s Diag Human. A za druhé: Česká republika už by této společnosti neměla dát ani korunu, což považuji za nejdůležitější,“ shrnul základní závěry obdrženého materiálu ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Rozhodci tohoto sporu se totiž ztotožnili s názorem České republiky, že o věci bylo již jednou rozhodnuto a to v roce 2002.

„Přezkumný rozhodčí senát fakticky konstatoval, že veškeré právní kroky po zmiňovaném rozhodnutí v roce 2002 jsou ve skutečnosti neplatné. Slovy právního světa označují rozhodci tato rozhodnutí za nicotná a bez právních účinků. A to se týká i pro Českou republiku důležitého rozhodnuti o platbě 10 miliard z roku 2008,“ vysvětluje základní fakta náměstek ministra zdravotnictví a odborník na spor s Diag Human David Kotris.
Obsah rozhodnutí rozkladového rozhodčího senátu je jakožto velice složitý právní text dále analyzován odborníky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?