Českobudějovická nemocnice může používat dva CT skenery

11. 10. 2018 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Českobudějovická nemocnice má nyní jako jediná v Jihočeském kraji dva celotělové CT skenery. Druhý přístroj zakoupila za 31 milionů korun a dnes ho slavnostně uvedla do provozu. Pomocí CT přístroje lékaři vyšetřují hlavně pacienty s mozkovými příhodami, onkologickým onemocněním nebo polytraumatickým zraněním. Novinářům to dnes řekli zástupci českobudějovické nemocnice.


„Jedná se o druhé CT obdobných kvalit a vybavení. To první jsme pořídili před třemi roky,“ uvedl člen představenstva českobudějovické nemocnice Jaroslav Novák. Celotělový skener umožňuje snímání až 320 současně sledovaných vrstev. „Přístrojem lze provádět celotělová, neurologická a kardiologická vyšetření s kompletním angiografickým zobrazováním cév. Systém je rovněž vybaven softwarem pro dynamická vyšetření, funkční vyšetření včetně vyšetření prokrvení vyšetřovaných tkání a také softwarem pro virtuální kolonoskopii,“ řekl primář radiologického oddělení Petr Lhoták.

Novák uvedl, že CT přístroj je k dispozici nepřetržitě i v noci, a to každý den. Přesto stále zůstává řada pacientů čekajících na vyšetření skenerem. Je to dáno tím, že využití přístroje neustále stoupá, jelikož tento postup je pro pacienta nejméně zatěžující. „Před sedmi osmi lety jsme prováděli 8000 CT vyšetření, v roce 2017 jich bylo 21.450,“ uvedl Novák.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?