Čistší ovzduší zvýší délku života Číňanů o tři roky, tvrdí studie

14. 1. 2019 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Čína by mohla zvýšit průměrnou délku života svých obyvatel o 2,9 roku, pokud zlepší kvalitu ovzduší na úroveň, kterou doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Vyplývá to z výsledků studie amerických vědců, na kterou dnes upozornila agentura Reuters. Čína vyhlásila cíl zvýšit průměrnou délku života ze 76,3 let v roce 2015 na 79 let v roce 2030.


Podle vědců z Institutu pro energetickou politiku Chicagské univerzity (EPIC) se velký pokrok ve zkvalitňování ovzduší v uplynulých pěti letech do průměrné délky života promítl již nyní. "Čína vítězí v boji proti znečištění ... (Země) dosáhne výrazného zlepšení pokud jde o zdraví svých lidí," řekl ředitel EPIC Michael Greenstone. Výzkum institutu v severočínském městě Tchien-ťin prokázal, že za pětileté období se délka života jeho 13 milionů obyvatel zvýšila o 1,2 roku.

Od roku 2017, kdy Čína zahájila kampaň proti spalování uhlí a zpřísnila emisní normy u vozidel a průmyslu, snížila se koncentrace škodlivých velmi malých částic PM2,5 na průměrných 39 miligramů na metr krychlový, což je pokles o 9,3 procent. Stále však výrazně překračuje své vlastní limity povolující jen 35 mg/m3, nemluvě o doporučených limitech WHO, které dovolují dokonce pouze 10 mg/m3. V průmyslové severní části Číny bývají koncentrace mnohem vyšší než průměr.

V jiné studii citované v pátek státní agenturou Nová Čína označilo několik čínských zdravotnických expertů znečištění ovzduší a vod za jedno z největších zdravotních rizik, jimž bude země v příštích 20 letech čelit. Dalšími jsou obezita, deprese a Alzheimerova choroba.

Čínský premiér Li Kche-čchiang vyhlásil "válku" znečištění v roce 2014 kvůli hrozbě, že škody na životním prostředí způsobené více než 30letým hospodářským růstem, mohou vést k sociálním nepokojům. Dílčího zlepšení se však podařilo dosáhnout především díky plnění snadněji dosažitelných cílů i zpomalování ekonomiky. Čínští představitelé přiznávají, že pro větší pokrok bude zapotřebí větší úsilí i prostředky.

"Pro Čínu bude velice obtížné dosáhnout standardů WHO, i když zesílí snahy o snížení emisí z průmyslu a spalování fosilních paliv," řekl Ťiang Kche-ťün z vládního výzkumného energetického institutu. "Emise z neprůmyslových odvětví, jako například zemědělství, se rovněž významně podílí na znečištění ovzduší a je těžké je dostat pod kontrolu," řekl.

Průměrná délka života v Česku je 79,1 let, v Evropské unii ještě o necelé dva roky více - 81 let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?