Chirurgové v Jihlavě použili poprvé při operaci Habibův nůž

14. 2. 2014 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Chirurgové v jihlavské nemocnici v minulých dnech poprvé odoperovali pacienta s nádorem na játrech pomocí takzvaného Habibova nože. Při použití tohoto nástroje trvá operace kratší dobu za nižších krevních ztrát, pacient stráví v nemocnici méně dní.


Lékaři v Jihlavě provedli resekční výkon na játrech pomocí Habibova nože jako první na Vysočině, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí nemocnice Monika Zachrlová.

„Nůž se napojí na zdroj vysokofrekvenčního proudu. Koncovka, kde jsou jehly, mezi nimiž proud působí, se nasadí do jater a v místě mezi nimi se tkáň spálí,“ vysvětlil zhruba půlhodinový zákrok primář chirurgického oddělení Jaromír Meduna. V linii, kde jsou nožem spálené cévy a žlučovody, se jaterní tkáň přeruší. Tato metoda je podle Meduny na rozdíl od jiných daleko rychlejší, přesnější a pro pacienta bezpečnější. Ve srovnání s klasickými metodami operace jater stráví pacient na sále zhruba polovinu času.

Při použití Habibova nože byly krevní ztráty do 100 mililitrů, při stejném výkonu provedeném jinou metodou musí lékaři pacientovi nahradit až litr krve. S tím souvisí také kratší doba rekonvalescence pacienta, odpadají rizika spojená s podáním transfuzí. Nůž v ceně 25.000 korun je použitelný jenom jednou, musí se u každého pacienta měnit. Je součástí přístroje, který se s využitím jiných nástavců využívá i na dalších lékařských pracovištích.

Jihlavští chirurgové předpokládají, že každý měsíc podstoupí podobný zákrok nejméně jeden pacient.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?